E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaGelişmekte olan ülke paraları ayrışıyor---

Gelişmekte olan ülke paraları ayrışıyor

Gelişmekte olan ülke paraları ayrışıyor
15 Ocak 2020 - 09:15 borsagundem.com

ABD-Çin birinci aşama ticaret anlaşması bugün imzalanacak… Tarifelerin ise, düşürülmesi henüz gündemde değil... Küresel riskli varlıklarda, hafif satıcılı bir seyir hakim...

Yurt içinde bugün Aralık ayı bütçe verileri açıklanacak

Küresel çapta bugün, ABD ile Çin'in arasında uzlaşılan birinci aşama ticaret anlaşmasının imzalanması bekleniyor. ABD Hazine Bakanı Mnuchin, var olan tarifelerin ise ikinci aşama anlaşma imzalanana kadar devam edeceğini belirtti. Mnuchin'in de açıklamalarının ardından, var olan tarifelerin en azından Kasım 2020'de yapılacak ABD başkanlık seçimleri öncesinde düşürülmesi beklenmiyor. Diğer taraftan ABD'de, Temsilciler Meclisi Sözcüsü Pelosi, ABD Başkanı Trump'ın azline ilişkin maddelerin Senato'ya gönderilmesi için oylama yapılacağını belirtti.

ABD'de dün açıklanan verilerde, Aralık ayı yıllık tüketici enflasyonu, beklentinin hafif altında %2,4 düzeyinde gerçekleşti.

Ülkede açıklanmaya devam eden 4. çeyrek şirket finansal tablolarında ise JP Morgan ve Citigroup'un olumlu performansı dikkat çekti.

Küresel piyasalarda ise ABD Hazine Bakanı Mnuchin'in tarifelerde çok kısa vadede düşüşlerin olmayacağına yönelik açıklamasıyla, satıcılı bir seyir gözleniyor. Dün ABD hisse senedi piyasalarında
S&P500 endeksinin günü %0,2 satıcılı kapatmasının ardından, bugün Asya hisse senedi piyasalarında da satıcılı bir seyir hakim. ABD 10 yıl vadeli devlet tahvil getirileri, tekrar %1,80 düzeylerine gerilerken, dolar endeksi ise 97,3 ile dün sabahki düzeylerine yakın seyrediyor.

Yurt dışında bugün Almanya 2019 yılı milli gelir büyümesi, Euro Bölgesi Kasım ayı sanayi üretimi verileri ile ABD Bej kitap raporu takip edilecek.

Yurt içinde ise dün açıklanan Kasım ayı sanayi üretimi verileri, geçtiğimiz yılın dördüncü çeyreğinde ekonomik toparlanmanın belirginleştiğine işaret ediyor. Sanayi üretimi yıllık bazda %5,1, mevsimsel etkilerden arındırılmış aylık bazda %0,7 artış gösterdi.

Kalemler bazında ise dayanıksız tüketim malı, sermaye malı ve ara malı üretimi artış gösterdi. Öncü göstergeler yurt içi ekonomideki ivmelenmenin Aralık ayında da devam ettiğine işaret ediyor. Yurt içi piyasalarda $/TL güne 5,88 düzeylerinden başlıyor.

Hazine dün gerçekleştirdiği ihalelerde ROT dahil toplam 9,3 milyar TL borçlandı. 15 ay vadeli kuponsuz devlet tahvil ihalesinde ortalama yıllık bileşik faiz %10,45 ve 7 yıl vadeli değişken faizli devlet tahvil ihalesinde %14,86 seviyesinde gerçekleşti. Tahvil piyasasında getiriler gerilemeye devam ediyor gösterge faiz son beş işlem gününde toplam 124 baz puan azalarak %10,55'e geriledi. 10 yıl vadeli tahvil getirilerinde son altı işlem günündeki toplam azalış 130 baz puan oldu ve dün günü %11,14'den tamamladı.

Yen, ABD-Çin gelişmeleriyle hafif değerlendi. USD/JPY, 109,9'da. ¬/$, 1,1135'lerde. İngiltere Merkez Bankası'ndan faiz indirimi beklentilerinin artmasıyla 1,2955'lere gerileyen GBP/USD, bir miktar toparlandı 1,3030'larda. Gelişmekte olan ülke para birimlerinde bu sabah sınırlı hareketlerle ayrışmalar mevcut.

AKBANK

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)