E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıGelişmekte olan ülke para birimlerinde risk devam ediyor---

Gelişmekte olan ülke para birimlerinde risk devam ediyor

Gelişmekte olan ülke para birimlerinde risk devam ediyor
16 Eylül 2021 - 10:46 borsagundem.com

Dolar/TL, güne yükselişle başlamasının ardından 8,44 seviyelerinde işlem gördü.

BORSAGUNDEM.COM

Dün en düşük 8,4208 ve en yüksek 8,4611 seviyelerini gören dolar/TL, günü bir önceki kapanışa göre yüzde 0,1 azalışla 8,4353'ten tamamladı.

Dolar/TL, bugüne ise yükselişle başlamasının ardından saat 10.20 itibarıyla önceki kapanışın yüzde 0,1 üzerinde 8,4410 seviyesinde bulundu. Euro/TL yatay seyirle 9,9690'dan, sterlin/TL de yüzde 0,1 artışla 11,6770'ten satıldı.

Dolar endeksi önceki kapanışa göre yüzde 0,2 değer kazancıyla 92,6 seviyesinde bulunurken, euro/dolar paritesi önceki kapanışın yüzde 0,2 altında 1,1790'dan işlem gördü.

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan analizde, “USDTRY grafikte 8,4208 – 8,4611 arasında işlem gördü ve seansı 8,4406 ile kapattı. Bu sabah 8.43 ile işlem görmekte” denilirken, destek seviyelerinde 8 günlük üssel ortalama 8.42 aşağısında 8,35 seviyesini ara destek ve 8.28 seviyesini ise ana destek olarak gördüklerini belirtildi. Dirençleri ise 50 günlük ve 21 günlük üssel ortalama seviyesi olan 8.44 ve 8.55 olarak belirliyorlar.

Anadolu Yatırım tarafından hazırlanan teknik analizde de, dolar/TL paritesi geçen hafta başladığı kısa vadeli yükselişinin ardından 8,40 üzerinde konsolide olmaya devam ettiği belirtiliyor. Analizin devamında da, “Dün yurtiçinde ve ABD tarafında önemli bir veri olmazken, parite oldukça yatay bir bantta 8,42-8,46 aralığında hareket etti. Bu bölgede 5 günlük (8,44), 22 günlük (8,39) ve 50 günlük (8,44) ortalamaların birbirine yaklaşmış olması ise dikkat çekiyor. Son altı işlem günündeki işlemlerde oluşan daralan üçgen formasyonunun alt ve üst seviyeleri 8,42-8,46’da bulunuyor olması da kısa vadede trend yönünün belirginleşeceğine işaret etmektedir. Teknik göstergelerdeki son durum ise MACD sıfır çizgisi üzerinde AL konumunu sürdürmekte, momentum 100 çizgisi üzerinde yataya yakın hareket etmektedir. Küresel piyasalarda ABD’de çekirdek enflasyon verisi beklentilerin altında kalmasına karşın,  dolar endeksinde (DXY) güçlü duruş devam etmektedir. DXY’deki fiyatlamalar, Fed'in 22 Eylül'de gerçekleştireceği toplantıda varlık alımlarının azaltılmasına yönelik şahin tutuma işaret etmektedir. DXY'de Fed toplantısı öncesinde 92,00-93,00 bandındaki hareketin devam edebileceğini düşünmekteyiz” denildi.

Vakıf Yatırım tarafından hazırlanan teknik analizde ise, küresel piyasalar açısından haftanın en önemli verisi olarak görülen ABD TÜFE beklentilere paralel %5,3 düzeyinde gerçekleşirken, çekirdek TÜFE beklentilerin bir miktar altında kaldığına dikkat çekildi. Verinin ardından dolar endeksinde hafif aşağı yönlü bir hareket görülürken, bu hareketin kalıcı olmadığı ve endeksin gücünü koruduğunun görüldüğü belirtilirken, bununla beraber başta Çin olmak üzere ekonomilerde görülen yavaşlama emarelerinin de piyasalarda risk iştahını düşürdüğü iletildi. “ABD hisse endeksleri kritik ortalamalara yaklaşırken, satışların derinleşmesi halinde yatırımcılar güvenli liman algısıyla dolara yönelebilir” denilirken, “tapering gündeminin hala masada olduğu kritik FED toplantısı öncesi, gelişmekte olan ülke para birimlerinde yukarı riskin devam ettiğini düşünüyoruz” diye belirtildi. Analizinde devamında da şunlara dikkat çekildi:

Dolar/TL kurunda 8.55 seviyesini önemli direnç olarak izlemeye devam ediyoruz. 8.40-8.35 kısa vadede ilk destek seviyeleri iken, 8.30-8.27 bölgesi ise ana destek olarak korunuyor. Önümüzdeki dönemde küresel piyasalardaki fiyatlamanın yanı sıra, içeride TCMB'nin para politikası adımları da TL'nin seyrinde belirleyici olacaktır.

Ray Dalio: Bitcoin’i öldürecekler

 

Kurlarda güne yatay başlangıç

 

Altcoin'ler hareketlendi: AVAX güçlü yükseldi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)