E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıGelişmekte olan ülke para birimlerinde değer kayıpları---

Gelişmekte olan ülke para birimlerinde değer kayıpları

Gelişmekte olan ülke para birimlerinde değer kayıpları
28 Şubat 2020 - 09:30 borsagundem.com

Akbank Ekonomik Araştırmalar Bölümü tarafından hazırlanan günlük bültende Gelişmekte olan ülke para birimleri ise güne değer kayıplarıyla başladığı belirtiliyor

ABD'de dün açıklanan ekonomik verilerde, 2019 yılı 4.çeyreğinde büyüme %2,1 ile beklentilere paralel gerçekleşirken, dayanıklı tüketim malı siparişleri Ocak ayında %0,2 azalış gösterdi. Ülkede işsizlik başvuruları ise 22 Şubat haftasında 8 bin kişi artış gösterdi. Diğer taraftan yeni tip Korona virüsü ile ilgili gelişmeler de takip edilmeye devam ediyor. Çin'de son 24 saatte virüs nedeniyle 44 can kaybı yaşanırken, 327 yeni vaka tespit edildi. Çin'de vaka artışı sayısında gerileme olduğu gözleniyor, ancak Çin dışında gözlenen vakalar, temkinli olunması gerektiğini ortaya koyuyor.

Küresel piyasalarda ise virüs endişeleriyle ABD hisse senedi endeksleri, dün %4,4 ilâ %4,7 aralığında sert düştü. ABD hisse senetlerinin küresel finansal kriz döneminden bu yana en olumsuz haftalık performansını yaşadığı belirtiliyor. Bu sabah Asya Hisse senedi piyasalarında da yoğun satıcılı seyir devam ediyor. Satışlara günlük bazda %4,6 gerileme eğiliminde olan Japonya Nikkei 225 endeksi öncülük ediyor. ABD riskli varlıklarında yaşanan satışlarla, dolar endeksi de 98,4 düzeyine geriledi.

Korona virüsünün Çin dışında da yayılıyor olması, doların güvenli liman niteliğinin de sorgulanmasına neden oluyor. ABD 10 yıl vadeli devlet tahvili getirileri ise, %1,23 ile tarihi düşük düzeylerinde bulunuyor. Yurt dışında bugün, ABD Şubat ayı tüketici güven endeksi ile Ocak ayı çekirdek tüketim harcamaları enflasyonu takip edilecek.

Yurt içinde ise bugün 2019 yılı 4. çeyrek büyüme verileri açıklanacak. Piyasa beklentisi, Türkiye ekonomisinin son çeyrekte yıllık bazda %5 büyüyeceğine işaret ediyor. Son çeyrekte de özel tüketim harcamalarının büyümeye pozitif yönde katkı sağlamaya devam edeceğini değerlendiriyoruz. Net ihracatın ise, negatif katkısının sürmesini bekliyoruz.

Yurt içi piyasalarda ise $/TL bu sabah 6,23 düzeylerine yükseldi. Tahvil piyasasında dün gösterge faiz sınırlı yükselişle günü %11,99'dan kapattı. 10 yıl vadeli tahvil getirileri ise 19 baz puan artarken, günü %12,66 ile Aralık'tan bu yana en yüksek seviyesinden tamamladı. 5 yıllık CDS'ler 331 baz puan seviyesinde.

BIST100 endeksi dün %4,1 düşüş gösterdi.

Avrupa borsalarında da, Korona virüsüne ilişkin endişelerle düşüş sürüyor. Eurostoxx-600 endeksi dün %3,7, bankacılık endeksi %4,6 değer kaybetti. Brent petrol fiyatı 50,9$/varil ile Aralık 2018'den bu yana en düşük seviyesinde. Son altı işlem gününde petrol fiyatında düşüş %14'e ulaştı.

¬/$, 1,10'a geldi. Almanya'dan mali adım gelebileceğine yönelik beklentilerin artması ve Fed'den 18 Mart toplantısında faiz indirim beklentisinin %92'ye yükselmesiyle Euro güçleniyor ¬/$ 1,10'da.

GBP/USD ise İngiltere ise AB arasında ticaret konusunda anlaşma sağlanamayacağı endişeleriyle geriliyor 1,2885'lerde. Yen, güvenli liman talebi ve dolardaki zayıflamayla değerleniyor USD/JPY
108,9'larda. Gelişmekte olan ülke para birimleri ise güne değer kayıplarıyla başlıyorlar. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)