E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaGelişmekte olan piyasalara moral verdi---

Gelişmekte olan piyasalara moral verdi

Gelişmekte olan piyasalara moral verdi
04 Şubat 2014 - 10:13 borsagundem.com

Financial Times Gazetesi'nde, gelişmekte olan piyasaların sorunlarını aşıp gelişen piyasalar düzeyine gelecekleri yazıldı

Financial Times gazetesinin yazarlarından Gideon Rachman, köşesinde "Gelecek hâlâ gelişmekte olan piyasaların" başlıklı bir makale kaleme aldı. Rachman, daha önce Asya ekonomilerin de büyük krizler yaşadıklarını ancak yaşanan krizlerden hızlı bir şekilde çıkmayı başardıklarını belirtti. Rachman, yatırımcıların Türkiye ve Meksika, Endonezya, Nijerya’nın yer aldığı diğer MINT ülkeleri konusunda paniklerinde Asya'yı örnek alınabileceğini ifade etti.

'KENDİLERİNİ KANITLAYACAKLAR'

Rachman, “Asya’da ekonomiler sıkıntılara girdikleri hızla çıkmayı başardı. Örneğin Güney Kore, yaşadığı büyük krizin ardından yeniden ekonomi modeli olarak gösterildi. Ülkede kişi başına düşen milli gelir 1997’deki büyük krizden bu yana neredeyse 3 katına çıktı. Tayland da aynı şekilde büyük bir geri dönüş yaşadı. Bunlar, şu anki panik ortamında hatırlanmaya değer hikayeler. Gelecek on yılda bu ekonomiler kendilerini kanıtlayacaktır” ifadelerini kullandı.

GERİ DÖNÜŞ NEDENLERİ

Rachman, gelişen ülkelerin geri dönüş nedenlerini şöyle sıraladı: -Düşük işçi ücretleri -Üretkenlik -Küresel pazarlarla bütünleşmeyi sağlayan ulaşım ve iletişim ağları -Gümrüklerin inmesiyle dünya ticaretinde yaşanan patlama -Yönetim teknikleri ve makroekonomik politika gibi alanlardaki üstün uygulamaların yaygınlaşması -Çalışanların ve girişimcilerin dünya üzerinde dolaşmaya daha yatkın olması”

HATA UYARISI

Rachman, yazısının sonunda “Son dönemde yükselişe geçen Batılı olmayan ekonomiler, daha önce de sayısız ekonomik ve siyasi şokları aşmaya yeterli olduğunu gösterdi ve bu ülkelerdeki yükseliş uzun vadeli bir trend. Geçici bir krizi bu güçlü eğilimle karıştırmak büyük hata olur” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • murat04 Şubat 2014 11:42

    doğru ama aasya piyasalarında 1997 de nasıl düşüş olmuştu biliyormusunuz katlamalı,her dibin elbette çıkışıda olur önemli olan o dibi nakitte karşılayabilmek.