E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıGelişen ülke para birimlerinde satış baskısı ---

Gelişen ülke para birimlerinde satış baskısı

Gelişen ülke para birimlerinde satış baskısı
19 Mart 2020 - 09:03 borsagundem.com

Akbank Ekonomik Araştırmalar Bölümü tarafından hazırlanan günlük bültende küresel çapta alınan destekleyici önlemler açıklanıyor

Küresel çapta destekleyici önlemler açıklanmaya devam ediyor

ECB, 750 milyar Euro tutarında varlık alım programı açıkladı

Yurt içinde Cumhurbaşkanı Erdoğan,kapsamlı tedbir paketi açıkladı

Finansal piyasa volatilitesi ise, küresel çapta devam ediyor

Küresel çapta virüs gelişmeleri ve virüsle mücadele kapsamında alınan önlemler takip edilmeye devam ediyor. Virüse karşı mücadelede ise küresel çapta, büyük önlemler alınmaya devam ediyor.

Avrupa Merkez Bankası, dün gece gerçekleştirdiği olağanüstü toplantı ile 750 milyar ¬ tutarında, devlet ve özel sektör tahvil alımlarını içeren, yeni tahvil alım programı açıkladı. Program, en azından 2020 sonuna dek devam edecek. Avrupa'da ayrıca bütçe maliyeti yüksek olan ülkelerin borçlanma maliyetlerindeki artışa karşı, bölgesel kurtarma fonları değerlendiriliyor. Fed ise kısa vadeli para piyasasında likiditeyi artırmak amacıyla, para piyasası yatırım fonlarına yönelik yeni bir likidite önlemi açıkladı. Brezilya Merkez Bankası 50 baz puan indirimle ülkede politika faizini %3,75'e, Avustralya Merkez Bankası da 25 baz puan indirimle %0,25'e çekti.

Yurt içinde de Cumhurbaşkanı Erdoğan, Korona virüsünün etkilerini azaltmak için "Ekonomik İstikrar Kalkanı" adı verilen bir kaynak setinin devreye alındığını açıkladı. Bu kapsamda perakende, AVM, demir-çelik, otomotiv, lojistik-ulaşım, sinema, konaklama, yiyecek, tekstil ve etkinlik sektörleri için muhtasar ve KDV tevkifatı gelecek üç ay ödemeleri 6'şar ay ertelenirken, Kredi Garanti Fonu limiti de 25 milyar TL'den 50 milyar TL'ye çıkarılacak. Nakit akışı bozulan firmaların kredi ödemeleri asgari 3 ay ötelenerek, gerektiğinde ilave finansman desteği sağlanacak. Talepte bulunan esnafın Halkbank'a kredi borçlarının gelecek üç ay taksitleri, 3 ay faizsiz ötelenecek.

Küresel piyasalarda ise volatilite devam ediyor. Dün ABD temel hisse senedi endeksleri, %4,7 ilâ %6,3 düzeyinde gerilerken, bu sabah Asya hisse senedi piyasalarında da, belirgin satıcılı seyir gözleniyor. ABD 10 yıl vadeli devlet tahvili getirileri ve altın ise, yüksek seyreden piyasa volatilitesine rağmen, satıcılı seyrediyor. Bu sabah seviyeleri sırasıyla, %1,25, 1.472 $/ons. Dolar endeksi ise
101,3 düzeylerinde, güçlenme eğiliminde.

Yurt içinde ayrıca Sağlık Bakanı Koca, Türkiye'de tanı konulup tedavilerine başlanan 93 yeni vaka ile beraber, toplam Korona virüs teşhisi konan vaka sayısının 191'e ulaştığını açıkladı. Yurt içi piyasalarda ise $/TL 6,49 düzeylerinde. Tahvil piyasasında gösterge faiz son iki günde toplam 52 baz puan artarken, dün günü %11,10'dan tamamladı. 10 yıl vadeli tahvil getirileri ise son üç günde toplam 82 baz puan arttı ve dün günü %12,83'den kapattı. 5 yıllık CDS 578 baz puana yükseldi. BIST100 endeksi ise hafta başından bu yana toplam %10 düşüş gösterdi.

Dolar güçlenmeye devam ediyor. ¬/$, dün 1,08'e kadar geriledi bu sabah 1,0905'lerde. GBP/USD, 1,15'in altına geriledi son 35 yılın en düşüğünde. USD/JPY, 108,9'larda. Gelişmekte olan ülke para birimlerinde de satış baskısı yoğun. Avrupa'da Eurostoxx-600 endeksi yaklaşık son 7 yılın en düşük seviyesine geriledi. 19 Şubat'tan bu yana ise endeks %36, bankacılık endeksi ise %50 düşüş gösterdi. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)