E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaGelişen piyasalar ralliye başladı---

Gelişen piyasalar ralliye başladı

Gelişen piyasalar ralliye başladı
09 Eylül 2015 - 12:11 borsagundem.com

Gelişen piyasa hisseleri yükselişe geçti ancak Borsa İstanbul dar bantta seyrine devam ediyor

Gelişmekte olan piyasalar Çin, Avrupa ve Japonya borsalarındaki yükselişlere paralel olarak yukarı yön izliyor. Ancak Türkiye gelişmekte olan piyasalardan payını alamadı.

Gelişmekte olan piyasalara paralel olarak ise Borsa İstanbul güçlü yükseliş sergileyemedi. İç siyasi istikrarsızlık, terör olayları ve Fed'in faiz artırma beklentisi ile birlikte Borsa İstanbul güne yüzde 1'in üzerinde yükselişle başlasa da endeks içinde yüzde 0.50 prime kadar düştü. Dolar sabah saatlerinde 3 TL'nin altına gerilerken Borsa İstanbul'daki değer kaybıyla birlikte tekrar 3 TL'nin üzerine çıktı. Borsa İstanbul büyük düşüşlerin önüne geçerek dar bantta seyrine devam ediyor.

Gelişen piyasa hisseleri, Çin’in duraksayan ekonomisini canlandırmak için teşviki artıracağı spekülasyonu ile 2011’den bu yana en sert iki günlük ralliyi kaydederken, para birimleri güçleniyor. Çin’in teşviki artıracağı söylentisi riskli varlıklara olan talebi destekliyor. Malezya ringgiti 1998’den bu yana en düşük seviyeden yükseliş gösterdi.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., teknoloji hisselerinin göstergesinin 2 yılın en büyük yükselişini kaydetmesine öncülük etti. Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 2.3 yükseldi. Hong Kong’da Hang Seng China Enterprises Endeksi 2008’den bu yana en büyük iki günlük yükselişi kaydetti. Güney Kore hisseleri yüzde 3 değerlendi. Ringgit dolar karşısında 5 günlük düşüşü sonlandırdı. Rusya rublesi yüzde 0.3 güçlendi. Güney Kore wonu ve Güney Afrika randı en az yüzde 0.9 değer kazandı.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, yüzde 2.9 yükselerek Hong Kong saati ile 15.34’te 813.17 puana geldi ve 27 Ağustos’tan bu yana en büyük artışı kaydetti. Şanghay hisseleri, devlet fonlarının hisse alımı yaptığı spekülasyonu ile Salı günü işlemlerin son saatinde ralli yaptı. Maliye Bakanlığı’nın web sitesinde yer alan açıklamaya göre, Çin bazı önemli projelerin inşasını hızlandıracak, şirketlerde harçların kaldırılması ve vergilerin azaltılması çabalarını ivmelendirecek. Yatırımcılar öte yandan Fed’in faiz artırım kararı alabileceği gelecek haftaki toplantısına odaklanmış durumda.

Hpng Kong’daki Kim Eng Securities Ltd. başkan yardımcısı Thebes Lo, “Çin hisselerindeki yükseliş piyasaların sakinleşmesine yardımcı oldu ve yatırımcılar Çin’in daha fazla mali politika sunacağına inanıyor. Sadece parasal değil, ekonomiyi istikrarlaştırmaya yönelik politikalar bekleniyor” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)