E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaGelişen piyasalar gerçekten krizde mi---

Gelişen piyasalar gerçekten krizde mi

Gelişen piyasalar gerçekten krizde mi
07 Eylül 2015 - 17:04 borsagundem.com

Gelişen ekonomileri kuşatan sorunlar akut değil ancak kronik olabilir

Gelişen piyasalarda kriz ilan etmek doğru zaman mı? Gelişen piyasalar hali hazırda krize mi girmiş durumda? “Kriz” kelimesi yatırımcı, yönetici ve politika yapıcıların algısını onarmada bir etkiye sahip ancak analizde nüansı yok ediyor.

Yine de kriz kelimesinin kullanımı artışta gibi görünüyor. Fidelity Worldwide Investment küresel baş yatırım yetkilisi Dominic Rossi, Financial Times’ta gelişen piyasa krizine atıfta bulundu. Etkili bir kurum olan Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) geçtiğimiz hafta bir rapor yayımlayarak gelişen piyasa hisseleri ve para birimlerindeki gerilemenin “kriz boyutlarına ulaştığını” belirtti.

Başka analistler ise kriz olduğunu kabul etmiyor ve durumu nitelemeye meyilli görünüyor. Buna göre şimdiki gelişen piyasa zayıflığı ile 1990’ların sonunda yaşanan Asya krizi arasındaki büyük fark, son olayın aylar süren bir dönemde gelişim göstermiş olması. Patlayıcı bir şok halinde yaşanan Asya krizi gelişmekte olan dünyadan kaynaklanan son ekonomik erime olarak görülüyor.

Citi gelişen piyasa ekonomileri müdürü David Lubin, “Medikal bakımdan hastanın durumu kronik, akut değil. Gelişen piyasaların kalıcı bir problemi var ve terse çevrilemez iki şoktan kaynaklanıyor. Biri Çin’in hızlı, yatırım odaklı büyüme çağının sona ermesi. İkincisi ise küresel ticaret büyümesinin bir nesilden bu yana görülmemiş seviyelere gerilemesi” dedi.

Bu iki zayıflık tanımlayıcı bir özellik sağlıyor. Gelişen piyasalarda yaşanan bunalım şimdiye kadar finans piyasalarındaki stresten ziyade reel ekonomik güçsüzlüklerden kaynaklandı.

2008-09 finansal krizinin sonrasında gelişen ekonomilerin dinamizmi dünyanın büyümeye dönmesine yardımcı olmuş olsa da söz konusu enerji tükenmiş durumda. Oxford Economics tarafından derlenen verilere göre gelişen piyasalar bu yılın ilk yarısında küresel ticaret artışında 2009 yılından bu yana ilk kez aşağı çeken net bir faktör oldu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)