E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaGelişen piyasalar Çin ile düştü---

Gelişen piyasalar Çin ile düştü

Gelişen piyasalar Çin ile düştü
09 Mayıs 2014 - 17:22 borsagundem.com

Great Wall Motor'un Çin hisselerini aşağı çekmesiyle gelişen piyasa hisselerinin çoğu geriledi

Gelişen piyasa hisselerinin çoğu, Great Wall Motor'un Çin hisselerini aşağı çekmesinin, Hint hisse senetlerindeki yükselişi bastırmasıyla geriledi. Filipin pesosu, ülkenin kredi notunun Standart&Poor's tarafından artırılmasının ardından yükseldi.  

Çin'in en büyük arazi taşıtı üreticisi Great Wall hisseleri, amiral gemisi kabul edilen yeni aracın piyasadan çekilmesiyle Hong Kong'ta yüzde 17 değer kaybetti. Hindistan Sensex endeksi, önümüzdeki hafta gerçekleşecek yerel seçim sonuçları öncesinde yükseldi. Güney Afrika randı, borsadaki değer kaybının etkisiyle dört ayın en yüksek seviyesinden düşerken, Türk lirası da aynı sebeple 11 günlük yükselişini sona erdirdi. Nijerya nairası, Devlet Başkanı Goodluck Jonathan'ın aşırı islamcılar tarafından kaçırılmasının ardından bir güven kriziyle karşı karşıya kalmasının etkisiyle haftalık kaybını genişletti.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi (JALSH) yüzde 0.1'in altında değer kaybıyla Londra saatiyle 1:58'de 1,008.66 seviyesini gördü. Son beş günde yüzde 0.5 yükselen endeks, ikinci haftalık kazancına hazırlanıyor. Çin'de enflasyonun 18 ayın en düşük seviyesine gerilemesi ve üretici fiyatlarında yaşanan düşüş, yerel talebin hala kısıtlı olduğunun sinyallerini verdi.  

Danske Bank gelişmekte olan piyasalar şef analisti Lars Christensen, "Gelişmekte olan piyasa duyarlılığında Çin çok önemli. Fonda, birşeylerin çok yanlış gittiği endişesi sürüyor" yorumunu yaptı.

Gelişen ülke hisselerinin gösterge endeksi, bu yıl genelinde yüzde 0.6 kayıp yaşarken, öngörülen 12 aylık gelirin 10.5 katında işlem gördü. Aynı süreçte MSCI Dünya Endeksi yüzde 1.3 yükseldi ve 14.7 kat değerleme kaydedildi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • çan çin çun09 Mayıs 2014 18:23

    çinde yanlış giden şeylerin banka batışları ile belirlenmesi durumunda 3-4 ay sonrası borsalarda dikkatli olmalı.malum 2 büyük çin bankası önceden batmıştı yani işler iyi değil çinde.