E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaGelişen piyasa para birimlerinde Fed endişesi---

Gelişen piyasa para birimlerinde Fed endişesi

Gelişen piyasa para birimlerinde Fed endişesi
08 Eylül 2015 - 06:27 borsagundem.com

Gelişen piyasa para birimleri, Fed’den gelecek açıklamanın tarihine ilişkin belirsizlik ile birlikte rekor seviyeye düştü

Gelişen piyasa para birimleri, ABD'de faiz artırımına gidileceği beklentilerinin olumsuz etkisi ile tüm zamanların en düşük seviyesine inerken, hisse senetleri değer kaybetti. Malezya ringgiti 17 yılın en düşük seviyesine geriledi ve Türkiye'de terör salıdırılarının artması Türk Lirası'nın rekor seviyeye inmesine neden oldu.

20 gelişen ülke para birimini içeren endeks yüzde 0.4 düşerken ve düşüşünü beşinci güne taşırken, ringgit yüzde 1.6 değer kaybetti ve Türk Lirası yüzde 1.2 kadar düştü. Yatırımcılar, Çin'in yaklaşık 1 ay önceki şok devalüasyonunun dünyanın ikinci büyük ekonomisi ile dış ticareti zorlaştırması ve aynı zamanda, Fed'in bu ayki toplantıda faiz artırımına gidip gitmeyeceğini belirsiz hale getirmesinin ardından, riskli varlıklarını boşalttı.

Enerji ve emtia üreticilerinden kaçınılması ve Tayvan, Güney Kore, Polonya ve risk almak isteyenler için Çin üzerinde odaklanılması tavsiyesinde bulunan, Paris'te BNP Paribas SA Avrupa ve gelişen piyasalar hisse senedi ve türev strateji müdürü Martial Godet, "Fed'in 16-17 Eylül'deki toplantısı öncesi ivme zayıf kalmaya devam ediyor ve "Piyasaların büyük bölümü 2015'te hali hazırda para kaybetmiş durumdayken, risk iştahı düşük" şeklinde görüş bildirdi.

Şanghay'da küçük sermayeli şirketlerin hisse senetleri, Çin Merkez Bankası'nın hisselerin toplam değerinde 5 trilyon dolar erimeye yol açan satış dalgasının sonunun yaklaştığını kaydetmesi ile birlikte değer kazanırken, büyük şirketlerin hisseleri, hükümetin destek alımlarıjı durdurmasının ardından düştü. Borsa İstanbul'da BIST 100 Endeksi, dünkü terörist saldırı sonrası, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın terörle mücadelenin daha da yoğunlaştırılacağını söylemesi ile birlikte düşüşünü ikinci güne taşıdı. Maksikalı tortilla üreticisi Gruma SAB, yüzde 0.1 yükselen gösterge IPC Endeksi'ndeki yükselişlere öncülük etti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)