E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaGelişen para birimlerindeki değer kaybı sürüyor---

Gelişen para birimlerindeki değer kaybı sürüyor

Gelişen para birimlerindeki değer kaybı sürüyor
08 Ocak 2020 - 09:35 borsagundem.com

Küresel jeopolitik belirsizlikler yükselmeye devam ediyor. İran, ABD'nin Irak'taki iki hava üssüne saldırıda bulundu. Brent petrol fiyatı, yükseliş eğiliminde  bu sabah 69,4 $/varil'de, Altın 1.594 $ düzeyine ulaştı

İran Devrim Muhafızları Ordusu, ABD'nin Irak'taki Ayn el-Esed Hava Üssü'nü füzelerle vurduğunu açıkladı. ABD Başkanı Trump, 28 Aralık'ta Irak'a gelerek, bu üssü ziyaret etmişti. İran, gerçekleştirilen  saldırıya ABD'nin cevap vermesi halinde, daha sert karşılık  verileceğini açıkladı. İran Dışişleri Bakanı Zarif, savaş  istemediklerini ancak herhangi bir saldırıya karsı kendilerini  koruyacaklarını belirtti.
ABD Savunma Bakanlığı ise  Irak'taki el-Esed ve Erbil üslerine  saldırı düzenlendiğini, ilk hasarın değerlendirilmeye çalışıldığını  açıkladı. ABD'de ayrıca, saldırıların hemen ardından Ulusal Güvenlik
Konseyi, Beyaz Saray'da toplandı.
Saldırıların ardından küresel riskli varlıklarda satış baskısı  artarken, petrol ve güvenli liman niteliğindeki varlıkların fiyatları  yükseliş gösterdi. Brent petrol fiyatı, 71 $/varil üzeri düzeylere  çıkmasının ardından bu sabah 69,4 $/varil'de dün sabahki seviyelerine  göre %0,8 primli seyrediyor.
Altın da  dün sabahki seviyelerine göre %1,7 artış gösterdi, bu sabah 1.594 $/varil düzeyine ulaştı. 10 yıl  vadeli ABD devlet tahvili getirisi de, tekrar %1,80'in altında, %1,77  düzeylerinde. Küresel hisse senedi piyasalarında ise  ABD hisse senedi  endekslerinin dünü %0,4'e kadar satıcılı kapatmasının ardından, bu  sabah Asya hisse senedi piyasalarında da satıcılı bir seyir gözleniyor.
Yurt dışında ekonomik veri tarafında ABD Kasım ayı dış ticaret  açığı, Çin ile devam ticaret anlaşmazlıklarının da etkisiyle, 43,1  milyar $ ile Ekim 2016'dan bu yana en düşük düzeyine geriledi. Bugün  ise, Euro Bölgesi Aralık ayı ekonomik güven endeksi ile ABD Aralık ayı  özel sektör istihdam verileri takip edilecek. 
   
Yurt içinde ise bugün, tamamlanan Türk Akım doğal gaz boru hattı  projesi için açılış töreni düzenlenecek. Ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin ile görüşme gerçekleştirecek. Yurt içi piyasalarda $/TL güne 5,97 düzeylerinden başlıyor. Tahvil piyasasında  gösterge faiz dün  günü sınırlı yükselişle %11,79'dan, 10 yıl vadeli tahvil getirileri 16  baz puan düşüşle %12,28'den tamamladı.
Hazine dün gerçekleştirdiği 3 adet değişim ihalesiyle gelecek  birkaç ayda itfa tarihi olan bazı sabit kuponlu, değişken faizli ve TÜFE'ye endeksli tahviller 2027 yılı vadesine taşıdı. Bu 3 ihalede  toplam net 9,97 milyar TL satış gerçekleştirdi.
Yen, jeopolitik gelişmelerle dalgalanmaya devam ediyor. İran'ın ABD'ye yaptığı misilleme sonrası 107,6 ile son 3 ayın en düşüğüne  gerileyen USD/JPY, hem ABD hem de İran tarafından gerginliği artıracak  açıklamalarda bulunmamaları sonrası 108,3'lerde. Risk iştahındaki  zayıflamayla, ¬/$ 1,1150'lere GBP/USD 1,3125'lere geri çekildi.
Gelişmekte olan ülke para birimlerindeki değer kaybı eğilimi devam  ediyor.


AKBANK

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)