E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıGeleneksel portföy modelinin yerini alacak strateji---

Geleneksel portföy modelinin yerini alacak strateji

Geleneksel portföy modelinin yerini alacak strateji
14 Nisan 2021 - 14:28 borsagundem.com

Her portföy yöneticisinin amacı getirilerden mümkün olan en düşük kaybı sağlayarak, volatiliteyi düşürmektir. Ancak piyasalar üzerinde oluşan enflasyon riski, geleneksel olarak %60 hisse, %40 tahvilden oluşan portföy dağılım modelini değiştirecek

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Fidelity Balanced Fund (dengeli fon) 1986 yılında ilk kurulduğunda, koşullar oldukça elverişliydi. On yıllık hükümet tahvilleri de tıpkı hisseler gibi bir boğa evresindeydi ve %7,5 getiri sağlıyordu. Geleneksel %60 hisse ve %40 sabit getirili portföyü ise getiri garantiliydi. Bugüne baktığımızda ise hisseler %1,4 getiri sağlarken, kazançlarının 45 katı seviyelerde işlem görüyor. Bununla birlikte hükümet tahvilleri de geçtiğimiz yıla kıyasla %0,5 yükselişte %1,6 getiri sağlıyor. Görünen o ki bugün koşullar 1986 yılında olduğu kadar elverişli değil.

Goldman Sachs’ın GOAL araştırma ekibi, geleneksel 60/40 portföy modelinin 10 yıllık getirisinin, özellikle de enflasyonun ardından sıfıra yakın olduğunu öne sürüyor. Peki yatırımcılar ne yapmalı? Her portföy yöneticisinin hedefi, en iyi varlık sınıfında olabilecek en az getiriden feragat ederek volatiliteyi düşürmektir. Forbes’un haberine göre, Daha düşük volatilite daha rahat uyku, daha az kayıp ve daha mutlu yatırımcılar anlamına gelir. Gelecek on yıla yönelik tahminlerde bulunan GOAL ekibi, bu portföy modelinin enflasyon riskine karşı savunmasız kaldığını düşünüyor.

Yine de devasa borç seviyelerini, yaşlanan nüfusu ve teknolojik gelişmeleri öne süren enflasyon karşıtı bir grup var. Bu kişiler yükselen enflasyonun, %1,6 getiri sağlayan hükümet tahvillerini çekici gösterecek seviyelere gerileyeceğini düşünüyor. Eğer 10 yıl daha düşük enflasyon süreci, düşen tahvil verimleri ve yaklaşık %2’lik bir gayrisafi yurtiçi hasılası büyümesinin görüldüğü bir süreç yaşanırsa hisseler diğer tüm varlık sınıflarının önüne geçecek. Enflasyon kampı ise devasa bütçe açıklarını, rekor para basımını ve ABD Merkez Bankası’nın (FED) desteğininin zayıf dolar ve artan enflasyona neden olacağını düşünüyor.

Bu ikinci senaryo ise aktif portföy dağılımı ve sigorta gerektiriyor. Uzmanlar portföyünüzü şimdi aktif dağılım kullanarak garanti altına almanızı ve artan enflasyona hazırlanmanızı öneriyor. Ancak bazı diğer uzmanlar enflasyona yönelik koruma amacıyla altın, gümüş, değerli metal madencileri, platin, Bitcoin ve dolar haricindeki para birimlerinde %25 ağırlık öneriyor.

Eğer enflasyon kalıcı olursa, yatırımcıların varlıklarını korumak için dövize ve emtialara yönelmeleri gerekebilir. Bu şekilde birçok kişi son dönemde altının üzerindeki baskıya bakıp, bu tür varlıklara yüksek bir ağırlık ayırmanın doğru olup olmadığı konusunda şüpheci olabilir. Ancak çeşitlendirilmiş sepet, son dönemlerde altından daha yüksek performans gösteriyor.

Döviz ve emtia dağılımında öne çıkan varlıklardan olan altın, borsagundem.com'un yaptığı derlemeye göre ağustos ayı başında 2,000 dolar üzerinde yeni yükselişler gördü. Şimdi 1,700 doların hemen üzerinde olan altın, yıl başından bu yana %8 düşüş gösterdi. Bu durumun en temel nedenlerinden biri ise faiz oranlarındaki yükseliş ve kurumsal yatırımcıların Bitcoin’e yönelen ilgisi oldu. Geçmişe bakıldığında altın eksi reel oran ortamlarında en iyi performansını gösteriyor. Piyasalar ise reflasyona, nominal 10 yıllık getirileri %1,60’a getirerek tepki verdi. Burada enflasyon kesinlikle fiyatlanmış değil ancak diğer piyasalar enflasyonun %2’nin üzerinde olacağını düşünüyor.

İlerleyen dönemlere bakıldığında, uzmanlar gözlerini enflasyona ve FED’in ilerleyen birkaç aydaki hamlelerine çevirecek. Eğer enflasyon yükseliş gösterirse, altında dikkat çekici bir yükseliş izlenecek. Diğer değerli metaller ise gümüş ve platin. Her iki metal de altın gibi davranarak bir değer koruma aracı olarak görev görüyor. Ancak bu metalleri benzersiz yapan ve uzmanların tavsiye etmesine neden olan şey, endüstriyel kullanımının olması. Gümüş güneş panellerinin, elektrikli araçların ve 5G teknolojisinin kilit bileşenlerinden biri. Tüm bu alanlarda korona virüsün ardınan görülen ilerleme ise gümüşe yönelik talebi bu yıl %10 yükseltme potansiyeline sahip.

Uzmanların enflasyona karşı koruma tavsiyeleri arasında Bitcoin de bulunuyor. Finans dünyasının bu aralar içinde olduğu büyük tartışma, Bitcoin’in altının yerini alıp almayacağı. Bu konuda karar vermek için Bitcoin ve altın arasında korelasyon bulunup bulunmadığına ve altına yön veren temel unsurlara bakmak gerekiyor. Altını etkileyen unsurlar arasında dolar ve reel oranlar yer alıyor. Ancak Bitcoin ve bu unsurlar arasında bir ilişki henüz gözlenmiyor. Giderek daha fazla kurumsal yatırımcı Bitcoin’i tercih ederken, Bitcoin’in piyasa değeri diğer kripto paraların binlerce dolar üzerine çıkabilir.

Amatör yatırımcıları bekleyen büyük tehlike

 

Göz kamaştıran hisselerdeki yükseliş neden durdu?

 

Hedge fonlar borsalarda çöküş mü bekliyor?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)