E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemGazprom heyecanlı, Türkiye ihtiyatlı---

Gazprom heyecanlı, Türkiye ihtiyatlı

Gazprom heyecanlı, Türkiye ihtiyatlı
17 Kasım 2015 - 06:16 borsagundem.com

Türk Akımı için Gazprom üst yöneticisi Miller, "En kısa zamanda hayata geçirilecek" derken Bakan Alaboyun, "Zamana ihtiyaç var" ifadesini kullandı

Rus enerji şirketi Gazprom’un üst yöneticisi Aleksey Miller, Türk Akımı projesinin en kısa zamanda hayata geçirileceğini bildirirken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun ise “Türk Akımı’nda bazı konular için zamana ihtiyaç var” ifadesini kullandı.

Rusya’nın resmi haber ajansı TASS’ın haberine göre Miller, Rus doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak proje için Rusya ve Türkiye’den üst düzey yetkililerin gelecek ay buluşacağını söyledi. Miller, Türk Akımı için hükümetlerarası anlaşmanın beklendiğini hatırlatarak, “Anlaşmanın imzalanmasını beklediğimiz için aralıktaki buluşmada imzalar da gündeme gelecek” dedi. Rusya tarafından Güney Akım projesinin yerine hayata geçirilecek Türk Akımı projesinin, iptal edilen projenin borularını ve altyapısını kullanacağına dikkati çeken Miller, “Şu an hükümetlerarası anlaşma imzalanmamış olsa da böyle bir gerçek nedeniyle Türk Akımı projesinin en kısa zamanda hayata geçirileceğini söyleyebilirim” ifadesini kullandı.

Miller, Türk Akımı’nın inşasına ne zaman başlanacağı konusunda ise bilgi vermedi.

‘Zamana ihtiyaç var’ 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alaboyun ise, G20 Liderler Zirvesi kapsamında Antalya’da Reuters’a bir açıklama yaptı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in görüşmesinde Türk Akımı Projesi’nin de değerlendirildiğini vurgulayan Alaboyun, “Türk Akımı’na karşı değiliz. Türk Akımı’nda bazı konular için zamana ihtiyaç var. Kaç hat olacağı belli olacak. Sonuçta hat tek başına Türkiye’den geçmeyecek. AB ve birkaç ülkeyi de yakından ilgilendiriyor” dedi.

Hattın kapasitesinin yarıya indirildiğine dair resmi bir görüşme olmadığı vurgulayan Alaboyun, “Bize yapılmış resmi müracaat da yok. O nedenle projeye ilk haliyle bakıyoruz. Rusya hat sayısını gündeme getirmedi” dedi. Hattın inşaatının başlamasının, 2.5-3 yıldan önce olmayacağını söyleyen Alaboyun, şöyle devam etti:

“İnşaata başlamadan birinci hat için fizibilite izin verdik. Onlar diğer üç hat için de izin istiyor. İnşaat için her türlü mutabakat sağlandıktan sonra bunu yapabilirler. Daha resmin bütünü ortaya çıkmadı. Rusya daha önce fizibilite ile inşaat izni istedi. Bunu veririz de temeli atıp inşaatı kuramayabilirler. O yüzden resme bir bütün olarak bakıyoruz. Kendi ana istasyonumuzla ilişkilendirilmesini istiyoruz, buradan gaz alıp kendi sistemine koyabilmeli ve re-export yapabilmeli.”

Zeytinlikler sorunu

Erdoğan-Putin görüşmesinde enerji konularının da gündeme geldiğini ve iki liderin nükleer santral projesi üzerindeki kararlılığını vurguladığını kaydeden Alaboyun, “Nükleer santral için Kıyı Kanunu, Zeytinlikler Kanunu ve Elektrik Piyasası Kanunu’nun çıkması lazım. Diğerleri komisyondan geçti ama zeytinliklerle ilgili sorun da çözülür. Bu yasal düzenlemeler yeni hükümetin kurulmasının ardından hayata geçirilecek” dedi. Santralin devreye giriş tarihiyle de ilgili değerlendirme yapan Alaboyun, “Nükleer santralin gidişinde sıkıntı görmüyoruz. 2022’de devreye gireceğini düşünüyoruz” diye konuştu.

Alaboyun, Türkiye’nin daha önce mutabakata varılmasına rağmen yüzde 10.25’lik indirimin uygulanmaması nedeniyle gittiği tahkimden vazgeçmesi gibi bir talebin Rusya’dan kendilerine gelmediğini de kaydederek, bu konunun çözüleceğine inandığını bildirdi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)