E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemGazprom 60 dolar indirim yapacak mı?---

Gazprom 60 dolar indirim yapacak mı?

Gazprom 60 dolar indirim yapacak mı?
17 Ağustos 2014 - 07:45 borsagundem.com

Gazprom Export’un genel direktörü Elena Burmistrova’nın Eylül’de Türkiye’dea… Konu kritik: Gaz fiyatının 410’dan 350 dolara indirilmesi.

Gazpom’un ‘iki numarası’ Aleksander Medvedev’in yerine temmuz ayında Gazprom Export’un Direktörlüğüne atanan Elena Burmistrova, Türkiye’ye geliyor. Gündemde iki kritik konu bulunuyor: “Gaz fiyatının düşürülmesi ve ihtiyacın artacağı 2015 yılında Mavi Akım’dan ek gaz ithalatı.” Ankara’da enerji yönetiminden güvenilir kaynaklar, Burmistrova’nın Türkiye ziyaretiyle ilgili görüşmelerin sürdüğünü, eylül ayı içinde ziyaretin gerçekleştirilebileceğini söyledi. Olcay Aydilek’in Habertürk’teki haberine göre Burmistrova ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve BOTAŞ üst yönetimi şu iki konuyu karara bağlamak üzere masaya yatıracak. Türkiye’nin, Rus Gazprom’dan ithal ettiği doğalgazın fiyatı, sözleşme gereğince 1 Ocak 2015’te revize edilecek. Fiyatın düşürülmesine kesin gözüyle bakılıyor. Enerji sektörü uzmanları, halen her 1000 metreküpü 410 dolar olan fiyatın 350-360 dolara kadar düşmesi gerektiğine işaret ediyor.

EK GAZ TALEBİ
Türkiye’nin, 2015 yılında ciddi miktarda ek doğalgaza ihtiyacı olacak. Türkiye, bir süre önce Katar ile 9 adet spot LNG tankeri için (toplam 1 milyar metreküp) bağlantı yaptı. Gazprom’dan da özellikle Mavi Akım üzerinden ek gaz talebinde bulunuldu. Bu konuda son rötuşların yapılması hedefleniyor. Bu çerçevede Mavi Akım’dan gelen yıllık gaz miktarının, 16 milyar metreküpten 19 milyar metreküpe çıkarılması hedefleniyor.

ZİRVEDEKİ KADIN YÖNETİCİ
Gazprom Export, Gazprom’un 20’den fazla ülkeye doğalgaz tedarik eden alt şirketi konumunda bulunuyor. Bir süre önce Gazprom Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Aleksander Medvedev,Gazprom Export’taki görevini Elena Burmistrova’ya bıraktı. Medvedev, bu değişiklik sonrasında Gazprom’da çalışmalarını uluslararası iş sektörü, toplumsal kalkınma ve spor programları alanlarında sürdürüyor.

ÖZEL SEKTÖRE VE BOTAŞ’A FARKLI FİYAT
Türkiye, yılda 46 milyar metreküp dolayında gaz tüketiyor. Bunun yüzde 65’lik bölümü Rusya’dan ithal ediliyor. Rusya’dan özel sektör ithalatçıları 306, BOTAŞ 410 dolardan gaz ithal ediyor. Azeri gazının her 1000 metreküp fiyatı da 335-340 dolar. Enerji uzmanları, BOTAŞ’ın 1 Ocak’tan itibaren Rusya’dan daha rekabetçi fiyatlarla gaz ithal etmesinin hem konutlar hem de sanayi için önemine işaret etti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)