E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemGazni düştü! Taliban Kabil'e yaklaşıyor...---

Gazni düştü! Taliban Kabil'e yaklaşıyor...

Gazni düştü! Taliban Kabil'e yaklaşıyor...
12 Ağustos 2021 - 10:57 borsagundem.com

Afganistan'da Taliban örgütü, başkent Kabil'e doğru yaklaşıyor. Yerel Afgan yetkililer, Başkent Kabil'den 150 kilometre uzaklıkta bulunan stratejik önemdeki Gazni vilayetinin merkezini ele geçirdiğini açıkladı.

Gazni Vilayeti Konseyi Başkanı Nasir Ahmed Fakiri, Fransız haber ajansı AFP'ye yaptığı açıklamada, Taliban'ın Kabil'den 150 kilometre uzaklıktakivilayet merkezinde kontrolü ele geçirdiğini ve vilayette çatışmaların yer yer sürdüğünü söyledi. Taliban da sosyal medya hesaplarından kentin ellerine geçtiğini doğruladı.

Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre; Alman haber dpa'ya konuşan başka yerel siyasetçiler de Taliban'ın cezaevi, valilik binasını ve polis merkezine girdiğini, sadece gizli servis binasında çatışmaların sürdüğünü aktardı. İki yerel siyasetçi ise Gazni Valisi'nin Taliban'la gizli bir anlaşma yaptığı ve vilayet merkezini Taliban'a teslim ettiği suçlamasında bulundu. Vali ve emniyet müdürünün kenti terkettiği ve Kabil'e gittiği ifade ediliyor.

KALE GÖREVİ GÖRÜYORDU

Gazni vilayetinin başkenti 180 bin nüfuslu Gazni, Taliban'ın bir hafta içinde kontrolüne altığı 10'uncu vilayet merkezi oldu. Taliban daha önce de Gazni kentini ele geçirmeye çalışmış ve 2018 yılında binden fazla Taliban militanı kente girerek büyük bir saldırı düzenlemişti. Saldırıda 100'den fazla polis ve asker, 20'den fazla sivil de hayatını kaybetmişti.

Kabil ve Kandahar'ı birbirine bağlayan yolun üzerinde bulunan Gazni, Afganistan için stratejik öneme sahip bir kent. Gazni, güneydeki İslamcı güçlerle başkent arasında bir kale görevi görüyordu. Gazni'nin ele geçirilmesiyle birlikte Taliban güçlerinin Kabil'e daha kolay ilerleyeceği tahmin ediliyor. Bu nedenle Gazni'nin kaybedilmesinin, Afgan hava kuvvetleri üzerindeki baskıyı artırabileceği belirtiliyor.

Uluslararası birliklerin çekilme kararı almasının ardından Mayıs ayından bu yana ülkedeki ilerleyişini hızlandıran Taliban'ın geleneksel olarak Taliban karşıtı bölge olarak bilinen kuzeydeki Belh vilayetinin Mezar-ı Şerif kentini de kuşattığı bildirildi.

"KABİL YAKINDA DÜŞEBİLİR"

ABD istihbarat servisleri ise beklenenden daha yakın bir zamanda başkent Kabil'in de düşeceğini tahmin ediyor. Washington Post gazetesine konuşan istihbarat kaynakları, Taliban'ın 30 ile 90 gün içinde Kabil'e de ele geçireceğini hesapladıklarını aktardı. İstihbarat kaynakları, Haziran ayında yaptıkları açıklamada, Kabil'in ABD askerlerinin çekilmesinden 6 ila 12 ay sonra düşebileceğini öngörüyordu.

Rusya da Taliban'ın Afganistan'da ilerleyişinden rahatsız

 

Afgan yönetimi, Taliban'a karşı koyabilir

 

Biden'dan Afganistan kararına ilişkin dikkat çeken açıklama

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • FSB12 Ağustos 2021 23:14

    Bir nükleer bomba tüm bu saçmalığı bitirir

  • turan12 Ağustos 2021 14:41

    şunların tiplerine bak bunlar müslüman olsa ne olur olmasa ne olur at hırsızı gibi adamlar insanı diri diri keserler ha bazılarına çok gerekli olabilir ama işte yaş çok amerikaya güvenmenin sonu budur işte bu yüzden herkes Türk olamaz Türk Askeri olacak bu çapulcu it sürüsü karşısında duracaktı tapa ister tapa pislik mahluklar

  • ALİ HAYDAR YEZİDSEVMEZ12 Ağustos 2021 16:42

    islamiyet hakkında ahkam kesilme.büyük günah işleyebilirsin.islamiyet tip ve elbise ile olmaz yüce ALLAH emrettiklerine yapmakla olup, bunların bir şey yapacaklarını hiç zannetmiyorum.talibamını abd kurduğu bir terörist örgüt olup, bir yere kadar bunlara müsada edecek amacakları müslümanları müslümanlara kırdırtmak.talibanın yöneticilerinde abd din ajanları olduğu söylenmekte bir yerden sonrda tekra afganistan abd tekrar müdahale edeceğini tahmin ediyorum.çünkü burada 10 trilyon dolarlık kobalt madenleri varmiş bunu abd kimseye bırakmaz diyorlar.

  • Mucise Reis ;)12 Ağustos 2021 12:59

    iranıda, afganistanıda ırak suriye hepsi  uygurulmuş din ile, yabancı devletlerin, müslümanlık  dini diye uydurdukları tarikalatlar ile toplum ayrıştırıldı. Biz cumhuriyet sayesinde bu oyuna gelmedik. okadar güçlendiki feto, dışardan destekler paralar ile millet cumhuriyet seçme seçilme hakkı için bu oyuna gelmedi. Eğitim ile birlik beraberlik sağlandı. 1 siyasi takip edilmei 15 temmuzda, herkes hakkı ve haklı oldugu cumhuriyet ve özgürlüğü için mücadele etti.  Afganistanda böyle bişe yok. dayatma rejim afgan halkını kırıp geçiriyor. suriyedede öyle irandada öyle ırak dada öyle. arapça yazan kuran ı okuyan, arapça bilen bir dangalak bile uydurma müslümanlık peşinden koşuyor. Eğitim çok önemli. Türkiye eğitimi süper olmasada, araplar gibi düşman görmüyor kardeşlerini.

  • Badur12 Ağustos 2021 13:38

    İslam dini diye yobazlık insanlara  dikte edildiği sürece  insanlık bu çileden kurtulamaz!  Kadına tahakküm  ve zorbalığı din diye anlatan şerefsizler ( ki bunların arasında onca kitap yalamış yutmuş hoca müsvetteleri var.)  aslında Allah ın  söylemediğini  Allah a yakıştırmaya çalışıyorlar.  

  • okuz12 Ağustos 2021 12:26

    bu okuzlere kim silah veriyor?

  • Gerçek nedir12 Ağustos 2021 15:09

    Dinleri imanları para olan, yaratılmışa saygı duymayan islamı yozlaştırmak ve yeryüzünden silmek için uğraşanlar veriyor. Allah en son Atatürk'e yetki verdi. Yüz yıl sonra yine ortadoğuda kargaşa. Bu kadar cehalet olur mu? Dünya neden yetmiyor insanoğluna. Bu örgüt ve militanlarının aykırı hareketlerinden dolayı bende çok korkuyorum. Vallahi, billahi, tallahi yaptıklarının islamla zerre alakası yok. Güçlendirilmiş örgüt, aynı pkk ve fetö gibi.. Allah masum olan tüm insanlığı, şer düşüncelerden korusun. Bu durumu hiçbir ülke haketmiyor. Barış içinde herkesin kendi ülkesinde huzur içinde yaşaması ve kalkınması gerekirken bu silahlanma nedir anlamıyorum. Benim düşüncemdir bilerek konuşmuyorum.

  • tayyip12 Ağustos 2021 14:41

    amerika rusya hepsi veriyor öğrenemedinizmi daha

  • Bir yorum12 Ağustos 2021 12:17

    Türkiye nin devlet geleneği  40-50-100-200 değil  3000 yıl ve fazlasıdır!  Ucuz numaralara gelmeyecektir.  

  • Recep12 Ağustos 2021 11:24

    Mewhmetciği zırhlı aracın içinde füze ile şehid eden şerefsizler, motosikletli silahlı güç karşısında çaresiz. Reisim esas büyük resim bu,dış güçlerin oyunu bu. Ben böyle düşünbüyorum. Bo oyunu bozun, başka TÜrkiye yok, başka Ak Pari de yok. Yanlış politika uygulanırsa Allah CC muhafaza önce Ak Parti biter sonra da Türkiye 'de iç savaşlar başlar. Afganistan,Suriye ve Irak gibi.

  • Mucise Reis ;)12 Ağustos 2021 13:01

    Ak parti biter demişsin. Geçmişte kurulan dünyada bir çok parti var. Genelde ayakta duranlar hep belirli çizgisi olanlar. 5 yıl önce  aa diyen, bugun bb diyorsa. kuralları parti maddeleri harici, bi rkaç kişiye göre evrlip, sistem oraya kayıyorsa. bu partiler hep batmış, kaybolmuş. Yani maddeler olacak, sabit kurallar olacak, düzen kurallara göre işleyecek. bu yoksa o parti batar. bilmem anlatabildim mi. Batmayan partilerde maddelerine bağlı olan, içindeki yanlışları doğruları kendi kendine onara, denetleyen partiler olmuş.