E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemGaz kesildi, AB devinde enerji krizi büyüyor---

Gaz kesildi, AB devinde enerji krizi büyüyor

Gaz kesildi, AB devinde enerji krizi büyüyor
07 Kasım 2021 - 23:03 borsagundem.com

Rusya'nın Yamal-Avrupa boru hattı üzerinden Almanya'ya doğrudan sağladığı gaz akışı tekrar durduruldu.

Alman transit operatörü Gascade'nin verilerine göre Yamal-Avrupa boru hattı üzerinden gaz akışının sağlandığı Malnau istasyonunun Cumartesi günü Polonya'dan Almanya'ya gaz akışını durdurduğunu ve Almanya'dan Polonya'ya ters yönde gaz pompalanmaya başlandığı bildirildi.

Geçtiğimiz cumartesi günü benzer bir gelişme yaşanmış ve bunun üzerine Rus enerji şirketi Gazprom, müşterilerinin halen hizmet almaya devam ettiği açıklanmıştı. Bloomberg’in haberine göre Polonya ve Almanya'daki şirketler Gazprom’un açıklamasını teyit ettiler. Bu arada, Almanya merkezli fiyat karşılaştırma sitesi Frivox tarafından yapılan hesaplamalara göre evler için ısıtma, elektrik ve yakıt fiyatlarının geçtiğimiz Ekim ayında daha önce eşi-benzeri görülmemiş bir seviyeye ulaştı. Frivox, üç kişilik bir aile için geçtiğimiz ayki fiyatlarla bu yılki toplam enerji maliyetlerinin, geçtiğimiz yıla kıyasla yüzde 35 oranında artarak 4 bin 549 euro civarında olabileceğini bildirdi.

Frivox’un enerji uzmanı Torsten Struck, gerek elektrik, gerek gaz gerekse yakıt olsun, her türden enerji hizmetinin rekor seviyelerde fiyat artışı yaşadığını söyledi. Struck, bu hizmetin fiyatının geçtiğimiz ay yıllık bazda yüzde 144 oranında artması nedeniyle mevcut gelişmeden en çok zarar gören sınıfın kalorifer yakıtı tüketicileri olduğu belirtti. Verilere göre son dönemde gaz fiyatları yüzde 28, benzin ve motorin fiyatları yüzde 38 arttı.

Küresel hammadde ve karbon oksit fiyatlarındaki artış nedeniyle orta vadede bu eğilimin devam edeceğine inandığını ifade eden Struck, elektrik fiyatlarının da son 12 ay içinde ortalama yüzde 9,3 arttığını kaydetti. Frivox sitesinin, ortalama bir Alman ailesi için enerji fiyatlarının artışına dair bir tablo oluşturmak için enerji maliyeti endeksi olarak bilinen ölçüyü kullanması ve bunu yaparken ısınma, elektrik ve ulaşım masraflarını takip etmesi dikkat çekti.

Öte yandan Financial Times gazetesi geçtiğimiz Cuma günü, Avrupa’daki doğal gaz kıtlığının toptan satış fiyatlarını artırması nedeniyle İngiltere hükümetinin, uzun vadeli bir gaz anlaşmasına varmak ve arzı artırmak amacıyla Katar'a yöneldiğini bildirdi.

Gazete, İngiliz bakanlar ile dünyanın en büyük sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) üreticilerinden biri olan ‘son çare tedarikçisi’ Katar arasında uzun vadeli bir anlaşma ile ilgili görüşme yapıldığını aktardı. Haberde, Katar’ın son iki hafta içinde İngiltere'ye giden dört büyük tankerin rotasını da değiştirdiği belirtildi.

Gazze, yakıt sıkıntısı nedeniyle karanlığa gömüldü

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)