E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemGardiyanlara 'Avarel' dedi: Hücre cezası aldı!---

Gardiyanlara 'Avarel' dedi: Hücre cezası aldı!

Gardiyanlara 'Avarel' dedi: Hücre cezası aldı!
15 Eylül 2022 - 12:22 borsagundem.com

Gardiyanlar hukuk dışı olmasına rağmen tutuklunun günlüğünü alıp, okudu. Cezaevi yönetimi, günlüğünde gardiyanlara "Avarel" dediği için tutukluyu yedi gün hücreye attı.

Sincan Cezaevi’nde M.G.B.’nin kaldığı odaya giren gardiyanlar, tutuklunun el yazısıyla notlar aldığı günlüğe el koydu.

Günlüğü okuyan gardiyanlar, M.G.B’nin  içlerinden biri için “Avarel” dediğini okudu. Hemen Disiplin Kurulu toplandı. Tutukluya, günlüğüne yazdığı kelime nedeniyle, “kurum görevlilerine hakaret veya tehditte bulunma” eylemini gerçekleştirdiği gerekçesiyle yedi gün hücreye koyma cezası verildi.

“SAVCI VE HAKİME BEDDUA ETTİ”

Disiplin Kurulu, M.G.B.’nin personeli “Avarel” adındaki çizgi film karakteri ile özdeşleştirdiğini, “Avarel”in Daltonlar adı verilen ve bir hırsızlık çetesi olan grubun en aptal üyesi olarak bilindiği, personeli “Avarel” olarak nitelendirerek aptal imasında bulunduğu ve böylelikle Kurum personeline hakaret ettiği, bunun yanında yargılandığı davadaki savcı ve hâkimlere yönelik olarak beddua ettiğini kaydetti.

M.G.B. cezaya itiraz etti. İnfaz hakimliği cezanın mevzuata uygun olduğunu belirterek talebi reddetti. Ağır ceza mahkemesi de itirazı reddedince M.G.B. Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu.

Başvuru yazısında, günlüğünün okunmasının dahi hukuka aykırı olduğunu, yazılanları kimseyle paylaşmadığını ayrıca sözlerin ifade özgürlüğü kapsamında kaldığını vurguladı.

ADALET BAKANLIĞI CEZAYI SAVUNDU

Adalet Bakanlığı, Anayasa Mahkemesi’ne gönderdiği görüşte günlükte yazılan “Avarel” kelimesine verilen cezayı savundu. Bakanlık görüşünde, Disiplin Kurulunun başvurucunun Kurum personeline yönelik “Avarel” şeklindeki söyleminin ahlak ve görgü kuralları çerçevesinde boş insan, gereksiz insan, soyguncu, aptal vb. anlamlarında uzun zamandır tekrarlanarak yerleşmiş bir kullanım olarak hakaret ve küçük düşürücü nitelik kazandığını kabul ettiği ifade edildi.

Yüksek Mahkeme, yaptığı incelemede şu tespit ve değerlendirmelerde bulundu:

Günlük; kişinin yaşadıklarını, duygu ve izlenimlerini tarih belirterek günü gününe anlatmasıyla oluşan yazı türüdür.

Ceza İnfaz Kurumunun dokümanın günlük olmadığı yönünde bir tespiti yoktur.

Hakaret fiilinin disiplin cezasına konu edilebilmesi söz konusu hakaret fiilini başkalarının öğrenmesini gerektirir.

Başvurucunun ifade özgürlüğüne hücre cezası vermek suretiyle yapılan gerekçesiz bir müdahalenin demokratik toplum düzeninin gereklerine uygun olduğu söylenemez.

TUTUKLUYA 5 BİN LİRALIK TAZMİNAT

Anayasa Mahkemesi şu hükmü kurdu:

İfade özgürlüğünün ihlal edildiğine ilişkin iddianın kabul edilebilir olduğuna,

Anayasa'nın 26. maddesinde güvence altına alınan ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine,

Kararın bir örneğinin ifade özgürlüğünün ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmak üzere Ankara Batı İnfaz Hâkimliğine gönderilmesine,

Başvurucuya net 5.000 TL manevi tazminat ödenmesine,

Kararın bir örneğinin Adalet Bakanlığına gönderilmesine 26/7/2022 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

Doktora hakaret etti: 7 bin 80 lira para cezası yedi

 

Almanya’da “maske cinayetinde” müebbet hapis cezası

 

Kraliçeyle alay ettiği öne sürülen kişiye 2 yıl hapis cezası

 

Atı tokatlayan süvariye para cezası

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Atakan15 Eylül 2022 19:43

    O günlükte terörle ilgili bir bilgi elde edilseydi mahkeme aynı kararımı verecekti suçlulara ağır cezalar verin huzur düzen bozanlara agir cezalar verin

  • baran15 Eylül 2022 14:12

    M.g.b. kimdir?  Bunu bilmiyoruz.  Bu şahıs ile özellikle uğraşıp çok mu (kasıtlı olarak)  üzerine gidiyorlar? Derin devletin bir tuzağı mı söz konusu?  90 lı yıllarda suçlu suçsuz ayırımı yapmadan Güneydoğu da yapılan terör mücadelesi bir çok mağduriyetler meydana getirdi. Dolayısı ile devlet ile barışmak gerçeğin anlaşılması uzun yıllar aldı. Benzer durumlara ve tuzağa devlet düşmemeli!  Bu aralar Ebu Hanzala lakablı birinin video reklamları sık sık çıkıyor. Bunun pek hayra solumadığı ayrı bir konu ancak mağduriyet görünümleri yeni fitne ve taraftarlar çıkarmaya adaydır.

  • Mucise Reis : )15 Eylül 2022 13:24

    Kişinin özeline müdehale etmekde nedir ?. Herhangi bir şüphe varsa yazılı emir ve talimat ile gardiyanlar denetim yapabilir. kişilerin özel hayatına, düşüncesine, hayatına karışma gibi bir lüksü yoktur. Özelin, özelindir. Elde edilen bilgilere göre ceva vermekte yanlıştır. Hem admaın günlüğü ve özelini gasp yap...sonra gasp yaptıklarından kendince suçlar bul, delil olarak değerlendir, hemde ekstradan bu düşüncelere göre ceza verdir... Bu anayasaya aykırıdır. Bende senin evine gideyim, özeline geleyim, evinde bilgisayarına el koyayaım, günlüğüne el koyayaım, twettlerine inceleme, mailler, vb el koyayaım sonra, iş ve mesleğine hakaret eden bir cümle bulayım ve seni suçluayayım :D yahu Anaya yasa var, özel var, özel hayat var, ben evine gelip günlüğüne keyfi el koyabilirmiyim ? sende adam mapusta diye durduk yere günlüğü alıp el koyamazsın. bölücülük nednei ile resmi aldım inceledim dersen, diğer alanlardan yine suçlayamazsın. İnceleme konusu belli dışına taşamazsın.