E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıGaranti’yi kim sattı?---

Garanti’yi kim sattı?

Garanti’yi kim sattı?
12 Temmuz 2018 - 09:59 borsagundem.com

Garanti Bankası hissesindeki sert düşüşe neden olan birkaç neden var

ABD’nin Çin’e uygulayacağı 200 milyar dolarlık yeni tarifenin ilanı ile ticaret savaşında yeni bir adım daha geldi ve küresel piyasalarda dün ortalık kıpkırmızı oldu. Üstelik Trump, ay sonunda AB'ye otomobil vergisi de koyabilir.  

Türkiye piyasalarında global hareketten biraz bağımsız bir satış dalgası önceki gün başlamışken dün de devam etti. Önceki gün 12.4 milyar TL ile hacim rekoru kıran Hisse piyasası dün de 12.5 milyar TL ile yeni bir hacim rekoru kırdı. Banka Endeksi % 9.2 gibi inanılmaz bir değer kaybı yaşadı. Bu düşüş, Banka Endeksi tarihindeki en büyük 27. düşüş oldu. Sanayi endeksinin % 3 ile daha az düşmesi sayesinden BIST 100 günü % 5.2 düşüşle 91,290 puandan kapattı. Ancak doların 4.82'ye çıkması ile dolar bazındaki düşüş % 7.3e ulaştı ve 18,950 ile 2008 yılı seviyelerine geriledi. 

Doğuş grubu, 2005-2017 arasında Garanti Bankası'nın % 56'sını 7 milyar dolara sattı. Böylece 12.5 milyar dolar piyasa değerinden satmış oldu. Şimdi İspanyol BBVA % 49.9'a sahipken geri kalanı borsada işlem görüyor -ki onun da % 75'i yabancılardaydı. GARAN uzun süre en kıymetli şirket olduğundan Türkiye borsasını temsil yeteneğine sahip ve global yatırımcılar tarafından tercih ediliyor. Ancak son iki gündür yabancı bir kurumdan gelensatışlar nette tam 1 milyar TL karşılığı 130 milyon adete ulaştı.  Bankanın piyasa değeri 6 milyar dolara indi.

Garanti'deki büyük satış konusunda bazı ihtimalleri elemek gerekiyor: BBVA'nın kendi hisselerini satmayacağını kabul edebiliriz. Doğuş grubunda hisse kalmadığından eleyebiliriz. Yine BlackRock ve Vanguard gibi devasa kurumların endeks fonlarının paylarını satmayacağını kabul edebiliriz. Bu durumda iki kurum olasılığı öne çıkabilir. İlki 2014 yılında 168 milyon lota sahip olduğunu bildiğimiz ve sonrasında herhangi bir kritik hareket haberi gelmeyen The Bank of New York Mellon olabilir. Diğeri ise Norveç, Suudi Arabistan vs gibi 300 milyon civarında hisseyi ellerinde tutan farklı devlet fonlarının birlikte hareketi olabilir. Bugün de 20 milyon adet civarında bir satış gelirse ilk ihtimal daha güçlenecektir. Tabi bu,  sadece  kamuya açık verilerden yaptığımız bir tahmindir. 

STRATEJI

Endekste satış dalgası devam edip etmeyeceği bugün belli olacak. 88,000 seviyesine yaklaştıkça alım öneririz. 

Modelimiz (09:15 itibariyle) VIOP X30YVADE ve BIST 100 endeksinin güne yatay bir başlangıç yapmasını  öngörüyor.

Alnus Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)