E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiGaranti Yatırım'dan büyüme için kötü rapor---

Garanti Yatırım'dan büyüme için kötü rapor

Garanti Yatırım'dan büyüme için kötü rapor
03 Şubat 2014 - 09:50 borsagundem.com

Garanti Yatırım, 2014 için GSYH büyüme tahminini düşürdü

Garanit Yatırım, Türkiye ekonomisi için 2014 yılı büyüme tahminini aşağı yönlü revize etti. Garanti Yatırım daha önce yüzde 2,5 olarak açıklamış olduğu büyüme tahminini yüzde 1,5'e indirdi.
Başekonomist Gizem Öztok Altınsaç imzası ile yayınlanan raporda, "Son dönemde TL’de yaşanan yüksek değer kaybı ve MB’nin faizleri yaklaşık 400 baz puan artırmasının ardından, %2.5 olan 2014 büyüme
beklentimizi %1.5’e düşürüyoruz. 13 Ocak’ta yayınladığımız notumuzda "TL’deki değer kaybı devam eder ve kalıcı olursa, ya da bir şekilde faizlerde yükseliş sürerse hane halkı tüketiminde daha olumsuz bir
görünüm ortaya çıkar ki bu da büyüme beklentimizi aşağı revize etmemizi gerektirir." demiştik. Bu senaryonun gerçekleşmesi sebebiyle, özellikle özel sektör/hane halkı yatırım ve tüketim kararlarında
olumsuz görünümün derinleştiğini düşünüyoruz. Son dönemde ekonomi tarafında sıkça değinilen önlem paketi (henüz detaylarını bilmesek de) devreye girerse, büyüme açısından olumlu olabilir.
Büyüme beklentimizde, kamu ve dış talep katkısını yükseltirken, özel sektör/hane halkı katkısını düşürüyoruz.
· 2014 yılında %1.5 büyüme beklentimiz dış talebin 1.7 puan katkısından, iç talebin 0.6 puan katkısından sağlanırken, stoklarında 0.9 puan büyümeyi aşağı çekmesini bekliyoruz.
-Dış talebin yüksek katkı yapacağını hesaplıyoruz (1.7 puan)
. İç talebin toplamda halen pozitif katkısını hesaplıyoruz (0.6 puan)
. Fakat bu katkının ana kaynağı kamu (1.6 puan) Özel sektör tarafında ise toplamda daralma öngörüyoruz (-0.9 puan)
· Özel sektör tarafındaki daralmanın ise ana sebebi yatırımlardaki daralma,
· Hane halkı tüketiminde az da olsa bir büyüme bekliyoruz. 
· Özellikle ilk çeyrekte Türkiye’nin %0’a yakın bir büyüme ya da daralma ihtimali var  çünkü ilk çeyrekte iç talep yavaşlarken dış talebin katkısı halen negatif olacak. Zamanla, ekonomi daha da yavaşladıkça dış talebin katkısı yılsonuna doğru pozitife dönerken, yılın 2. yarısında görece yüksek büyüyebiliriz.
· Dolayısıyla ilk yarıda %1 büyüme, ikinci yarıda ise %2 büyüme bekliyoruz.
. 2013 yılında %4.5 hesapladığımız iç talep büyümesinin 2014’te %0.6’ya yavaşlamasını bekliyoruz.
. Tüketimdeki %2 artış beklentimizin ana kaynağı da kamu.
. Yatırımlarda ise yıllık daralma öngörüyoruz, %3.8. Bunun da ana kaynağı özel sektör yatırımlarındaki yıllık %8’lik daralma. Kamu yatırımlarında ise %14’e yakın oldukça yüksek bir artışla çalışıyoruz.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)