E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaGameStop yükselişinin sonu iyi bitmeyecek---

GameStop yükselişinin sonu iyi bitmeyecek

GameStop yükselişinin sonu iyi bitmeyecek
04 Şubat 2021 - 10:11 borsagundem.com

Geçtiğimiz hafta açığa satışçılar ve Reddit’in WallStreetBets isimli sayfasında bir araya gelen amatör yatırımcılar arasındaki savaş Wall Street’i sarstı

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Son dönemde Reddit’in WallStreetsBets isimli sayfasında bir araya gelen amatör yatırımcıların birkaç gözden düşmüş hissenin fiyatlarını yükseltmesi tüm dünyada dikkatleri üzerine topladı. Geçmişteki spekülatif balon piyasalarını hatırlatan olay, Robinhood gibi ücretsiz borsa işlemi yapma imkanı tanıyan online platformlar sayesinde gerçekleşen son çılgınlık oldu.

Son günlerde fiyat hareketlerinde değişiklikler görülse de, GameStop hisselerinin fiyatlarındaki yükseliş, genellikle felaketle sonuçlanan ve uzun bir tarihe sahip olan piyasa manipülasyonu çabalarının bir parçası. ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) bu girişimleri düzenlemeye tabi tutmadığı takdirde, bu çabalar spekülatif yatırımcıların gelecek yıllarda daha yaratıcı olmaya başlamasıyla devam edecek.

24 Eylül 1869 tarihine baktığımızda, ABD ilk “Kara Cuma”yı yaşıyordu. Altın fiyatları, ABD hükümetinin, yatırımcılar Jay Gould ve James Fisk’in altın piyasasını köşeye sıkıştırmak için gerçekleştirdiği hamleyi ortaya çıkarması sonrası düşüşe geçmişti. Gould ve Fisk, alın arzının ülkenin finansal sistemini desteklemek için kullanım biçiminde bir zayıf noktayı ortaya çıkardı.

CNN’in haberine göre, iki yatırımcı, dönemin ABD Başkanı Ulysses S. Grant’in kızkardeşiyle evli olan Abel Corbin’le işbirliği yaparak, ABD Başanı’yla bir görüşme ayarladı. Bu görüşmede Gould ve Fisk Grant’i hükümetin hiçbir koşulda altın satmaması gerektiğine ikna etti. Bunun sonucunda, Grant ABD Hazine Bakanlığı’na geçici olarak altın satışını durdurma talimatı verdi.

Gould ve Fisk aynı zamanda ABD Hazine Bakanı Yardımcısı Daniel Butterfield’i de ikna ederek, hükümetin altın satmaya başladığında kendilerini uyarmasını istedi. 

Bu fırsatı kullanan Gold ve Fisk alabildikleri kadar altın alarak, altın fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Böylelikle kendi altın yatırımlarının da değeri arttı. Ancak Başkan Grant bu planı su yüzüne çıkardı ve Hazine’ye 4 milyon dolar değerinde altın satışı yapması yönünde talimat verdi. Bunun sonucunda ise altın fiyatları düşüşe geçti.

Gould ve Fisk’in planı tepetaklak olurken Wall Street’te de panik baş gösterdi. Yatırımcılar altın yatırımlarını mümkün olan en yüksek fiyattan satmaya çalışarak, altın fiyatlarında bir çöküşe neden oldu ve bununla birlikte ABD ekonomisi de düşüşe geçti. Bu olayı bugünün GameStop yükselişiyle benzer hale getiren ise, birlikle çalışan küçük bir grup yatırımcının, onları durduracak yeterli düzenlemeler olmaması nedeniyle piyasalarda baskı ve dalgalanma yaratabilmiş olması.

Daha da kötüsü, Gould ve Fisk’in altın piyasalarında yarattığı sıkışma, piyasaları manipüle etme çabalarının neredeyse kesinlikle ekonomik çöküşle sonuçlanacağını gösteriyor. Yükselen hisse fiyatlarını destekleyecek temel verilerden yoksun olan GameStop gibi şirketler için ise, en kötü etkiyi ücretsiz borsa işlemi yapma imkanı tanıyan platformlardan faydalanan yatırımcılar görecek. SEC’ten geçtiğimiz hafta yapılan uyarıda “aşırı hisse fiyatı volatilitesinin” yatırımcılar için “hızlı ve sert kayıplar” yaratma potansiyeli olduğu ve piyasa güvenini yok edeceği söylendi.

Senatör Elizabeth Warren ise SEC’e müdahale çağrısında bulunarak, piyasaların daha fazla manipüle edilmesinin önüne geçilmesini istedi. Ancak 1869 yılında altın fiyatlarında yaşanan gelişmeler ve 2021’in GameStop balonu arasındaki fark, erişim konusunda görülüyor. Gould ve Frisk, zengin ve elit kesimin bir parçasıydı ve içeriden avantaj sağlamak için devletin en üst yetkilileriyle bağlantı kurabilmişti.

Bunun aksine, bu erişim eşiği bugün çok daha düşük ve ortalama bir kişi bu spekülatif çılgınlıklarda, genellikle de ücretsiz olarak yer alabilir.

Küresel piyasalar, ABD'nin teşvik paketini bekliyor

 

Bezos'un Amazon kararı Nasdaq'ı eksiye düşürdü

 

Sermaye piyasaları altın çağını yaşıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)