E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaGameStop mağduru hedge fonuna SEC soruşturması---

GameStop mağduru hedge fonuna SEC soruşturması

GameStop mağduru hedge fonuna SEC soruşturması
12 Ağustos 2022 - 12:27 borsagundem.com

2021 yılında GameStop krizi sırasında yönetimi altındaki varlıkların yarısını kaybeden ve bu yıl borsalardaki çöküş sırasında beyaz bayrak çeken Melvin Capital şimdi de SEC soruşturmasıyla mücadele ediyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) GameStop krizinin en büyük kaybedeni olan hedge fonu firması Melvin Capital’ın risk kontrol sistemlerine ve yatırımcı rehberlerine yönelik soruşturma başlattı. SEC, Melvin Capital’ın Kurucusu Gabriel Plotkin’in ve şirketin diğer üst düzey yöneticilerinin Ocak 2021’deki spekülatif hisse rallisi sırasında hedge fonuna para yatıran yatırımcıları yanlış yönlendirip yönlendirmediğini inceliyor.

Financial News’in haberine göre, müşterilerinin paralarını büyük oranda geri veren Melvin Capital’dan yatırımcılarla olan genel iletişimi mercek altına alınıyor. Düzenleyici kuruluş, firmanın yatırım stratejisinin riskleri hakkında müşterilerle paylaştığı bilgileri istedi.

Henüz ilk aşamasında olan soruşturma sonucunda herhangi bir yolsuzluk suçlaması çıkmayabilir. Soruşturma SEC’in Washington DC’deki varlık yönetimi birimi tarafından yönetiliyor. SEC ve diğer ABD’li yetkililer, 2021'in başlarında GameStop ve diğerlerinin hisselerinin yükselmesine neden olan spekülatif ticaret işlemlerini araştırıyor. Melvin Capital soruşturmasının SEC’in daha geniş çaplı soruşturmasına dahil olup olmadığı ise henüz bilinmiyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Ocak 2021’de perakende yatırımcıların Reddit gibi sosyal medya platformlarından organize olarak GameStop gibi spekülatif hisselerde açığa satış sıkıştırması uygulamıştı. Söz konusu durum Melvin Capital gibi bu hisselere açığa satış uygulayan hedge fonu şirketlerin muazzam kayıplar vermesine yol açmıştı.

Melvin Capital kriz sırasında yönetimi altında olan varlıkların yarısından fazla 6,8 milyar dolarlık varlığı kaybetmişti. Spekülatif hisse senedi çılgınlığı Ocak ayının sonu itibariyle sona ermiş, Melvin Capital da yatırımcılardan yeni likit varlık toplamıştı.

Habere göre Plotkin ve diğer yöneticiler sanal toplantılarda müşterilere mücadeleye devam etmeyi planladığını ve firmanın öngörülemeyen bir piyasa fenomeninden kurtulduktan sonra risk yönetimi uygulamalarını güçlendirdiğini söyledi. Diğer hedge fonu firmaları da bu dönemde kayıp vermeyi sürdürdü ve daha sonra portföylerinde ayarlamalar yaptı.

Melvin, geçen yıl Ocak 2021 kayıplarının bir kısmını geri alsa da bu yılın başlarında borsalarda görülen sert düşüşler sırasında büyüme odaklı hisse senetlerinden büyük kayıplar yaşadı. Plotkin, Mayıs ayında yatırımcılara paralarını iade ettiğini açıklayarak geri çekildi. Fon yöneticisi, müşterilerine talep ettikleri getirileri sağlayamadığını ve "dış sermayeyi yönetmekten uzaklaşması" gerektiğini kabul ettiğini söyledi.

Plotkin'e yakın olan kaynaklar, soruşturmanın müşterilerin paralarını iade etme kararında bir rol oynamadığını belirtiyor.

Melvin ikinci büyük darbeyi bu yıl teknoloji ve diğer büyüme odaklı şirketlerdeki satış dalgası sırasında aldı. Plotkin müşterilerine paralarını iade etmeden önce teşvik ücretleri almayı talep etti. Bu tekliften hızla geri adım atan fon yöneticisi ve bunu "bir hata" olarak nitelendirdi, ardından müşterilere paralarını iade etme kararını açıkladı. Habere göre devam eden kayıpların ardından Plotkin hem ekibini hem de müşterilerini motive edecek yeni terimler bulmakta zorlandı. Fon yöneticisinin üzerinde olan spot ışıkları da bu süreçte yardımcı olmadı.

Ünlü hedge fonu yöneticisi Steven A. Cohen'in eski bir üst düzey portföy yöneticisi olan Plotkin 2014 yılında Melvin Capital Management’ı kurdu. Firma 2021 yılına kadar en iyi performans gösteren hedge fonlarından biriydi.

Melvin’in karşı karşıya kaldığı sıkıntılar firmanın 2014’ten 2020’ye kadar olan ücretler sonrası %30’luk yıllık ortalama getiri sicilini, Nisan 2022 tarihinde %11,9’a kadar düşürecek derecede etkiledi. Mayıs 2022'nin sonunda, 2021'in başında Melvin'e yatırım yapan müşteriler paralarının yaklaşık %57'sini kaybetti. Bu tablo Plotkin’in müşterilerine yeniden para kazandırabilmesi için %132 getiri sağlaması gerektiği anlamına geliyordu. Yine de habere göre, Ocak 2021'den sonra Melvin'e yatırım yapan müşterilerin çoğu para kazanarak ayrıldı.

GameStop krizinin başrolü kepenkleri indiriyor

 

GameStop yatırımcıları gerçekle yüzleşiyor

 

Buffett’ın ortağından GameStop yatırımcılarına sert sözler

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)