E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaGameStop çılgınlığının ardından yükselen yeni güç---

GameStop çılgınlığının ardından yükselen yeni güç

GameStop çılgınlığının ardından yükselen yeni güç
11 Şubat 2021 - 10:27 borsagundem.com

GameStop çılgınlığı güç kaybederken, piyasalarda uzun süredir dikkat çeken halka arz patlaması yeniden yükseliyor

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

GameStop çılgınlığı, borsalardaki balon korkularını yükseltmeden önce, Wall Street’in şüphecileri özel amaçlı satın alım şirketleri (SPAC) aracılığıyla halka arz patlamasını izliyordu. 

Reddit gibi sosyal medya kanalları üzerinde bir araya gelen amatör yatırımcıların yükselmesine neden olduğu GameStop gibi hisselerde düşüş görülürken, SPAC şirketlerindeki patlama güç kazanıyor.

San Francisco 40ers’ın eski oyun kurucusu Colin Kaepernick, trende dahil olan son isimler arasında yer aldı. Bu trendde yatırımcılar “açık çek” şirketlerini destekliyor ve bu şirketler daha sonra şirket birleşmesi gerçekleştirmek için hedef arayışına giriyor. Kaepernick, toplumsal farkındalık yaratacak tüketici markalarına yatırım yapmak amacıyla 250 milyon dolar fon elde etmeyi amaçlayan Mission Advancement Corp.’un Eş Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev alacak.

Şirketten yapılan açıklamada, “inanıyoruz ki bir şirketin değerleri konusunda şeffaf olması bir şirketin dönüşmesini sağlayabilir ve toplumsal konularda tüm hissedarlara fayda sağlayan bir hareket oluşturabilir” dendi. Kaepernick’in dahil olduğu şirket benzeri açık çek şirketleri geçtiğimiz yıl yatırımcılar, yatırım yapacak daha yaratıcı alanlar ararken ortaya çıktı. Zira merkez bankalarının gevşek para politikaları nedeniyle, bol miktarda nakdi bulunan yatırımcılar, getiri arayışındaydı.

Bir zamanlar piyasaların görünmez bir bölümü olan SPAC şirketleri, 2020 yılında, Goldman Sachs’ın verilerine göre 76 milyar dolar fon sağladı. Bu rakam ise 2019 yılında 13 milyar dolar seviyesindeydi. Heyecan 2021 yılında yükseldi. Goldman Sachs’a göre, 2021 yılının ilk üç haftasında 16 milyar dolar fon sağladı. O dönemden bu yana devam eden başvurular ise trendin hız kesmeyeceğini gösteriyor.

CNN’in haberine göre, New York Yankees’in eski yıldızı Alex Rodriguez de, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na (SEC) göre, SPAC şirketi Slam Corp. için 500 milyon dolarlık fon sağlamayı hedefliyor. Salı günü ise Rocket Internet’in Kurucu Ortağı Oliver Samwer, SPAC şirketinin ABD dışındaki anlaşmalar için 250 milyon dolar fon sağlayacağını söyledi. Serbest fon yöneticisi Elliott Management ise Wall Street Journal’ın haberine göre, kendi açık çek şirketi aracılığıyla 1 milyar doların üzerinde fon sağlama potansiyeli için bankacılarla görüşmelerine devam ediyor.

Bazı SPAC şirketleri şimdiden birleşme için hedef belirledi. Birçoğu ise ulaşım sektöründe yer alıyor. Geçtiğimiz hafta Wheels Up, bir SPAC şirketiyle, özel havacılık şirketinin değerini 2,1 milyar dolar olarak belirleyen bir anlaşmayla halka arzını gerçekleştireceğini açıkladı. Hidrojenle çalışan kamyonlar ve otobüsler üreten Hyzon Motors ise, salı günü bir SPAC şirketi aracılığıyla halka arzını açıkladı.

Ancak analistler şimdilerde çok fazla sayıda insanın, sınırlı sayıdaki yatırım fırsatını yakalamaya çalışıyor olmasından endişeli. Ocak ayı sonunda Goldman Sachs analistleri, 256 SPAC şirketinin 82 milyar dolarlık fon sağlama potansiyeli olduğu konusunda uyarıda bulundu. Bu durum ise piyasa gözlemcilerinde, yatırımcı algısının kontrolden çıktığı görüşünü ortaya çıkardı.

Goldman Sachs’ın ABD Baş Hisse Stratejisi müşterilerine yaptığı açıklamada, “portföy yöneticisi sohbetlerimizde, SPAC aracılığıyla halka arzlardaki patlama genellikle aşırı heyecanlı yatırımcı davranışının bir örneği olarak yer tutuyor” dedi.

Kostin SPAC şirketlerinin, ABD’de faiz oranlarının sıfıra yakın olması nedeniyle “düşük maliyet fırsatı” sunduğunu kabul ediyor. Ancak bu alan şüphesiz her geçen gün daha da kalabalıklaşıyor ve serbest fon yatırımcıları, teknoloji şirketleri ve sporcular da dahil oluyor.

Hisse pozitif, dolar negatif ortam korunuyor

 

Küresel piyasalar yön arayışında

 

Emtiada yıllar sürecek yükseliş trendi başladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)