E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıGameStop çılgınlığına kapılıp gümüş almak doğru mu?---

GameStop çılgınlığına kapılıp gümüş almak doğru mu?

GameStop çılgınlığına kapılıp gümüş almak doğru mu?
02 Şubat 2021 - 17:18 borsagundem.com

Geçtiğimiz hafta GameStop hisselerine yönelen Reddit yatırımcılarının bu hafta belirlediği hedef gümüş gibi gözüküyor. Önemli bir varlık olan gümüşteki hızlı artış yatırımcıları düşündürüyor



BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bitcoin ve GameStop çılgınlığı sonrasında bu hafta bireysel yatırımcıların yüklendiği menkul değer gümüş oldu. Son zamanlarda yatırım dünyasındaki tüm spekülatif yükselişlerde olduğu gibi spot gümüş piyasası da sosyal medya uygulaması Reddit’in WallStreetBets grubu üzerinden izleniyor. Forumda tartışılan yatırım tezlerinin on yıllar öncesinde çürütülen komplo teorileriyle bağlantılı olması ise borsa yatırımcıları için pek de önemli gözükmüyor. Spot gümüşün fiyatı Pazartesi günü %12 yükselişle 30 doların üzerinde yükselerek 2013’ün en yüksek seviyesine ulaştı.

Bloomberg’in haberine göre gümüşteki bu dalgalanma WallStreetBets grubunun birkaç hafta içerisinde borsalarda nasıl bir etki yarattığını gösteriyor. Grubun GameStop hisselerinde oluşturduğu yığılma milyarder girişimci Elon Musk ve kripto para dünyasının ünlü ismi Justin Sun gibi önemli oyuncuların dikkatini çekti. Birreysel yatırımcı ordusu milyarlarca dolarlık riskli yatırım fonlarının yatırım stratejilerini değiştirmelerine yol açarak süreç içerisinde kurumsallaşma karşıtı bir kimliğe büründü.

Ancak Reddit güruhunun sürekli değişen çıkarlarına ayak uydurmak istemeyen ya da bunun için vakti olmayan yatırımcılar piyasalardaki fırsatları kaçırmamak için ne yapmaları gerektiğini tartışıyor.

Gümüş bir miktar umut vadediyor

Yatırım danışmanları gümüşün fizikselliği nedeniyle önemli bir menkul kıymet olduğunu tekrar tekrar vurguluyor. Şirketler yükselebilir veya düşebilir. Resmi para birimleri yürürlükten kaldırılabilir. Ancak gümüş bir değer deposu olarak çok uzun bir geçmişe sahiptir.

Finans firması Northbrook Financial’ın Finansal Planlama Uzmanı Elliot Pepper, “Gümüş Reddit’ten de önce buradaydı ve Reddit’ten sonra da burada olacak” açıklamasında bulundu.

Gümüşün bu özelliği düşük faiz oranları veya yüksek enflasyon ortamında nakit varlıkların değeri düşerken yararlı bir koruma sağlayacaktır.

Bunun yanında kağıttan dolarların aksine fiziksel özelliğiyle gümüş endüstriyel ekonomi için de önemli bir rol üstleniyor. Gümüş; güneş panelleri, elektrikli araçlar ve bataryalar için kilit element olma özelliği de taşıyor.

Londra merkezli yatırım danışmanlığı şirketi Quilter Investors’ın Portföy Yöneticisi Stuart Clark, “Eğer yeşil ekonomiyle birlikte toparlanmayı destekleyen bir yeniden açılma sürecini benimsersek ve hükümetler içten yanmalı motorları durdurup elektrikli araçlara geçmemiz için öncü olursa bu endüstriyel gümüş kullanımı için önemli bir rüzgar oluşturur. Bana kalırsa bu unsurlar iyi çeşitlendirilmiş bir portföy içerisinde gümüş için uzun vadeli pozisyonları halı çıkarıyor” ifadelerine yer verdi.

Aynı şekilde düşünmeyen yatırım danışmanları ise gümüşün fiziksel bir yatırım aracı olmasını bir dezavantaj olarak değerlendiriyorlar. Servet danışmanlığı şirketi Incline Wealth Advisors’ın sahibi John Bovard metali gerçekten alanların ve ticaretini yapmak isteyenlerin fiziksel bir alıcı bulması gerekeceğini belirtti. Bovard’ın ifadelerine göre gümüşün saklanması da bir o kadar sorun oluşturuyor.

Yatırım uzmanı, “Bir banka kasasına mı koyacaksınız? Evinizdeki bir kasaya mı koyacaksınız?” sorularını sorarak iki seçeneğin de pahalı olduğuna dikkat çekiyor.

Şu anki çılgınlık riskli olabilir

Yatırım danışmanları çeşitlendirilmiş bir portföyde gümüş için bir yer olması gerektiğini görmekle birlikte ani spekülatif ilgi konusunda da endişe ediyor.

Betterment’in Yatırım Müdürü Adam Grealish, “Sosyal medya insanların ilgisini paraya ve silaha çevirmeye başladı. Bu ağlar insanların dikkatini oldukça sınırlı bir noktaya yöneltmek için yapıldı. Şu anda gümüşte ve daha önce de benzeri bir şekilde GameStop ve AMC örneklerinde de gördüğümüz buydu. En büyük endişelerden birisi daha yeni yatırımcıların ‘ısınan’ hisse senetlerini ya da varlıkları görmesi ancak yatırım yapmanın sonuçlarını tam olarak anlamaması” açıklamasında bulundu.

Bloomberg’in haberine göre yatırım danışmanları bu hafta gümüşün almak için çok pahalı olduğunu belirtiyor. Gümüş 2013 yılından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Dikkatlerin aniden başka bir yere yönelmesinin gümüşün fiyatını aşağıya çekeceği ve bu kayıplardan perakende yatırımcıların zarar göreceği yönünde endişeler mevcut.

Altının kilogramı 424 bin 950 liraya geriledi

 

Riskli fon yöneticileri isyan etti

 

Ünlü yatırımcıdan borsalarda kırılganlık uyarısı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • yunus02 Şubat 2021 19:59

    gümüş değilde şemsiye almak daha dagru olur.

  • Mg02 Şubat 2021 18:22

    Dolarda hedef 1 lira, portakal 10 lira, ayçiçek yağı 85 lira, kıskanan Almanlar çatlasın,

  • akif02 Şubat 2021 17:45

    Ulan İTTFH, hem BİST'e ve hem de BİST'in bütün kağıtlarına kurban olasın...Hisse senedi değil tam bir tuvalet kağıdısın....

  • Okie Dokie02 Şubat 2021 17:43

    Ben gamestart çılgınlığına uyup uranyum aldım. Evde yastık altına koydum kafam rahat. Kafam rahat dedim ama arada kafam dönüyor hayırdır inşallah.