E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaSporFutbolda 6 saniye kuralı nedir?---

Futbolda 6 saniye kuralı nedir?

Futbolda 6 saniye kuralı nedir?
22 Haziran 2020 - 12:25 borsagundem.com

Galatasaray - Gaziantep FK maçının ardından '6 saniye kuralı' bu haftanın en çok konuşulan konularından biri oldu. Peki futbolda 6 saniye kuralı nedir, nasıl uygulanır?

Galatasaray Gazişehir FK maçının 90+12. dakikasında hakem Alper Ulusoy, sarı kırmızılıların kalecisi Okan Kocuk'un topu elinde 6 saniyeden fazla tuttuğu gerekçesiyle Gazişehir lehine endirekt serbest vuruşa hükmetti. 

Endirekt serbest vuruşun ardından maçı 3-3'e getiren penaltı kararı da gelirken, Galatasaray evinde şampiyonluk yolunda çok önemli 2 puan bıraktı. 

Fatih Terim maçın ardından Alper Ulusoy'un kararını eleştirirken, bu kuralın çok uzun süredir kullanılmadığına dikkat çekti. 

6 SANİYE KURALI NEDİR?

FIFA'nın 1998 yılında uygulamaya aldığı oyun kuralına göre bir kaleci, topu elle tuttuktan 6 saniye sonra oyuna alması gerekiyor. 

Bu sürenin aşılması halinde hakem karşı takım lehine endirekt serbest vuruşa hükmediyor. 

2019-20 OYUN KURAL KİTABI

TFF'de yer alan 'Oyun kuralları 2019-20, Kural 12, Faul ve Fena Hareketler' bölümüne göre;

Kaleci kendi ceza sahası içerisindeyken aşağıdaki ihlallerden birini yaparsa bir endirekt serbest vuruş kararı veriliyor:

Topu oyuna bırakmadan eli/kolu ile altı saniyeden daha uzun süre kontrol ederse

Topu oyuna bıraktıktan sonra top başka bir oyuncuya temas etmeden
önce eli/kolu ile topa tekrar dokunursa

Kalecinin topu oyuna sokmak için topa açıkça vurduğu veya vurmaya çalıştığı durumlar hariç, aşağıdaki durumlarda topa eli/kolu ile temas ederse:

Takım arkadaşı topu ayakla bilerek kalecisine gönderirse

Takım arkadaşının taç atışından top doğrudan kendisine geldiğinde

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Arif gsli 22 Haziran 2020 13:46

    Gs li olmak kendinde olan hatayı görmektir. Korona en çok bize vurdu. Bjk maçını seyircisiz oynadık 2 puan, ç rize yoktuk hiç 3 puan. 2 farklı öndesin ye 2 gol gitti 2 puan 7 puan gitti. Şampiyonluk bitti. Ts basel maçını değil de gs maçını düşündüğü gibi, önümüzde ki ts maçına bakacaz. Avrupada oynamayan takımlar zirvede olmasında kim olursa olsun şampiyon. CİMBOM SİZİN YAŞATTIĞINIZ DUYGULAR YETER BİZE

  • Öz eleştiri22 Haziran 2020 12:42

    Biri topu elinden çíkarmaz, diğeri penaltı yaptırır. Hakeme hiç kızmayın. Puan kaybetmek için elinizden geleni yaptınız. Teknik ekipte hakeme saldıracağına futbolcularının lakayt oyununu görsün