E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaSporFutbolculara paraları ödenmezse fesih hakkı doğar---

Futbolculara paraları ödenmezse fesih hakkı doğar

Futbolculara paraları ödenmezse fesih hakkı doğar
21 Mart 2020 - 09:58 borsagundem.com

Avrupa'da bazı kulüpler sporcularla fesih yoluna giderken, bazıları oyuncu ücretlerinde indirime gidiyor. Türkiye'de ise yasal zemin buna uygun değil. Hukukçular, “Ücretler ödenmezse, sporcuya fesih hakkı doğar” görüşünde.

Futbol ve diğer branşlarda peş peşe gelen ertelemeler, bir çok hukuksal sorunu da beraberinde getirdi. Zaten ödeme güçlüğü çeken kulüpler, şimdi büsbütün çıkmazda. Bu konuda görüştüğümüz kulüp yöneticileri ‘Önce sağlık’ deseler de hayatın gerçekleriyle yüzleşmeye ve mücadele etmeye çalışıyorlar. İsmini açıklamak istemediğim bir kulüp başkanı dost sohbetinde, “Ödemeleri nasıl yapacaksınız?” sorumuza, “Virüsle” karşılığını verdi. Ardından da, “Öleceğiz, kurtulacağız” diye ilave etti. Başkanın bu esprili yaklaşımı aslında durumun vehametini de gözler önüne seriyor.

BİZDE YASALAR UYGUN DEĞİL

İdmana ve maçlara çıkmak istemeyen sporcular, ücret konusunda o kadar esnek değil. Sporcuların bu konuda kulüplere bir kolaylık gösterip, göstermediği sorusuna yine bir başkanımız, “Olur mu? Aç kalırlar, bakkal borçlarını ödeyemezler?” diye sitemkar bir açıklama getiriyor. Avrupa’da bir çok kulübün ücret indirimine, dondurmaya gittiği hatta fesih yoluna başvurduğu gerçeği ortada. İtalya’da hukukçular liglerin oynanmadığı dönemde kulüplerin ödeme yükümlülüğünden kurtulup, kurtulamayacağını tartışıyor.

ÇOK BİLİNMİYENLİ DENKLEM

Bizde ise durum farklı. Türkiye’deki yasalar her hangi bir ücret kesintisine veya ertelemeye uygun değil. Hukukçular bu konuda hemfikir. Türkiye’de ücret ertelemesi veya kesintiler sporculara sözleşme fesih hakkı getirebilir. Bu yüzden bütün kulüplerin mali konularda bir tasarrufa gitmesi halinde, bunu sporcularıyla uzlaşarak yapmaları gerekiyor. Ancak bu da teknik olarak çok kolay değil. Çünkü sporcular ve menajerlerin yaptığı anlaşmalar, başka hukuki sonuçlara gebe. O yüzden koronavirüs önlemleri, önümüze mali anlamda da çok bilinmeyenli denklemler çıkartacak.

GÖRÜŞ | MERT YAŞAR: “YÜKÜMLÜLÜK SONA ERMEZ”

“Profesyonel futbolcu, işçidir. Kulübü ile arasında hizmet sözleşmesi vardır. Bu sözleşme Türk Borçlar Kanunu’na tabidir. Kanuna göre, işçinin sorumlu olmadığı mücbir sebep hallerinde işveren işçiye hakkaniyete uygun bir ücret ödemekle yükümlüdür. Kulüpler, gelirleri olmadığını bahane ederek ücret ödemekten kaçınamaz. Eğer kulüpler ödeme yapmazlarsa, futbolcular sözleşmelerini feshedebilirler.”

(Akşam)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • VS21 Mart 2020 11:25

    Ahhh kanunlar vahhh kanunlar,2 bin TL'ye çalışana koruma yok,10 milyon avro alan topçuyla 5 milyon avro alan popçuya var.

  • Müslümanız uçarız gavsi21 Mart 2020 10:31

    Burada kanunlar daima yabancıyı, zengini, güçlüyü, haksızı korumaya yöneliktir