E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKripto ParalarFTX’in çöküşü kripto endüstrisi için bir şans---

FTX’in çöküşü kripto endüstrisi için bir şans

FTX’in çöküşü kripto endüstrisi için bir şans
08 Aralık 2022 - 13:06 borsagundem.com

Kripto para piyasalarında yaşanan FTX depremi, bazı piyasa katılımcılarını, endüstrisinin geleceğiyle ilgili endişelendirmiyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kripto para piyasaları büyük bir çöküş içinde. Sadece kripto para birimlerinin değeri anlamında değil, endüstri oyuncularının iflaslarıyla da yatırımcıların güvenini yavaş yavaş kaybeden kripto para piyasalarında yaşananlar bazı oyuncular için ise sadece endişe verici olmaktan uzak değil, aynı zamanda bir fırsat da.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, kripto para endüstrisinde yaşanan iflaslar ve çöküş, yeni bir yapılanma için önemli fırsatlar sunuyor. Bu bakış açısına sahip olan piyasa katılımcıları arasında Mastercard da yer alıyor.

Somut değere odaklanılacak

TechCrunch’tan Jacquelyn Melinek’in haberine göre, Mastercard direktörü, FTX'in çöküşünü kripto para piyasasının resetlenmesi için bir şans olarak görüyor. En büyük kripto borsalarından biri olan FTX çöküp iflas başvurusunda bulunsa da, bazı piyasa katılımcıları bu erimenin kriptoya olan kurumsal ilgiyi değiştirip değiştirmeyeceği konusunda endişeli değil.

Benzinga tarafından düzenlenen ‘Kriptonun Geleceği’ (Future of Crypto) etkinliğinde ‘Kripto ve Web3'te Girişim Finansmanının Durumu’ panelinde söz alan Mastercard Girişim İlişkileri Direktörü Grace Berkery, kurumların sektörden çekinmeyeceğini düşündüğünü, bunun yerine, kanıtlanmış geçmiş kayıtları ve mevcut müşterileri olan şirketlerle çalışmayı önemseyeceklerini düşündüğünü iletti. Berkery, son yaşananlardan sonra, piyasaya dahil olmayı planlayan yeni oyuncuların, çalışkanlıkları ve kiminle ortaklık yaptıkları konusunda daha dikkatli olmaya odaklanacaklarını söyledi. Berkery, “Odak, endüstrideki moda sözcüklerden ve yutturmacalardan çok, bir şirket olarak kattığınız somut değerin ne olduğuyla belirlenecek” şeklinde konuştu.

Yıllardır kripto endüstrisini destekliyor

Mastercard, kripto endüstrisine yabancı değil ve müşterilere kripto para ticareti sunma yeteneği sağlamak için bankalar arasında köprü kurmak gibi yatırımlar ve girişimler yoluyla yıllardır kripto endüstrisini destekliyor. Ayrıca şirketin, Mastercard'a bağlı kripto kartlarını piyasaya sürmek için Binance, Nexo ve Gemini gibi kripto şirketleriyle ortaklığı bulunuyor.

Berkery, “Yaşananların yeniden yapılanma için bir fırsat doğurduğunu ve bunun için doğru zaman olduğunu düşünüyorum. Mastercard olarak, kriptonun altında yatan teknolojide pek çok fırsat olduğuna inanıyoruz” şeklinde konuşuyor. Berkery, kurumların kripto şirketleriyle ortaklık kurması için ‘kesinlikle’ hala fırsatlar olduğunu ifade ediyor.

Berkery, "Öncelikli olarak ortaklık yaklaşımını benimsiyoruz. Piyasada uzman değiliz. O yüzden soruyoruz: ‘Geleneksel bir finans kurumu olarak bildiklerimizi ortaklığımıza dahil etmek ve bunu web3 alanıyla birleştirmek için sizinle nasıl ortak olabiliriz?” şeklinde konuşuyor.

Berkery, önümüzdeki 12 ay boyunca, geleneksel finans kuruluşlarının aklında ilk sıralarda yer alacak konuların arasında siber güvenlik, dolandırıcılık analitiği, kimlik yönetimi gibi piyasayı gerçekten istikrara kavuşturmaya yardımcı olabilecek katma değerli hizmetler olduğunu söylüyor.

Berkery ayrıca, özellikle karşılıklı bağlılık durumları ve artan müşteri katılımı yoluyla geleneksel tüketicilere nasıl yaklaşılacağına odaklanarak, fayda sağlayan NFT'lerin ve metaverse tabanlı kullanım durumlarının yatırımcılar ve kurumsal katılımcılar için büyük bir alan olmaya devam edeceğini düşünüyor. Berkery, “Hiçbir şey masada ve hazır değil. Aslında bu, geleneksel şirketlere ve kurumlara nasıl değer katacağınıza bağlı” şeklinde görüş bildiriyor.

Kurumsal katılım hızla artıyor

Dijital varlıklara kurumsal katılım ihtiyacı, kripto topluluklarında tartışmalı kabul ediliyor. Bazıları katılımın kripto piyasasının genel değerini artırabileceğine, yeni kullanım durumları yaratabileceğine ve benimsenmeyi artırabileceğine inanırken, diğerleri ise kurumsal katılımın ademi merkeziyetçiliği engelleyebileceğine ve geleneksel finansın uyması gereken mevcut düzenleyici çerçevelere dayanması nedeniyle yeniliği engelleyebileceğine inanıyor.

Son birkaç yılda bir avuç finans kurumu kriptoya girerken, son 12 ila 24 ayda finans kurumlarının katılım hızında artış gözleniyor. Temmuz ayında piyasa oyuncuları TechCrunch'a, merkezi olmayan finansa yönelik belirgin bir kurumsal ilgi olduğunu ve hatta FTX'in çöküşünden önce bile, kripto varlıklar tüm zamanların en yüksek seviyelerinin çok altında işlem görmesine rağmen kurumsal ilginin biraz olsun bile azalmadığını söylemişti. Kurumların piyasaya nasıl ve yakın geçmişte sahip olduklarına benzer bir ivmede girip girmediklerini ise zaman gösterecek.

Kriptoda büyük çöküş: 1.63 trilyon dolar değer kaybı

 

Kripto CEO’ları en kötü senaryoya mı hazırlanıyor?

 

Goldman Sachs, kripto şirketlerine yatırım yapacak

 

Kripto para borsalarının işlem hacimlerinde artış

 

Elon Musk: FTX'in paraları Biden'a gitti

 

FTX’i batıran adamdan 9 soruya cevap

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)