E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıFROTO hisse fiyatı ne olacak?---

FROTO hisse fiyatı ne olacak?

FROTO hisse fiyatı ne olacak?
22 Mayıs 2019 - 11:36 borsagundem.com

Alan Yatırım, Volkswagen ile anlaşmanın ve Brexit'in Ford Otosan'ı nasıl etkileyeceğini "FROTO Analizi" raporunda açıkladı.

"ÖZET BİLGİLER

1959 yılında kurulan Ford Otosan, Ford Motor Company ve Koç Holding’in eşit oranda hisse sahibi oldukları halka açık bir şirkettir. Türkiye’nin en fazla ihracat yapan ilk 3 şirketi arasında yer alan Ford Otosan 2018 yılında 5 kıtada 94 ülkeye yaptığı 5.7 milyar US$ tutarındaki araç ve parça ihracatı ile Türkiye ihracat şampiyonu olmuştur. Şirket, Avrupa’daki en büyük ticari araç üreticisi konumunda olup Türk otomotiv sektöründe %31 ticari araç satışı pazar payına sahiptir. Türkiye’nin ticari araç üretiminin %71’ine, ihracatın ise %74’üne hakimdir. Ford Otosan, yeni nesil Ford Transit’in ana üretim merkezi olan Gölcük fabrikasında, Courier’in dünyadaki tek üretim merkezi olan Yeniköy fabrikasında ve İnönü fabrikasında üretim faaliyetlerini gerçekleştirmektedir. Sancaktepe’de ise Ar-Ge ve yedek parça dağıtım merkezi bulunmaktadır. Şirketin ödenmiş sermayesi yaklaşık 350 milyon TL olup, piyasa değeri 18 milyar TL’dir.

2001 yılında açılan Gölcük fabrikası 160 bin adet transit ve 180 bin adet custom üretimiyle 340 bin adet üretim kapasitesine sahiptir. Yeniköy fabrikası ise Gölcük fabrikası alanı içinde olup, Courier’in dünyadaki tek üretim merkezidir. Courier’in 110 bin adet üretim kapasitesi bulunmaktadır. Eskişehir’de bulunan İnönü fabrikasının 75 bin adet motor, 140 bin adet arka aks(transit) üretimi ve 15 bin adet Kamyon üretim kapasitesi bulunmaktadır.

Kocaeli fabrikalarında, ihracattaki artış göz önünde bulundurularak 52 milyon US$’lık yatırım ile kapasite artırımına gidilmiştir. 2014 yılında 415 bin adet olan toplam üretim kapasitesi 4Ç 2017’de 440 bin adete yükseltilmiş Faz 2’nin tamamlanmasıyla Eylül 2018’de 455 bin adete ulaşmıştır. 2018 yılında toplam kapasitenin %84’ü kullanılmıştır.

Volkswagen ile anlaşma olası… Ford Otosan ve Volkswagen arasında bir süredir iş birliği görüşmeleri sürüyor. Detroit Otomobil Fuarı’nda Ford CEO’su Jim Hackett ile Volkwagen CEO’su Herbert Diess’in yaptıkları açıklamaya göre, ticari araçlar, elekrikli otomobiller ve otonom teknolojileri geliştirmek üzere anlaşmaya varıldı. İki markanın ortak platformda geliştireceği ve 2022 yılında yollara çıkması hedeflenen ticari araçların üretimi için ise Türkiye’nin düşünüldüğü belirtildi. Ford’un ticari modellerinin üretiminde Avrupa’daki tek adres olan Otosan’ın, Volkswagen’in ticarilerinin üretimini de üstlenmesi uzak ihtimal değil. Ancak ticari araç üretiminin gerçekleştirildiği Gölcük fabrikasında neredeyse tam kapasiteye yakın üretim yapıldığını göz önünde bulundurduğumuzda, Volkswagen ile ortak platformda gerçekleşecek ticari araçların Türkiye’de üretilmesi durumunda kapasite artırımı gündeme gelebilir.

İhracat

Ford Otosan, 2014 yılında yeni ürünlere geçiş sebebiyle geçici bir yavaşlama görülmüştür. Yeni ürünlere geçilmesinin ardından 2015 yılı itibariyle ihracattaki güçlü görünümüne devam ederek 2018 yılında Avrupa pazarındaki güçlü talep ile otomotiv sektörü içerisindeki payını da artırmıştır. 2018 yılında ihracat pazarında %18 paya sahip olan Almanya’da %5.4 artış görülürken, %5 pazar payı olan İspanya’da %7.8 artış görülmüştür.

Brexit… İngiltere’nin Avrupa Birliğinden çıkış sürecinde İngiliz Parlamentosu tarafından oy birliği sağlanamayınca Avrupa Birliğinden ek süre talep edilmişti. 31 Ekim 2019 tarihine ertelenen Brexit’ te çıkış şeklini belirlemek amacıyla görüşmeler sürüyor. İngiltere Parlamentosu’nun Brexit anlaşmasını 31 Ekim 2019 tarihine kadar kabul etmemesi durumunda anlaşmasız Brexit seçeneği gündem de yer almaya devam edecek.

İngiltere’nin toplam ihracatını %44,5’ini Avrupa Birliği’ne üye ülkelere yaptığını ve toplam ithalatının %53’ünü Avrupa Birliği’nden sağladığını göz önünde bulundurduğumuzda anlaşmasız Brexit’in İngiltere’nin ve Avrupa Birliği üye ülkelerin ticaret hacmini daraltacağına kesin gözüyle bakılmaktadır.

Yurtdışı satışlar içerisinde %31 payı bulunan İngiltere’de ise Brexit sebebiyle daralma görülerek 2017 ve 2018 yıllarında sırasıyla -%3.6 ve -%1.3 düşüş yaşanmıştır. Ancak şirket, İngiltere pazarındaki daralmadan Avrupa’daki güçlü satışlar sebebiyle etkilenmemiştir. Anlaşmasız Brexit olması durumunda İngiltere pazarında daralma devam edebilir. Ancak Avrupa satışlarının artan etkisiyle etkisi sınırlı kalabilir.

Sonuç

Ford için iki ayrı değerleme yöntemi kullanılmıştır. Bunlar indirgenmiş nakit akımları yöntemi (%75 Ağırlık) ve benzer rakip şirketlere göre piyasa çarpanı karşılaştırma yöntemidir (%25 Ağırlık) Değişik ağırlıklandırmaya gitmemizin sebebi şirketin satışlarının %80’ninden fazlasının ihraç olması. Brüt marjın bu ihracat ağırlıklı satış politikası sebebi ile beklenenden daha…

Raporun tamamı ve hedef fiyat ile ilgili beklentimiz için tıklayınız…"

Alan Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)