E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemFransızlar kabul etti: Türkleri hafife almak büyük hataydı!---

Fransızlar kabul etti: Türkleri hafife almak büyük hataydı!

Fransızlar kabul etti: Türkleri hafife almak büyük hataydı!
22 Nisan 2020 - 10:43 borsagundem.com

Fransız gazete, Türkiye'nin Libya'da yeni nesil SİHA'larla hükümeti destekleyerek güç dengesini Hafter aleyhine alt üst ettiğini belirtti.

Fransız Le Monde gazetesi, Ankara'nın yeni nesil silahlı insansız hava araçlarıyla (SİHA) Libya'nın Birleşmiş Milletler nezdindeki meşru temsilcisi Ulusal Mutabakat Hükümeti'ni (UMH) destekleyerek bu ülkedeki güç dengesini değiştirdiğini ve ülkenin doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'i zayıflattığını yazdı.

Le Monde gazetesinin Frederic Bobin imzalı haberinde, Hafter'e bağlı milislerin Nisan 2019'da başkent Trablus'u ele geçirmek için başlattığı saldırı sonrası güç dengesinin, Türkiye'nin katkısıyla, UMH lehine değiştiği ifade edildi.

Hafter milislerinin 13 Nisan'da başkentin yaklaşık 70 kilometre batısındaki Sabrata ve Surman kentlerinden çıkarıldığı aktarılan haberde, "Hafter güçlerinin sahadaki kazanımlarını kaybetmeye başladığı ve ülkenin batısında ellerindeki son bölgeler olan Vatiyye Askeri Üssü ile Terhune kentinin de hükümet güçlerinin hedefinde" olduğu belirtildi.

Gazeteye konuşan uzmanlar, Türkiye'nin insansız hava araçları ve yeni nesil teknolojilerle UMH'ye desteğini artırmasıyla Libya'da güç dengesinin Hafter aleyhine altüst olduğunu belirtti.

Berlin merkezli Alman Uluslarası İlişkiler ve Güvenlik İşleri Enstitüsü Araştırmacısı Wolfram Lacher, gazeteye yaptığı açıklamada, "Libya'daki güç dengesinin bu yıl başından itibaren değiştiğine" işaret etti. Haberde, daha önceden Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) hakimiyet kurduğu Libya hava sahasında, Türk SİHA'ları ve Türkiye'nin yerleştirdiği uçaksavarlar sebebiyle, Hafter'e bağlı hava unsurlarının UMH kontrolündeki bölgelere ulaşamadığı vurgulandı.

Le Monde'un haberinde, Türkiye'nin Libya'daki UMH'ye desteğinin yeni bir "stratejik ortam doğurduğu" ve Hafter milislerini saldırıdan savunma pozisyonuna ittiği tespiti yapıldı.

Hollanda merkezli Clingendael Enstitüsü Araştırmacısı Celil el-Harşavi, gazeteye yaptığı değerlendirmesinde, "harekat planlarının ve komutasının Türkler tarafından yapılmasının sahada bu değişimi sağladığını" ileri sürdü.

LİBYALI ARAŞTIRMACI: "TÜRKLERİ HAFİFE ALMAK BÜYÜK HATAYDI"

Türkiye'nin UMH'ye desteğinin Kasım 2019'da iki taraf arasında imzalanan askeri ve güvenlik iş birliği anlaşmasına dayandığını hatırlatan Le Monde, Hafter'in uluslararası alanda Rusya, BAE, Ürdün, Mısır ve Suudi Arabistan'a uzanan çok geniş bir yelpazeden büyük askeri ve mali destek gördüğünü aktardı.

Haberde, Ankara'nın başkent Trablus çevresindeki kuşatma hattını kırmayı başardığı ve bunun da Rus güvenlik şirketi Wagner Grubu'na ait paralı askerlerin çatışmalara müdahil olmasının ardından zayıflayan UMH'nin başarı hanesine yazıldığı belirtildi.

Libyalı araştırmacı Muhammed el-Cerah da gazeteye verdiği beyanda, "Hafter güçleri, Türklerin bir şey yapmayacağını düşündü. Bu saf bir düşünceydi ve Türkleri hafife almak büyük hataydı." ifadelerini kullandı.

Le Monde gazetesi ayrıca güç dengesinin değişmesi karşısında Hafter'in Libya'daki baş destekçisi BAE'nin Mısır üzerinden Hafter'e yönelik desteğini artıracağı öngörüsünde bulundu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (18)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ABDULLAH22 Nisan 2020 19:44

    ölümüne büyuk liderler T.ERDOĞAN  .D.BAHÇELİ..millet bu otaklığınızı  sonuna kadar destekler ve saygı ile eğiliriz...gerisimi.....İT ÜRÜÜÜÜÜÜR  KERVAN YÜRÜR

  • : )22 Nisan 2020 21:47

    karvan kalcak.... it ürürler defolup gidecek :D seçimleri bekle.. +800 bin oldu 8.000,000 :D bye bye... 

  • Adama Simit 22 Nisan 2020 17:25

    Fransızlar önce Sarı Yelek işini halletmişler mi onu düşünsünler kokuşmuş Paris'in arka sokaklarında...

  • Anka22 Nisan 2020 14:21

    ankaları bulan sıyasının anlındn çpmek lazım. bunların babaları ankalardır...  Prjoejın ilk evladı. sonra işler siyasete bulaştı el değişti felan filan... İngilizede satılabilirdi, katarada...  

  • ahahh22 Nisan 2020 14:03

    imamhatiplerin ve çoğaltılmasının ne kadar yanlış olduğunu birkez daha gördük. Fen, teknoloji yazılım bilimsel üretim vb. bu ülkenin dünyada korksu saldığı alan. Hiç bir devletin  türkiye imamhatipleri açtı, kuran okuyor, osmanlı geliyor, yeniden doğuyoır diye kortuğunu görmedim. memleket için maske üreten imamhatipde duymadım. yani her okuldan gerekli ama mesela, şuan salgın var, ama bi rçok işsiz yada açıkda farklı mesleğe kaymış sağlık personelimiz var. Allah göstermesin bu korena şuandan yuzde 50 kat fazla ulkeleri etkılese, bu değerleri devletimiz kullanabilir.... yani gerekli okullar ve alan belli. sadece bana oy verecek toplum olsun diye, gereksiz yatırım yapmanın bedeli buyuk olur. zaten herkesın işi var, çocu okuyor, ekonomısı ıyı, hizmetlerden yararlanıyorsa sana oy verir. ama sadece imamhatipden meuzn oldu bana oy verdersen vermez. fetocular bile menfaat para çıkar atama için oy topluyordu. geçmitşe ders aldılar bence

  • komik23 Nisan 2020 08:54

    Abdalın fikri neyse zikri de odur siz böyle kısa yoldan nasıl iktidara yürürüm diye sürekli tabanınızın sevdiği yani dine diyanete saldırma, imamhatiplere saldırma, başörtüsüne saldırma, bununla prim yapıp iktidar olmaya çalışıyorsunuz aslında dini siyaset aleti yapan sizsiniz. Bu hükemet yaptığı atılımlarla; sağlık, savunma sanayi, bilim teknoloji, ulaşım özellikle havalimanları ve hızlı tren (Kemal kılıçdaroğluna sorsalardı hızlı tren hattı yapmayı düşünüyoruz diye eminim şöyle cevap verirdi ne hızlı treni ya makinist ne kadar hızlı sürerse tren o kadar hızlı gider) ve size bir sır vereyim mi BUNLARI YAPAN BİR İMAMHATİPLİ.....

  • Ahh odtü tırt odtü 23 Nisan 2020 03:00

    Yav kardeş bu iş imamhatip fen lisesi olayı değil türkiyenin sorsan en iyi üç üniversiteisnden odtü daha yakın geçmişte ayağa kalkmıştı kadın erkek aynı tuvaleti neden kullanmıyor diye yavvv bu zihniyet sana ne üretecek ki zaten aynı donemde gaziantep üniveristesi güneş enerjili arac üretmişti sorsan adı var odtü içi boş tırt yani bu işin okulla alakası yok abi eğitim kalitesi yönlendirme sinerji ekip ruhu ne dersen de şu durumda

  • imamhatip 22 Nisan 2020 21:48

    imam hatip düşmanlığı olsa, CHP ilk imamhatipleri kurmazdı. çoğu zarar azı karar.. her okul öyledir. ama abartılı siyasi çıkar için yapılan adımlar, geri geri tepmeye başladı. feto furyası buralarda örgütlendi. Ders aldık umarım.

  • İbrahim ODABAŞ 22 Nisan 2020 18:49

    Nedir bu İmam hatipli düşmanlığınız he oddülüler yaptı da yapmayın mı dedik ordumuz bayraktarların yaptığı silahlarla dünyaya meydan okuyor sizin bu yaptığınıza haçlı özlemi denir

  • Nedim22 Nisan 2020 15:01

    Çok boş ve lüzumsuz konular!   Laf kalabalığı yapman senin bilgili olduğunu göstermiyor!  İha lar da silah sanayii de Ak parti zamanında gelişti.  Tabi Otomotiv sanayii de !  Aldın sattın gibi ahmakça eleştiri yapmayı bırakıp bu ülkeye kim ne yapmış o na bak.   Deniz altı ve Fırkateyn de yapılmakta.  Uçak gemisi de yapılacak.  Sen de aynı yerde saman yemeye devam et. 

  • .22 Nisan 2020 13:59

    ekmekde yapıp evlere ihtiyaç sahiplerine gönderebiliyor mu ? uzakdan kumandalıken ?

  • BİR DOST22 Nisan 2020 13:38

    Cumhuriyet tarihi boyunca Türkiye'ye her istediklerini yaptırmaya o kadar alışmışlar ki şuan vermeyince çok şaşırıyorlar. Şuanda Dışarıdan baş gelemeyeceklerini tekrar anladılar, Cumhuriyet tarihi boyunca olduğu gibi içerideki uzantılarının ödeneklerini arttıracaklardır. 

  • Türkoğlutürk 22 Nisan 2020 19:03

    Bir telefon ile papaz teslim edilir. S400 ne oldu.

  • DOĞRU22 Nisan 2020 12:24

    herşeyin başı bilim,  bilim varsa teknoloji var tıp var , teknoloji varsa silah gücünüz yüksek olur başarılı olursunuz...

  • Nedim22 Nisan 2020 12:18

    Bundan sonra yan gelirsin

  • vatandaş22 Nisan 2020 12:14

    BAE nin başındaki şeyh ve adamı Dahlan etkisiz hale getirilmedikçe bize rahat yok hiç bir yerde Türkiye bu konuya angeje olmalı ve çözüm üretmelidir. Bu habis urlar Bir an önce yok edilmeliler.

  • Mokie Sokie22 Nisan 2020 11:51

    Fransızlar düşman tarafında olduğunu itiraf ediyor... (6)  (6) 

  • 🤔22 Nisan 2020 11:29

    Affrim herkeşlerede prafoo..ilim bilim yükseldi..yaşasın savaş