E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemFransa'dan et ithal edeceğiz---

Fransa'dan et ithal edeceğiz

Fransa'dan et ithal edeceğiz
07 Ocak 2018 - 08:35 borsagundem.com

Türkiye, 2017’de Fransa’dan Et ve Süt Kurumu (ESK) aracılığıyla 3 bin ton karkas et ithal etti. Bu yıl ihtiyaç çerçevesinde 5 bin 700 ton karkas et ithal edilecek

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Fransa ziyaretinde et ithalatı konusunda da anlaşma sağlandı. Türkiye, 2017’de Fransa’dan Et ve Süt Kurumu (ESK) aracılığıyla 3 bin ton karkas et ithal etti. Bu yıl ihtiyaç çerçevesinde 5 bin 700 ton karkas et ithal edilecek. AB ülkelerinden hali hazırda et ithalatının yapıldığını vurgulayan ESK kaynakları, Fransa’dan et ithalatının piyasayı regüle etmek için ihtiyaç doğrultusunda yapıldığını söyledi.

Önceki gün Fransız mevkidaşı Emmanuel Macron ile ortak basın toplantısı düzenleyen Erdoğan, “Hastalık sebebiyle Fransa’dan canlı hayvan ithalatına getirdiğimiz sınırlamaları sona erdirdik” dedi. Macron da “Sığır eti konusunda önemli mesafeler kat ettik. Ülkemiz sığır yetiştiricileri için güzel bir fırsat. Tavuk eti, kanatlı hayvan ve meyveler konusunda ilerleme kaydetmek istiyoruz” diye konuştu.

MUTABAKATA VARILDI

İki liderin, karkas et ithalatı konusunda mutabakata vardığı öğrenildi. AB ülkelerinden et ithalatı yapan Türkiye, Fransa’dan 2017 yılında 3 bin ton karkas et ithal etmişti. Bu yıl artan ihtiyaç doğrultusunda 5 bin 700 ton et ithalatı yapılacak. ESK kaynaklarından edinilen bilgiye göre, piyasayı regüle etmek amacıyla yapılan ithalata, piyasa koşulları ve hayvan varlığına göre Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı karar veriyor.

Gazete Habertürk'ten Esra Nehir'in haberine göre ESK kaynakları, kanatlı hayvan ve tavuk konusunda Türkiye’nin arz fazlası olduğunu; bu nedenle özel sektör eliyle Fransa’ya ihracat yapılabileceğini belirtti. İthalat yasağının kaldırılmasının ardından canlı hayvan ithalatı konusunda ise nasıl bir adım atılacağı henüz bilinmiyor.

SAKATAT BİTTİ Mİ?

Sakatatın karaborsaya düştüğü iddialarını da değerlendiren ESK kaynakları, “Dışarıdan karkas et geldiğinde zaman zaman azalma oluyor ama talebi karşılamayacak nitelikte değil. Her ay kombinalarımızda sakatat ihalesi yapıyoruz. Piyasada daralma olsaydı bizim ihale fiyatlarımızda artış olurdu. Yöreye, talebe göre fiyatlarda değişiklik olmakla birlikte genel itibarıyla stabil gidiyor” dedi.

KIŞLAYA İTHAL ET GİRMEYECEK

İthal edilen karkas etler iç piyasada tüketime sunuluyor. Yerli karkas, Milli Savunma Bakanlığı (MSB) ve Jandarma’ya gönderilecek. 2018 yılından itibaren kışlaya yalnızca yerli et girecek. ESK kaynakları, “Anlaşmamızı yerli et üzerinden yaptık. Elimizde yerli stok bulunmazsa, iç piyasadan zarar etme pahasına yerli et alıp MSB ve Jandarma’ya veriyoruz” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (17)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mustafa07 Ocak 2018 22:19

    Ulkenin haline gelsigi noktaya bak teknolojiyi gectik hadi kafamiz basmiyor dedik.Allahin verdigi samani eti disardan almaya basladik

  • D demirkan 08 Ocak 2018 00:12

    YABANCI AJAN GİBİSİNİZ.KENDİ VATANINIZI KÖTÜLEYİN BAKALIM. ŞU MEMLEKETTE HALİNİ ŞÜKREDEN KALMADI.1970 2000 YILLARI ARASINDA YAŞASAYDIN.NEREDEN BU GÜNLERE GELDİĞİMİZİ GÖRÜRDÜN.

  • KILIÇ07 Ocak 2018 22:00

    YAYGARACI İNSANLARIMIZ ETİ ADETA ALTINLA YARIŞACAK SEVİYEYE GETİRDİLER BU SEBEPLE DEVLET ÇÖZÜMÜ İTHALDE BULDU DOGRUSUNUDA YAPTI.AT EŞEK KALMADI KESİP KESİP MİLLETE YEDİRDİLER .KAZAPLARDA ET ALMAYA KORKAR HALE GELMİŞTİK ET KONUSUNDA SÜPER İŞLER YAPILDI TAKTİR EDİYORUM.

  • D demirkan 07 Ocak 2018 19:31

    SAYIN NOYAN. AKIL YAŞTA DEYİL BAŞTADIR.1998 DEN BERİ BORSADAYIM BORSASIZ YAPAMAM. BORSA SAYESİNDE DAİRE ALDIM. BORSA YATIRIM YERİDİR.KUMAR YERİ DEYİL ALIP SATMASINI BİLECEN.

  • Kerim07 Ocak 2018 18:58

    Yahu ortalikta fazla at esek gorulmuyo bu at ve esekleri gizli mi besliyorlar ithal mi ediyorlar kes kes bitmiyor.Dana bulinmuyor

  • hellim peynir07 Ocak 2018 18:23

    millet nasıl hakediyorsa öyle yönetiliyor

  • bir yorum07 Ocak 2018 17:29

    Kardeşim genç inek olan düveler yıllarca kesildi.Sırf etin fiyatı yüksek olsun diye bu yapıldı.Yahu düveyi kesersen dana nasıl doğacak.Düve inek olacak ve dana doğuracak.İşte tarım ve hayvancılık politikamız böyle vasat bir durumda.Bir de fransadaki et ithalatına dikkat etmek gerekir.Fransa da at eti müşhurdur.Fransızlar at eti yerler bize de dana diye at eti satmasınlar.Dikkatlice incelemek gerekir.

  • D demirkan 07 Ocak 2018 17:13

    SAYIN HAKAN YILDIZ BEY EFENDİ. BEN DURMUŞ DEMİRKAN.15.10.1951.MUĞLA MİLAS DANİŞMENT KÖYÜNDE DOĞDUM.HEMDE EKİN TARLASINDA.ÖMRÜMÜZ ÇİFT ÇİLİKLE GEÇTİ.DEMOKRAT PARTİDEN BU YANA.BÜTÜN HÜKÜMETLERİ BİLİRİM.1973 DE TRAKTÖR ALDIK HEM KENDİ ÇİFTİMİZİ HEM KÖYLÜNÜN ÇİFTİNİ SÜRERDİK.YANİ ÇEKİRDEKTEN ÇİFTÇİYİZ.PAMUK EKİN SUSAM.BOSTAN ZEYTİN SÜT İNEYİ DANA BESİ İŞLERİ İLE UĞRAŞIRIZ.ÜÇ ERKEK KARDEŞİZ.OKUMADIGIMIZ İÇİN MECBUREN MAL MAŞAKKATINAN UĞRAŞIYORUZ. 1973 DE BİZ TRAKTÖR ALDIĞIMIZDA TRAKTÖR KARABORSAYDI.YAZIN MAZOT BULAMDIK.ODA KARABORSA.EKİNLERİMİZ YANDI. PARAMIZLA BİLE MAZOT BULAMADIK.BEN O GÜNLERİ YAŞADIM BİLEREK YAZIYORUM. SEN BENİM KÖYLÜ OLDUĞUMA BİLE İNAN MAMISSIN.ÇÜNKÜ ŞARTLAN MIŞSIN.BUGÜN PAHALILIK OLABİLİR AMA HERŞEY VAR.BİR KİLO ALMASSIN YARIM KİLO ALIRSIN.BENİM ÇOCUKLUĞUM YAKLUK FAKİRLİK İÇİNDE GEÇTİ. 2005 DE DEVLET HALAM OĞLUNA 4 TANE İNEK VERDİ.KESTİRDİ ARABA ALDI.DAHA ÇOK ŞEY VAR YAZACAK AMA .ANLAYANA TABİ.BU HÜKÜMET OLMASA ABD ÇOKTAN TÜRKİYEYİ İŞGAL ETMİŞTİ.HALİNİ ŞÜKRET.

  • Noyan07 Ocak 2018 18:49

    abi ye bak ya 51 doğumlu ama borsa sitelerinde yorum yapıyor!!!!yersenizzzz diyor

  • Emre 07 Ocak 2018 12:44

    Helâl olsun yaptığınız en iyi şey ithal etmek akkoyunlara hayırlı olsun....

  • hoca07 Ocak 2018 15:28

    Besmelesiz etleri yediriyorlar ucuz diye. Halkın da hiç sesi çıkmıyor, önemli olan dini kurallar değil ucuz olması sonuçta

  • RASİM07 Ocak 2018 12:30

    YAZIKLAR OLSUN,,,HER ŞEY İTHAL,,,,CARİ AÇIK KİMSENİN UMURUNDA DEĞİL.HAYVANCILIĞI BİTİRDİLER.

  • Hakan yıldız07 Ocak 2018 15:18

    Demirkan efendi sen para kime veriliyor başındamısınki bu kadar emin konuşıyorsun devlet evrakı düzenleyip getir herkeze ve akp ye destek verenlere para dağıttığını ben çok iyi biliyorum bak hatta sana söyliyim kgf alanların çoğunluğu 50 binliraları ya fazie ya altına yatırdı sen çiftçiyi burda yere gömeceğine bugün elektirik ve birçok yerin özelleştiripte denetlemeyen hükümetr konuş ama konuşamazsın yevmiyen kesilir çünkü sen elini düşüncelerini zayıftan halktan çek kardeş biraz dürüst ol 1 e 5 katına çiftçiye mazot sat ondan sonra burdan aldığının 3 te birini çiftçiye veriyorum diye siyaset yapsın sen köyde faln büyümüş değil yalncısın ne oldu et ithal etti yandaşları hariç kim et satıyor ülkenin beşte birinde fiyat çok az düştü geri kalan yüne yiyemiyor ama senin için farketmez sen bu asiz milleti üç kağıtçılıkla suçlıcak kadar aciz ve yalancısın burda fakir halktan çiftçiden ellerini çek

  • D demirkan 07 Ocak 2018 13:36

    TÜRKİYEDE HAYVANCILIK YAPILMIYOR CAMBAZLIK YAPILIYOR KUSURA BAKMAK. DEVLET HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERİYOR.ÇİFTÇİYE VERİLEN DESTEK YA ARABAYA GİDİYOR YA DAİREYE.İNSANLARI APTAL YERİNE KOYUYORLAR.BEN KÖYDE DOĞDUM BÜYÜDÜM BANAMI ÖĞRETECEN.BİZİM MİLLETİMİZ HER TÜRLÜ ÜÇKAGITÇILIGI YARATIR.DIŞARDA MİLYARLIK ARABA İTHAL EDİYONDA ET NİYE İTHAL ETMESİN?. FAKİR FUKARANIN ET YEME HAKKI YOKMU?. DEVLET ÇOĞUNLUĞU DÜŞÜNÜR. DAHA DÜN BİMDEN KIYMA ALDIM 14.500 DOLAP FUL KIYMA DOLU.MİLLET DOYDU RAYINI OTORDU. BİR ÜRÜN BOLARDIMI UCUZLAR.GAYENİZ HÜKÜMETİ YIPRATMAK ET DEYİL.BEĞENMİYORSAN KASAPTA VAR KİLOSU 60 BİN ORADAN AL.

  • Mañn07 Ocak 2018 11:33

    Potansiyel var.Hala MAL DAVAR ülkesiyiz.

  • İsmail 07 Ocak 2018 11:24

    helal kesim müslüman kasaplar tarfından

  • D demirkan 07 Ocak 2018 13:38

    YETTİ SİZİN HELÂL KESİMİNİZ.TÜRKİYEDE KESİLEN AT EŞEK TEMİ HALAL KESİM. HURAFEYİ BİRAK.