E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemFransa'daki işçi grevleri giderek büyüyor---

Fransa'daki işçi grevleri giderek büyüyor

Fransa'daki işçi grevleri giderek büyüyor
27 Mayıs 2016 - 14:50 borsagundem.com

İşçi ve işverenlerle ilgili kapsamlı değişiklikler içeren yeni yasa tasarısı adeta işçilere adeta meydan okuyor

Fransa'da sendikaların ülke çapında düzenlediği grevler gidererek büyüyor. Grevler, en son ülkedeki 19 nükleer tesise de yayıldı. Söz konusu nükleer tesislerde görevli personel, tasarıyı protesto etmek için greve gitme kararı almıştı. Grev ülke genelindeki petrol rafinerilerine de yansımış durumda. Eylemciler hükümetin yasa tasarısını geri çekmemesi halinde  limanları da kapatmakla tehdit ediyor.

Ardarda başlatılan grevler ülkede hayatı olumsuz etkilerken, ülke ekonomisine de oldukça ağır darbeler vuruyor. Petrol rafinerilerine ulaşımı engelleyen protestocu gruplar, benzinin akaryakıt istasyonlarına varmasını devre dışı bırakmak suretiyle sayısız akaryakıt istasyonuna "benzin yok" tabelası açtırmayı başardılar.

Ülkenin en büyük petrol şirketi Total, yüzlerce petrol istasyonunda yakıtın kısmen ya da tamamen tükendiğini bildirdi. Yetkililer, ülke genelindeki rafinerilerde yakıt çıkışının yaklaşık yüzde 50 düştüğünü söylüyor. Benzin istasyonlarında uzun araç kuyrukları göze çarpıyor.

Fransa'da hükümetin, parlamento oylaması olmaksızın "çalışma yasasını" değiştireceğini açıklaması üzerine işçiler ayaklanmıştı. Ülkenin önde gelen işçi sendikaları, meslek örgütleri ve öğrenciler eylem ve grev kararı almışlardı. İşçiler, yasayla işten çıkarmaların artacağını, çalışma saatlerinin uzayacağını ve fazla mesailere ödenen ücretlerin azalacağını savunuyor.

İşçi ve işverenlerle ilgili kapsamlı değişiklikler içeren yeni yasa tasarısı adeta işçilere adeta meydan okuyor. Tasarı da  günlük çalışma saatleri 10 saatten 12'ye çıkartılırken, yarı zamanlı çalışanların haftalık 24 saat olan asgari süreleri düşürülüyor. Fazla mesailerde işverenlere daha az ödeme hakkı tanınırken, iş sözleşmesinde değişiklik talep eden çalışanlar işten atılabilecek.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Miharbi27 Mayıs 2016 17:55

    Fransa ile ilgili kaygılarımız her geçen gün artıyor. Hak ve düşünce özgürlüğü adına gösteri yapan masum insanlara Fransız polisinin acımasız tutumu kabul edilemez.

  • dc27 Mayıs 2016 15:04

    övdüğünüz medeni avrupa işte böyle birşey