E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemFransa'da seçim ikinci tura kaldı---

Fransa'da seçim ikinci tura kaldı

Fransa'da seçim ikinci tura kaldı
10 Nisan 2022 - 21:13 borsagundem.com

Fransa'da yapılan cumhurbaşkanı seçiminin ilk turunda Macron ve Le Pen ilk iki sırayı alarak ikinci tura adlarını yazdırdı

Fransa'da cumhurbaşkanı seçiminin ilk turunda adaylar ipi göğüsleyemedi. İlk tur sandık çıkış anketlerine göre turu sandık çıkış anketlerine göre, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve aşırı sağcı Marine Le Pen ikinci tura kaldı. Anket sonuçlarına göre Macron yüzde 28,6, Le Pen yüzde 24,4, Melenchon yüzde 20,2 oy aldı.

Ülkede 12 adayın yarıştığı cumhurbaşkanı seçiminin ilk tur oylaması, yerel saatle 20.00'de sona erdi. Kamu yayıncısı France Info, Le Monde ve France 24'ün hazırlattığı sandık çıkışı anketine göre hiçbir aday, cumhurbaşkanı seçilebilmek için ilk turda gerekli yüzde 50 salt çoğunluğu elde edemedi.

Buna göre, Macron oyların yüzde 28,1'sini alarak seçimin ilk turundan birinci çıktı. Le Pen de yüzde 23,3 ile ikinci oldu. Aşırı solcu aday Jean-Luc Melenchon yüzde 20,1, aşırı sağcı Eric Zemmour yüzde 7,2 ve merkez sağdaki Cumhuriyetçiler Partisinin adayı Valerie Pecresse yüzde 5 oy aldı.

Yeşiller Partisi'nin Başkanı ve Avrupa Parlamento'su Milletvekili Yannick Jadot yüzde 4,4 ve Sosyalist Partisi'nin (PS) adayı Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo da yüzde 2,1 oyda kaldı.

Hidalgo: İkinci turda oylarınızı Macron'a atın

Cumhurbaşkanı adaylarından mevcut Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo, sandıkların kapanmasının ardından gelen ilk sonuçlarda yüzde 2-3 aralığında oy öngörüsünün ardından seçmenlere ikinci turda Emmanuel Macron için oy kullanmaları çağrısında bulundu.

Bundan sonra ne olacak?

İlk turda ilk iki sırayı alan Macron ve Le Pen, 24 Nisan’da düzenlenecek ikinci tur oylamada yarışacak. İlk tur seçimin resmi sonuçları Anayasa Mahkemesi tarafından 13 Nisan’da açıklanacak.

İkinci turda kazanan aday, 13 Mayıs'a kadar görevini devralacak. Macron ve Le Pen, 2017'de de cumhurbaşkanı seçiminin ilk turunu ilk iki sırada bitiren adaylar olmuştu. İkinci turda yüzde 66,1 oy alan Macron cumhurbaşkanı seçilmişti.

Fransa'da günlerden seçim!

 

Le Pen, Macron arasındaki fark kapanıyor

 

Fransa'da Le Pen'den 'başörtüsü yasaklansın' çağrısı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)