E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemFransa'da grevler 'enerji'yi vurdu---

Fransa'da grevler 'enerji'yi vurdu

Fransa'da grevler 'enerji'yi vurdu
16 Ekim 2022 - 08:36 borsagundem.com

Fransa'daki grevler enerji sektörünü olumsuz etkiliyor. Özellikle enerji sektöründe devam eden grevler ülkenin enerji arz güvenliğini tehlikeye sokuyor.


Rusya-Ukrayna savaşı yüzünden Avrupa'da hızla yükselen doğalgaz ve elektrik fiyatları daha önce eşi benzeri görülmemiş bir kriz başlattı. Fransa'da enerji krizine rağmen bazı nükleer güç santralleri ve petrol rafinerileri grevler nedeniyle faaliyet gösteremiyor.

Ülkedeki en büyük işçi sendikasının çağrısıyla rafineri çalışanları eylül sonunda grev kararı almıştı.

İşçiler, yüksek enflasyon ve pahalılık karşısında ücretlerine yüzde 10 artış talep ediyordu.

Çoğu rafineri olumsuz etkileniyor

Fransa'da TotalEnergies'e ait 6 rafinerinin 3’ünde, Esso-ExxonMobil'in de 2 rafinerisinde çalışanlar greve gitmişti. Grevlerin yayılması üzerine ülkede benzin istasyonlarının önemli bir kısmında akaryakıt sıkıntısı başlamıştı.

Rafineri çalışanları grevinin, bu hafta da devam etmesi bekleniyor.

Nükleer santral çalışanları da grevde

Bazı nükleer santrallerde çalışanlar, maaşlarına artış talep ederek iş bırakma eylemi başlattı. Gravelines Nükleer Santrali çalışanları da ücretlerinin iyileştirilmesi talebiyle greve gitti. Grev nedeniyle santraldeki çalışmalar ve elektrik üretimi durdu.

Ülke elektriğinin yüzde 8’ini üreten santralde grev

Kuzey Fransa’da Dunkirk şehri yakınında bulunan Gravelines santrali, 1980'de faaliyete alınmıştı. Toplam 6 reaktörle 5 bin 460 megavatsaat elektrik üretim kapasitesine sahip santral, Ukrayna'daki Zaporijya Nükleer Santrali'nden sonra Avrupa'nın en güçlü ikinci nükleer santrali konumunda.

Bin 700 kişinin çalıştığı Gravelines, ülke elektriğinin yüzde 8’ini üretiyor.

Elektrik üretimi olumsuz etkilenecek

Nükleer santrallere de yayılan grevin ülkenin elektrik üretimine olumsuz yansıyacağı tahmin ediliyor.

Fransa'nın enerji krizi yaşadığı dönemde, bakım faaliyetlerinin de ertelenecek olması sebebiyle elektriğe en çok ihtiyaç hissedildiği kış mevsiminde elektrik üretimde büyük aksamalar yaşanması bekleniyor.

Fransa'da akaryakıt grevi için devam kararı

Fransa'da akaryakıt kuyruğu

Fransa'da grev... Akaryakıt kuyrukları büyüyor

Fransa'da akaryakıt çalışanlarının grevi büyüyor

Fransa'da akaryakıt krizi: Sağlık hizmetleri sekteye uğradı

Fransa'da, EDF'yi kamulaştırma süreci başladı

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )17 Ekim 2022 08:52

    İşçiye hakkını verin. kimse kimsenin kölesi değil. orada çalışan işçiler canla başla emeklerini ortaya koyuyor. emekleri karşılığında kendileri, aileleri, ana, babaları vb her insan gibi hak ettiği değerde yaşamalı. işçileri fazla mesayi çalıştır. ücretli düşük olsun, mesayiler yarım işlensin, hafat sonu şehir veülke değiştirmek yasak, her an her dakika çalışabilir durumda olsunlar, yani ömürlerini hayatlarını, yaşamlarından fedakarlıkların versinler, sonrada 5 kuruşia muhtaç, hatta devlet destekli bir aile ve ekonomi modeli ile yaşasınlar... :D Bu işler 3 dünya ülkelerinde olur. Fransada sendıkalar güçlü,  sendikaların yasal protesto hakları var, bizdeki gibi valilik kararı ile yasa dışı değil :D sendika hakları anayasal hak, vali kararı anayasaya engel karar alamaz...aBD de demir yolları, ingilterede liman yolları... almanya avrupa hava yolları vb... bunlarda enflasyondan para alım güçleri giden düçlülerden...

  • baran16 Ekim 2022 11:04

    Sansaryan nereye kayboldun  10 saat kimler ile görüştün. Bu kadar Amerikan köpekliği yetmedi mi?   Allahsız soytarı seni oruç tutmaz iftarlara katılır. Salon toplantılarında ise Karıl Marxüs ün Din Afyodur. muş sözünü söyler. Seni alçak aşağılık iki yüzlü Türk Kürt Müslüman düşmanı Kripto alçak seni.