E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemFransa'da bağımsızlık referandumunda sonuç hayır çıktı---

Fransa'da bağımsızlık referandumunda sonuç hayır çıktı

Fransa'da bağımsızlık referandumunda sonuç hayır çıktı
04 Ekim 2020 - 14:29 borsagundem.com

Fransa'nın Güney Pasifik'teki Yeni Kaledonya bölgesi, iki yıl içinde ikinci kez bağımsızlık referandumuna gitti. Fransa Deniz Aşırı Bölgeler Bakanlığı, tüm oyların sayıldığını ve hayır oylarının kazandığını duyurdu

Güney Pasifik'te 270 bin nüfuslu bir takımada olan Yeni Kaledonya, Fransa'dan bağımsızlık referandumu için sandık başına gitti. 4 Kasım 2018'de düzenlenen ilk referandumda yüzde 56.7 oranında statükonun sürdürülmesinden yana oy kullanan Yeni Kaledonya'da bu kez de sonuç Fransa içinde kalmak oldu. Bu kez 180 binden fazla kayıtlı seçmenin katılım oranı yüzde 86'ya ulaştı. 

Bağımsızlık karşıtlarının oranında yüzde 3.5 azalma
Fransa Deniz Aşırı Bölgeler Bakanlığı'nın ilk sonuçlarla ilgili yaptığı açıklamada, 'bu aşamada bağımsızlığa hayır oyunun kazanmaya doğru gittiği' ifade edildi. Bakanlığın son açıklamasına göre, 304 seçim merkezinin tamamından gelen sonuçlarda, hayır oylarının oranı yüzde 53.26'yı buldu. Paris yanlısı başkent Noumea'da kullanılan oylar, sonuca ağırlığını koydu.

Yerli halka sömürgecilerin torunları arasında gerilim
ABD'de beyaz polisin siyah George Floyd'u boğarak öldürmesinin ardından küresel çapta başlayan ırkçılık, kölelik, sömürgecilik karşıtı eylemlerin ardından, son 170 yılını Fransız hakimiyetinde geçiren adanın meclisi yeniden halk oylaması kararı almıştı.

Yerli Kanak halkı ile Kaldoş olarak bilinen Avrupalı sömürgecilerin torunları arasında bir mücadele olarak görülen referandumun ada halkı arasındaki bölünmeyi derinleştirebileceği belirtiliyor.

Elde var bir
"Yeni Kaledonya'nın tam egemenliğini kazanıp bağımsız olmasını istiyor musunuz" sorusunun yöneltildiği halk oylaması, 1998 Noumea Anlaşmasının izin verdiği üç bağımsızlık referandumundan ikincisi oldu.

Avustralya'ya 1200, Paris'e 20 bin km mesafedeki Yeni Kaledonya, bir zamanlar Sahra altı Afrika'dan Güneydoğu Asya ve Pasifik Okyanusu'na uzanan bir imparatorluk olan Fransa için artık bölgeye tutunma noktası konumunda. 

Geniş çaplı özerkliğe sahip olsa da eğitim gibi konularda Paris'e bağlı Yeni Kaledonya, Fransa'dan yılda 1.3 milyar euro sübvansiyon alıyor. 

Dünya nikel rezervlerinin yüzde 25'ine sahip takımadanın gelirlerinde turizm önemli yer tutuyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Suleyman04 Ekim 2020 16:04

    Köleliğe alışmış bir millet özgürlüğün kıymetini nereden bilecek. Hiç özgür olmamışlar ki.. Şuna benzer deniz kenarında balık avlamayı bilemeyen ve sadece sahibi tarafından tek cins balığa razı olan biri gibi. Nereden bilecekler ki denizdeki binlerce farklı dez türlerini. İşte mesele bu.