E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemFransa TÜSİAD'ı da tehdit görüyor---

Fransa TÜSİAD'ı da tehdit görüyor

Fransa TÜSİAD'ı da tehdit görüyor
09 Ekim 2021 - 06:25 borsagundem.com

Türkiye'nin Suriye, Libya, Doğu Akdeniz ve Karabağ'daki varlığından rahatsızlık duyan Fransa, bu kez de TÜSİAD'ı tehdit olarak gösterdi

Fransız Senatosu kısa adı TÜSİAD olan Türk Sanayicileri ve İşinsanları Derneği'nin Fransa'daki faaliyetlerini tehdit olarak algılayan bir rapor yayınladı.

Kayhan Karaca'nın DW Türkçe'deki haberine göre Fransız Senatosu tarafından hazırlanan "Avrupa Dışı Devletlerin Fransız Üniversite ve Akademi Dünyasındaki Nüfuzları ve Bu Nüfuzların Etkileri" başlıklı enformasyon raporunda Çin, Rusya, Türkiye ve kimi Körfez devletlerinin Fransa'daki akademi dünyasını etkilemek suretiyle kendi görüşlerini dayatmaya çalıştıkları öne sürüldü. Fransa'nın diğer Batı devletleri gibi, başta Çin olmak üzere bu ülkelerin "hedefi" haline geldiği mesajı verilen raporda, bu devletlerin diplomatik stratejilerinin, "milliyetçilikleri ve liberal ülkelere cephe alışlarıyla kendini gösterdiği" görüşü savunuldu.

Raporun Türkiye bölümünde AKP hükümetinin iktidara geldiği 2002'den bu yana "kültürel diplomasi alanında aktif politika yürüttüğü, AB entegrasyon perspektifinden uzaklaştığı ve 15 Temmuz darbe girişiminden bu yana bu alanda iletişimin daha ofansif hale geldiği" not edildi.

TÜSİAD destekli enstitü

Türkiye'nin "düşünce kuruluşları kurup finanse ederek" ve "araştırmacıları hedef alan baskılar" olmak üzere iki temel eksende üniversite ve akademi dünyası üzerinde etki oluşturmaya çalıştığının savunulduğu raporda, bu düşünce kuruluşlarına örnek olarak TÜSİAD destekli Bosfor Enstitüsü (Institut du Bosphore) gösterildi. 2009 yılında Paris'te Fransız iş dünyasıyla ortaklaşa kurulan Enstitünün "Türkiye tarafından desteklendiği ve finanse edildiği" görüşüne yer verildi. Enstitünün, "yalan gerçekler yaymasa da, tek taraflı görüş belirten tez ve notlar savunduğu ya da bilinçlice bir sorunun boyutlarını unuttuğu" kaydedildi.

Senato, rapor hazırlanırken görüşüne başvurduğu Fransız Bilimsel Araştırmalar Ulusal Merkezi araştırma müdürü tarihçi Claire Mouradian'ın "Bosfor Enstitüsü Türkiye hakkında yazı yazanları gözetliyor" ifadelerine de yer verdi. Mouradian'ın bu durumu "göz korkutma" olarak değerlendirdiği not edildi.

Başkanlığı Bahadır Kaleağası tarafından yürütülmekte olan Enstitünün yönetiminde Türk ve Fransız iş ve akademi dünyasından isimler bulunuyor. Temel hedefi Türk-Fransız ve Türkiye-AB ilişkilerini ilerletmek olan Enstitünün yönetiminde AXA, Koç Holding, L'Oréal, Bell Holding, TAV Holding, TEB, Mars Logistics gibi şirketlerin üst düzey yöneticileri de yer alıyor.

Fırtınalı ilişkiler

Fransa, Türkiye'nin son yıllarda Suriye, Libya, Doğu Akdeniz, Karabağ ve Fransa'da İslam'la ilgili tartışmalara ilişkin politikalarından rahatsız olduğunu gizlemiyor. İki ülke arasında son olarak Cezayir krizi patlak verdi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Osmanlı İmparatorluğu için Cezayir'de Fransa'dan önceki "sömürgeci güç" imasına Dışişleri bakanı Mevlüt Çavuşoğlu "popülist yaklaşım" ifadeleriyle tepki göstermişti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (13)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis ;)10 Ekim 2021 09:15

    ADam modern okyanus gemiler, modern 5 nesil uçaklar, dunyanın bir çok yerinde sömürgeler, sağlam ekonomısı, refah seviyesi yüksek bir şekild eyaşıyor. o bakımdan akdeniz ve orta asyada kendıne ters siyaset kuran, sözlü ve ortak msada anlaşamadığı Türkiye ile açık açık ipleri geriyor. Fransa siyaseti budur. Yan uzlaşırsın, yada her aladna bu açıklamalara açık ol. AdAdamlar çok net oynar. bizdeki gibi bir iyi, bir köyi, bir dardeşim, yok düşmanımgibi oynak ilişki yoktur. Adamlar geyi satacaktı, satışları abd iptal ettirdi. ABD ye rest çektiler. 1 hafta sonra ABd dış işleri adamların ayagına gitti.. Biz ABd ye görüşmeye gitti, orada bbp başkanı ile görültük geri geldik .. :D anlayana. Frasa, ingiltere diplomasi iyidir. nettir. yan çizmez. silah ve teknolojiside iyidir. Türkiye tehdik ülke derse, gemide satar, uçakta satar Yunanistan ve ortadoğuülkelere...Türkiye akdenizde düşman güç diye empoze ediyor.

  • Bir yorum10 Ekim 2021 10:00

    Deme ; tıpkı pensilvanya soytarısı da senin gibi düşünmüş  ki Amerika ya köpeklik ediyor.  bak Amerika ile anlaşmak demek  bölünmeyi ve sömürge olmayı kabul etmek demektir Böyle bir şey olmayacağına göre  Amerikan köpekliği yapmana gerek kalmadı!  Buyursunlar  Sam amca gelsin görsün!   Tabi bu soytarıları da savaşta ön cepheye sürmeli  ki kaçmasınlar!  Arkada bırakırsan sıvışır bunlar.

  • Nedim10 Ekim 2021 07:22

    Hak dine inanmayanlar servetlerini, insanları Allah’ın yolundan engellemek için harcarlar, yine harcayacaklar, sonra bu onlara yürek acısı olacak, daha sonra da yenilecekler. İnkâra sapanlar sonunda cehenneme sevkedilecekler. Enfâl : 36

  • Murat09 Ekim 2021 21:14

    eskiden TR için  italya ve ispanya akdeniz rol modeldi , onları geçtik ve büyük oyuncuların en küçüğü olan Fransa endişeye kapıldı.....sırasını kaybetme endişesi taşıyor

  • Türk.09 Ekim 2021 16:34

    Emperyalist ABD ve Avrupa ne diyorsa Tayyip Erdoğan'a içimizdeki pkklilar ipsizler sapsizlar da aynısını diyor. Neden acaba. Yoksa bunlar onların usagimi.

  • azılı solcu09 Ekim 2021 15:45

    CHP iktidarında dost ülke fransa ile tekrar işbirliğini geliştireceğimize tahmin ediyorum.türkiyenin dostları,amerika ve avrupalı devletlerdir.düşmanları ise azerbaycan,kuzey kıbrıs ve pakistandır.Bu da AKP iktidarın ın yanlış yolda olduğunun göstergesidir.

  • Angaralı09 Ekim 2021 13:39

    Şuna haddini bildirecek biriyokmu ŞUNUN ALLAH TEZ ZAMANDA BELASINI VERİR İNŞALLAH MUHAMMED A.S HAKKINDA HAKARETLER YAPAN KARİKATÜRİST GİBİ OLUR TEZ ZAMANDA SONU İNŞALLAH İNŞALLAH İNŞALLAH....AMİİİNN

  • Bir yorum09 Ekim 2021 10:38

    Tam bir hayvan bu sapık!  Türkiye ile uğraşmasının kendi iradesi ile olduğunu düşünmüyorum.  Avrupa ekonomileri kalkınmışlık falan hikaye  sömürü üzerine ayakta duruyor.  Çöküntüye uğraması uzun sürmeyecek;  Sadece ekonomi değil  başka sebeplerden dolayı akıl almaz alçaklık ve tuzakları devam edecek.  

  • RAMO CANCAN09 Ekim 2021 10:59

    onlar cin gibi fakat bizim muhalefetten destek alıyorlar.çünkü onlarda bunların dümenine gidiyor.şimdi ülkede bunların yaptıklarını yaptıkca bunlar artık bizi sömüremeyecek mal satamayacaklar biz onların yerine daha ucuz satacağız bütün karın ağrısı bu.yakında yunanistan ve fransa arasında bir iki seneye bir savaş olasılığı büyük diyorum.o zaman Türkiye batı ile ilişkileri kesip tamamen rusya ve çin ile birleşebilir.o zaman batı buralarda daha horuzlanamaz.

  • Ayıp09 Ekim 2021 10:57

    Hayvan deme hayvanların ne suçu var?Bu dingile benzetiyorsun.

  • metin09 Ekim 2021 08:16

    baska is bulamıyor firansa tükiyeyle ügrasiyor bunlar artık sadece yunanistani kandıra biliyorlar

  • Vatandaş09 Ekim 2021 07:37

    Çok salak millet şu Fransızlar. Bu arada,bize çok Fransız kalmışlar..!

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU09 Ekim 2021 11:01

    ne alakası var.bu adam ülke ve milletini düşürüyor üretim yapan yerlere savaş açıyor bizim muhalefete bak asıl bak.her gün kim iktidara gelecek tiyatrolarını oynuyorlar bir tane proje ve vizyonları varmı.