E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaForeks işlemi yasaklansın---

Foreks işlemi yasaklansın

Foreks işlemi yasaklansın
14 Mayıs 2014 - 11:12 borsagundem.com

Destek Menkul Genel Müdürü Tuna Yılmaz kredi kartı ile yurt dışında foreks işleminin yasaklanması gerektiğini dile getirdi

Foreks piyasasında Türk yatırımcıların başta Kıbrıs ve İngiltere olmak üzere yurtdışında kredi kartı ile yaptığı işlemler, her geçen gün artıyor. Servis sağlayıcı Global Collect firmasının raporuna göre, Türk kredi kartlarından, yabancı Foreks firmalarına yapılan işlem sayıları aylık 2 bini geçiyor.

Global Collect gibi yaklaşık 10 şirketin olduğu düşünülürse bu rakamın 20 binleri bulduğu tahmin ediliyor. Hatta öyle ki Türk foreks piyasasındaki işlem hacminin 2 katının yurtdışında kredi kartı ile Türk yatırımcısı tarafından yaptığı ifade ediliyor. 2011’de foreks denetiminin çıktığı dönemde 800 olan işlem sayısı 400’lere düşerken, bu rakam 2013 yılında tekrar yükselişe geçerek 1300’leri aştı. 2014 yılında ise 2 binleri geçtiği ifade ediliyor. Yurtdışında kredi kartı ile işlem yapmasında yasal bir engeli olmayan Türk yatırımcısının içeride ise SPK denetimine tabii olduktan sonra foreks işlemlerini kredi kartı ile yapması yasak. 

Yatırımcı Türkiye’de kalır 

Bu yasağı desteklediklerini fakat bunun aynı şekilde yurtdışında da geçerli olmasını talep ettiklerini kaydeden Destek Menkul Genel Müdürü Tuna Yılmaz, yatırımcının, olmayan para ile işlem yapabilmesi, çok kolay hesap açabilmesi ve vergi vermemesi nedeniyle yurtdışında kredi kartı ile foreks işlemi yapmayı tercih ettiğini dile getirdi.

Yılmaz, “Merdiven altında işlem yapıyorlar diye düşünülmesin. Dünya çapında büyük kurumsal firmalarda işlem yapıyorlar. Sadece SPK denetiminde değiller ve vergi ödemiyorlar” dedi.

Bu işlemlerin yasaklanması gerektiğini ve böylece bu yatırımcıların Türk piyasasında işlem yapmak zorunda kalacağını dile getiren Yılmaz, “BDDK’nın yeni düzenlemesiyle illegal bahis sitelerinde kredi kartıyla oynanamıyorsa, benzer bir düzenleme, foreks piyasasına da bu getirilebilir. Böylece yüklü bir hacim ve vergi içeride kalabilir. Bu görüşümüzü SPK’ya da ilettik” dedi. 

Sektörde şuanda yatırımcı ve aracı kurumlara olan vergi olmak üzere iki sorunlarının olduğunu kaydeden Yılmaz, aracı kurumların üzerinde yüzde 5’lik BSMV yükü olduğunu, dünya standartlarında uygun olmayan bu vergi oranın çok adil olmadığını kaydetti.

Ayrıca her aracı kurumun bunu ödemediğini ve bunun da haksız rekabete yol açtığını dile getiren Yılmaz, vergi konusunun yoruma açık olmaması gerektiğinden söz etti. Kurum olarak her zaman yasalar doğrultusunda faaliyetlerini devam ettirdiklerini ve edeceklerini hatırlatan Yılmaz, “Öte yandan yatırımcıya uygulanan vergi konusu da piyasanın en önemli sorunu. Yabancı yatırımcı gelir vergisini beyan etmek zorunda. Bu çok ciddi bir sıkıntı yaratıyor. Yabancı müşterimiz var ama hesap açamıyoruz. Hiç reklam yapmadan Ortadoğu’dan bir çok yatırımcı kapımızı çaldı. Sıfır stopaj oranı ile hem yabancıyı çekeriz hem de piyasayı ciddi oranda büyütürüz” dedi.SPK’nın kaldıraç oranlarını düşürmesinin yatırımcıyı tamamen yurtdışına kaçıracağını dile getiren Yılmaz, “Mevcut kaldıraç oranından memnunuz” diye konuştu. 

Kazanç kayıp oranlarına taktık

Sektördeki kayıp/kazanç oranının yüzde 25-75 olduğunu dile getiren Yılmaz, “Bizim oranlarımız ise yüzde 30/70 durumda. Biz bunu arttırmaya çalışıyoruz. Biz de bununla ilgili olarak Ahmet Mergen ile eğitim kampanyası başlattık. Bu piyasanın sürdürülebilirliği için bu oranların sağlıklı olması şart. İnanıyoruz ki eğitimlerle finansal okur yazarlığın artmasıyla bu oranlar olumlu yönde değişecektir” dedi.

250 dolara hesap açma kampanyası 

Destek Menkul, 5500 olan müşteri sayılarını bu yılın sonunda 7500’e çıkartmayı hedefl iyor. 13 milyon TL’lik müşteri portföylerinin olduğunu dile getiren Tuna Yılmaz, aylık 30 milyar TL işlem hacimlerini bu yıl ikiye katlamayı hedefl ediklerini dile getirdi. Yılmaz, “2013 yılında 17,6 milyon TL kar elde ettik ve banka harici aracı kurumlarda 2. sırada yer aldık” dedi. 2011 yılından itibaren 250 dolara hesap açma kampanyası başlattıklarını kaydeden Yılmaz, "Kendini denemek isteyen yatırımcı bu meblağ ile 3 gün istediği kadar işlem yapabiliyor. Kazandığını alıyor, kaybederse 250 dolara kadar iade ediyoruz. Bu kampanya ile her ay 110 hesap açıyoruz. 3 senede 1500 hesabımız buradan gelmiştir” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)