E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisFord ve Volkswagen, Kocaeli'ye fabrika mı kuruyor?---

Ford ve Volkswagen, Kocaeli'ye fabrika mı kuruyor?

Ford ve Volkswagen, Kocaeli'ye fabrika mı kuruyor?
21 Ekim 2020 - 12:52 borsagundem.com

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Zeytinoğlu, "Yaklaşık 800 milyon euro'luk dev yatırımın adresi Türkiye oldu. 110 dönüm arazi üzerinde dev tesis kurulacak. Fabrikada zemin etüdü çalışmaları başladı" dedi ama Ford henüz netleşmedi dedi.

Sabah gazetesinden Abbas Çakar'ın haberine göre, otomotiv sektörünün lider markalarından Ford ve Volkswagen'in ortak geliştireceği araçları Türkiye'de Kocaeli'de üretecekleri netlik kazandı.

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, "Yaklaşık 800 milyon euro'luk dev Yatırımın adresi Türkiye oldu. 110 dönüm arazi üzerinde dev tesis kurulacak Fabrikada zemin etüdü çalışması başladı. .

Pandemi nedeniyle bir süre ara verilen tesisin inşaat çalışmalarının hızlandığını anlatan Zeytinoğlu şöyle konuştu:

"İki dev şirketten yapılan anlaşma, yüzde en ciddi Yatırımlardan biri olacak ve istihdama yüzde 20 katkı sağlayacak. Hem Kocaeli hem de Türkiye için büyük bir Yatırım."

ABD'li otomobil üreticisi Ford ile Alman otomobil markası Volkswagen arasında, Ocak 2019'da ticari araçlar, elektrikli otomobiller ve otonom teknolojileri geliştirmek üzere anlaşmaya varılmıştı. Anlaşma da iki markanın ortak platformda ticari araç geliştireceği ve bu araçların üretim yeri olarak da Türkiye'yi düşündükleri açıklanmıştı. 2022'de yollarda olması beklenen araçların üretim yeri hakkında henüz firmalar tarafından resmi bir açıklama yapılmadı. Ancak iki markanın yeni araçların üretim yeri olarak Kocaeli üzerinde anlaştığı öğrenildi.

GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR, SOMUT KARAR YOK

Bu haberin ardından Ford'dan KAP'a yapılan açıklama şu şekilde: 

"Basın-yayın organlarında, ana Çin Ford Motor Company ile Volkswagen AG tarafından ortak ticari araç üretiminin Kocaeli, Türkiye'de gerçekleştirileceği bazı haberler çıkmıştır.

Konu hakkında Ford Motor Company ve Volkswagen AG arasında 2018 yılından bu yana devam eden iş birliği yürüten 1 tonluk orta ticari araç ortak üretim lokasyonuna aynı zamanda devam eden aynı zamanda söz konusu Yatırım projesi hakkında Şirketimiz ile Ford Motor Company arasında da görüşmeler devam etmekte olup, henüz konuya çocuk olarak somut bir karar alınmamıştır.

Bu kapsamda haberde yatırım hakkında yer verilen detay bilgiler de  gerçeği yansıtmamakta olup, görüşmelerin sonuçlanarak konuyla ilgili yönetim kurulu kararı alınması halinde Sermaye Piyasası Kurulu'nun Özel Durumlar Tebliği'ne uygun olarak gerekli açıklamalar yapılacaktır. Bu kapsamda, medyaya yansıyan konuyla ilgili olarak Tebliğ kapsamında kamuya açıklama yapılmasını gerektirecek nitelikte herhangi bir gelişme bulunmamakta olup, işbu açıklama yatırımcılarımızdan gelen sorular üzerine yapılmıştır." denildi.
 

'Türkiye'deki en ciddi yatırımlardan biri olacak'

Zeytinoğlu, "Türkiye'deki en ciddi yatırımlardan biri olacak. Duyduğumuz kadarıyla bölgemizde bulunan bir otomotiv fabrikasında, başka bir markaya ait, ikinci bir ürünün üretilmesi koşulu ile uzlaşma sağlandı. Bu kapsamda, mevcut fabrika büyütülerek, diğer otomotiv markasına ait aracın üretimi yapılacak" dedi.

Ford fabrikasının Yeniköy'de bulunan fabrikası genişletilecek, 110 dönümlük yeni bir tesis kurulmuş olacak. Şu anda Ford fabrikasında üretilen yıllık 320 bin araç kapasitesinin de Volkswagen'in yeni ticari araçlarının üretimine başlanması ile birlikte 750 bine ulaşacağı öngörülüyor.

Pandemi döneminde Almanya'daki güçlü bir firmanın böylesine büyük bir yatırım yapacak olmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Zeytinoğlu, "İnşallah en kısa sürede herhangi bir aksilik çıkmadan proje hayata geçer" dedi.

'İlave 2000-2500 arası çalışma'

Yatırımın çok ciddi bir yatırım ifade eden Zeytinoğlu, "Türkiye'nin ihracatına da çok büyük destek yapacak. Çalışmalar başlatıldı. En kısa sürede buımı yapan firmalarımız, anlaşmayı ve Yatırımın yol kamuoyuyla paylaşılacak" ifadelerini ifadeleri.

Türk Metal Sendikası Gölcük Şube Başkanı Mehmet Şener, "Şu anda 8.500 çalışma çalıştığı Ford fabrikasında yeni tesislerin ile birlikte ek 2000-2500 arası işe çalışma" diye konuştu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Sıradan biri21 Ekim 2020 18:00

    Ucuzlayan iş gücü sayesinde yeni Çin olabiliriz. Emeğin değeri kalmıyor artık normal ücretle (!) işçi olarak çalışanların vay haline. Ama ümmet müslüman cennet şükretmek gibi şeyleri unutmayın ki isyankar biri olup sonrada ya pkklı ya fetöcü olmayın