E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemForbes'un başı Kurçenko ile dertte---

Forbes'un başı Kurçenko ile dertte

Forbes'un başı Kurçenko ile dertte
08 Mart 2014 - 03:13 borsagundem.com

Yanukoviç'in Ukrayna'dan kaçmasının ardından başlatılan yolsuzluk soruşturmalarında adı en önde geçen Kurçenko, Forbes Ukrayna'nın sahibi

Ukrayna'da devrik lider Viktor Yanukoviç'in kaçmasının ardından başlatılan yolsuzluk soruşturmaları dünyaca ünlü ekonomi dergisi Forbes'u da zor durumda bıraktı. AB'nin kara listeye aldığı isimlerden olan ve Yanukoviç'in devrilmesinden sonra 20 torba belgeyi lime lime edip çöpe atarak Ukrayna'yı terk eden genç oligark Sergey Kurçenko'nun, aynı zamanda Forbes'un Ukrayna edisyonunun da sahibi olması tartışma yarattı.



Avrupa Birliği dün gizemli işadamı Kurçenko dahil 18 Ukraynalı'nın malvarlığını, kamu kaynaklarını zimmetine geçirmek ve yurt dışına kaçırmak gerekçesiyle dondurdu. Aynı gün Ukrayna İçişleri Bakanı Arsen Avakov da Kurchenko ve sahibi olduğu VETEK Grup hakkında, vergi ve gümrük düzenlemeleri ihlal edilerek petrol ithalatı ve ihracatı yapıldığı gerekçesiyle 11 ayrı cezai soruşturma başlatıldığını açıkladı.

VETEK, ayrıca devlete bağlı gaz şirketi Naftogaz'ı da dolandırmakla suçlanıyor. Polisteki tutanaklarda, Kurçenko ve suç ortaklarının toplamda 1 milyar dolardan fazla yolsuzluk yaptığı iddia ediliyor. Kendisine uygulanan AB yaptırımlarına "şaşırdığını" belirten Kurçenko ise suçlamaları reddediyor.

DANIŞMANLIĞINI DA YAPIYORDU

Bu gelişmelerin kaygıyla izleyen isimlerden biri de Forbes'un varislerinden Miguel Forbes. Zira "Forbes Ukrayna"nın Haziran 2013'te Kurçenko gibi karanlık bir iş adamına satılmasına tepkilere rağmen onay veren isim olan Miguel Forbes, aynı zamanda 28 yaşındaki oligarka iş danışmanlığı da yapıyordu.

ABD merkezli internet sitesi Buzzfeed'in bildirdiğine göre, Forbes Media; Kurçenko'nun sahibi olduğu medya grubu UMH'nin lisansının iptal edilip edilmeyeceği ya da Miguel Forbes'un Ukraynalı milyardere halen danışmanlık yapıp yapmadığı konusundaki sorulara yanıt vermekten kaçındı.

Şirket sözcüsü Mia Carbonell sadece, "Forbes Media Ukrayna'daki durumu izlemeyi ve değelendirmeyi sürdürecektir. Buna; olaylar göz önüne serilirken, lisans sahibimize yönelik yapılan eylemler de dahil" demekle yetindi.

Metalist Kharkiv futbol kulübünün de sahibi olan Kurçenko, Yanukoviç hükümetinin 22 Şubat'ta devrilmesinin ardından Ukrayna'yı terk ettiği bildirilmişti. Gazeteciler, Kurçenko'nun şirketi VETEK'in çöplüğünde içlerinde evrak imha makinesiyle lime lime edilmiş belgeelr bulunan 20 siyah torba bulmuştu. VETEK yönetim kurulundan yapılan açıklamada, şirket çalışanlarına aylardır ödeme yapılmadığı ifade edilirken; benzer bir iddia da Metalist Kharkiv kulübünden geldi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)