E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFonlarda hisseden çıkışın nedenleri---

Fonlarda hisseden çıkışın nedenleri

Fonlarda hisseden çıkışın nedenleri
29 Ocak 2021 - 11:33 borsagundem.com

Bilanço dönemi ile büyük şirketlerden mali tablolarında belirsizliklerin işaretlerini gören, Hedge fonlar hisse portföylerini azaltarak son 10 yılın en büyük çıkışını gerçekleştirdi.

Pandemide iyileşme emarelerinin görülmemesi ve aşılamada tarafındaki gelişmeler ile ekonomilerde belirsizlik hüküm sürüyor. Bilanço döneminde olan büyük şirketler, tarafından yapılan belirsizlik vurgusu, küresel piyasalardaki risk iştahını da baskıladı. Bu manzara karşısında hedge fonlar hisse portföylerini azaltmaya başladı. Dünya’dan Hilal Sarı haberine göre, uzmanlar, riskleri adeta koklayan fonların, piyasalardan kötü kokular alması kaynaklı çıkış yaptığını düşünüyor.

Morgan Stanley, bu hafta yayınladığı notunda, geçen Pazartesi ve Salı günü gelen satışlara işaret ederek, bu iki günün, hedge fonların hisselerden son 10 yıldaki en büyük çıkışı yaptığı 5 gün arasında bulunduğuna işaret etti.

TD Securities’den Ned Rumbeltin de “pazarda biraz kan kokusu var” yorumunu yaptı. Vakalardaki artış, kısıtlamaların uzaması ve aşı konusunda yaşanan ihtilafların ardından hedge fonlar küresel hisse piyasalarındaki pozisyonlarını azaltmaya başladı.

Goldman Sachs ve Morgan Stanley hedge fonların çıkışlarının son on yılda görülen en büyük çıkışlar olduğunu söylüyor.

“SON ON YILIN EN BÜYÜK 5 ÇIKIŞINDAN BİRİ”

Morgan Stanley, bu hafta yayınladığı müşteri notunda pazartesi ve salı günlerinin hedge fonların hisselerden son 10 yıldaki en büyük çıkışı yaptığı beş gün arasında olunduğunu belirterek, “Fonlar sadece kısa pozisyonlara yönelmedi, pazardaki pozisyonlarını azaltmak için de hisse satıyorlar” ifadelerini kullandı.

BİREYSEL YATIRIMCILARIN SPEKÜLATİF ETKİLERİ ARTTI

ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs da aynı görüşte ve pazartesi günü yaptığı açıklamada hedge fonların hisselerden çıkışlarının Ağustos 2019’dan beri en büyük hacimde gerçekleştiğini belirtiyor. Goldman Sachs Varlık Yönetimi’nden Greg Tuorto, bireysel yatırımcıların etkisinin giderek arttığını ve hissede kısa pozisyon riskini yükselttiklerini belirterek “Eğer bir hedge fonda risk yöneticisiyseniz, hesap yönteminizi değiştirmek zorundasınız” diyor.

Bloomberg’de yer alan başka bir habere göre ise Goldman Sachs Group Inc hedge fonların hisse piyasalarından çıkışlarının Ekim 2014’ten bu yana en yüksek düzeye ulaştığını söylüyor. Haberde hedge fonların kısa pozisyondaki kayıplarını kapatabilmek için en favori hisselerinden bile çıkış yapmak zorunda kaldığı değerlendirmesi yapılıyor.

Kanada merkezli yatırım bankası TD Securities’den Ned Rumbeltin ise “Pazarda biraz kan kokusu var, ancak bu satışlar nereye kadar gider belirsiz” diyor ve hisse piyasalarının bu hafta görünen satışlarla bir taban bulmaya çalıştığını ifade ediyor.

JPMorgan Asset Management Hedge Fund Solutions Başstratejisti Paul Zummo da Financial Times’a verdiği demeçte fon yöneticilerinin “kalabalık hisselerden” çıkmaya devam ederek hisse pozisyonlarını minimuma indirmeye çalışacaklarını ve kısa pozisyonlarını da azaltacaklarını beklediğini belirtiyor.

CMC Markets Piyasa Analizi Direktörü Michael Hewson ise “Yılın başındaki iyimserlik, pandemi kısıtlamalarının daha uzun süreceğine ilişkin beklentiler ve aşı ulusalcılığına ilişkin endişelerle sönmeye başladı” diyerek, hisse piyasalarındaki düşüşte aşı ve pandemi endişelerinin en önemli etkenlerden olduğuna işaret ediyor.

Wall Street’te güç dengeleri değişiyor

Borsada açığa satışçıların kaybı 70 milyar doları aştı

'GameStop dalgası büyüyebilir' korkusu

Küresel vadelilerde sert düşüş

Borsada haftanın son gününde negatif seyir güçlendi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ZELİHA KARAKAŞLI29 Ocak 2021 11:50

    bizim borsada fon falan kalmadığı için ve hisse senetlerini küçük yatırımcılara yıktıkları için sorun yoktur.