E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalar neyi fiyatlıyor---

Piyasalar neyi fiyatlıyor

Piyasalar neyi fiyatlıyor
08 Eylül 2019 - 09:30 borsagundem.com

Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) tarafından yayınlanan Ağustos 2019 verilerine göre yatırım fonlarına yönelim yükseliyor. Geride kalan altı ayda katılımcı sayısı 45 bin 659 artarken portföy değeri 15 milyar TL yükseldi

Yatırım fonlarına ilgi istenilen düzeyde olmasa da artış eğiliminde. Merkezi Kayıt Kuruluşunun (MKK) verilerine göre; son altı ay içerisinde 2 milyon 907 bin olan katılımcı sayısı 2 milyon 953 bin seviyesine yükselirken portföy değeri 74.3 milyar TL seviyesinden 90 milyar TL seviyesine çıktı. Faizlerin düşüş eğilimine girmesi, küresel bazda artan risk algısı önümüzdeki dönemde fonlara ilgiyi daha da yükseltebilir. Mevcut durumda yatırım fonlarıyla ilgilenen kesimin ağırlıklı olarak yerliler olduğunu görüyoruz. 90 milyar TL tutarındaki portföy değerine sahip olanlardan 2,9 milyon kişisi yerli iken yabancılar sadece 18.9 bin kişi ile sınırlı.

Paranın yüzde 4’ü fonlarda

2017 verileriyle Amerika’da hane halkı finansal varlıklarının yüzde 35’ini hisse senedinde, yüzde 32’si emeklilik fonunda ve yüzde 11’i yatırım fonunda olmak üzere toplamda birikimlerinin yüzde 78’ini sermaye piyasası araçlarında değerlendirildiği gözlenmekte.

Kore’de de hisse senedinin oranı yüzde 16, emeklilik fonlarının oranı yüzde 25, yatırım fonlarının oranı yüzde 3 olmak üzere toplamda yüzde 44’ü buluyor. Aynı şekilde Brezilya’da da toplam varlıkların yüzde 47’si sermaye piyasalarında değerlendiriliyor.

Türkiye’de ise hisse senedinin payı yüzde 2, emeklilik fonu payı yüzde 7, yatırım fonu yüzde 4 olmak üzere toplam hane halkı finansal varlıklarının sadece yüzde 13’ü sermaye piyasası araçlarında değerlendiriliyor. Bu tablo Türkiye’de sermaye piyasalarının içerisinde bulunduğu durumu gösteriyor. Finansal varlıkların sadece yüzde 4’ünün yatırım fonlarında olduğu bir ortamda fon piyasasının gelişiminden bahsetmek elbette mümkün değil. Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) Başkanı Alp Keler, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede Türkiye’de sermaye piyasalarının kurumsal yatırımcılar tarafından geliştirilebileceğini ifade ederken bireyselde daha ziyade yatırım ve emeklilik fonlarına yönelimin olmasının daha önemli olduğuna vurgu yapıyor.

 

Piyasalar neyi fiyatlıyor?

Oldukça gerilimli bir havada haftaya başlayan piyasalar sakinleşti. ABD-Çin ticaret savaşındaki gelişmeler, Arjantin sermaye kontrolleri ve bir de üzerine anlaşmasız Brexit riski eklenince gerilim de arttı. Bütün bunlar olurken sonrasında yaşananlarvtoparlanmayı beraberinde getirdi. İtalya’da hükümetin kurulması, Hong Kong’da suçluların iade yasasının geri çekilmesi, anlaşmasız Brexit ihtimalinin önlenmesi, ABD-Çin ticaret görüşmelerinin yeniden başlayacak olması piyasalarda alımlara yol açtı. Veri odaklı seyirde hareket devam ediyor. Yurtiçinde de önemli veriler açıklandı. Hafta başında açıklanan büyüme verilerine göre; ikinci çeyrekte ekonomi beklenenden az daralırken ağustos ayı enflasyonu da benzer şekilde beklentilerin gerisinde kaldı. Yurtiçinde ikinci çeyrek daralması yüzde 1,5 ile 2 olan beklentilerin altında kalırken, enflasyon da yüzde 15,01 ile yine beklentilerin üzerinde düşüş kaydetti. Yıllık enflasyon ağustos ayında son 15 ayın en düşüğüne geldi ve önümüzdeki aylarda da baz etkisiyle düşmeye devam edebilecek. Bu da TL varlıkların diğer gelişmekte olan varlıklarına göre pozitif yönde ayrışmasına neden oluyor.

 

12 Eylül Perşembe iki önemli toplantı

12 Eylül Perşembe günü iki önemli toplantı yapılacak. Biri yurt içerisinde biri ise yurtdışında gerçekleşecek. TCMB ve ECB’nin faiz kararı var. TCMB temmuzdaki para politikası toplantısında, politika faizini 425 baz puan indirerek yüzde 19,75’e düşürdü. Böylece 2015 Şubat ayından bu yana ilk kez politika faizinde bir indirime gidilmiş oldu. Bunda orta vadeli enflasyon beklentilerindeki gerilemeler etkili oldu. Enflasyondaki gerileme sürüyor. Piyasalar, gerçekleşecek eylül toplantısında 250-300 baz puan indirim beklentisinde bulunuyor. Öte yandan Avrupa Merkez Bankası (ECB), son toplantısında ekonomik büyüme üzerindeki aşağı yönlü risklere ve gerileme eğiliminde olan enflasyon beklentilerine dikkat çekmişti. ECB’nin eylül toplantısında mevduat faiz indirimine gitmesi ve varlık alım programına tekrar başlaması bekleniyor.

Dolar kısa vadede nasıl bir seyir izleyecek?

TCMB verilerine göre, 29 Ağustos ile biten haftada yurtiçi yerleşiklerin döviz tevdiat hesapları (DTH) 189 milyar dolar ile artış gösterdi. 23 Ağustos’ta ise 188,9 milyar dolar seviyesindeydi. DTH’nin dağılımı daha yakından gözlendiğinde 117 milyar Dolar tutarındaki hesabın gerçek kişilerde; 72 milyar doların ise tüzel kişilerde olduğu görülüyor.

Hâlihazırda dövize yönelimde bir azalma yok. Dolar kurunun oynak seyrinin sürmesi bu yönelimin kırılamamasındaki en büyük neden. Dolar/TL kuru 2018 Ağustos’unda test ettiği 7,23 seviyesinden bu yana 13 ay geçti. Eylül 2018’de 150 milyar dolar olan yurtiçi yerleşiklerin döviz pozisyonu şimdilerde 189 milyar dolar. Trend olarak yerlilerin dövize olan ilgisi sürmekle birlikte doların düşüşe geçtiği zaman dilimlerinde satışa yöneldiği de gözlenmekte. Yani beklentinin kırıldığı aralıklarda yerlilerin satış yapmaktan kaçınmıyor.

Beklenti bitmedi

Mevcut durumda ise beklentinin henüz bitmiş olduğu söylenemez. Gerek küresel risk algısı, gerekse yurtiçi gelişmeler kurun kalıcı olarak düşüşüne engel oluyor. Bununla birlikte kapanış olarak son 13 aydır denge fiyatlarının 5-6 bandında kalması oldukça önemli. Kurda yatırımcılar ve işletmeler açısından en önemli risk faktörü yüksek oynaklık. Bu yüksek oynaklığın azalması farklı davranış hareketlerini de beraberinde getirebilecektir.(Milliyet/Zeynep Aktaş)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bika09 Eylül 2019 08:21

    Hane halkının sadece % 2'sinde  hisse senedi olması, toplumun % 98'inin borsayla ilgilenmediğini  dolar ve altını izlediğini gösteriyor.

  • AAA08 Eylül 2019 20:54

    Aşağıdaki yorumlara bakıyorum. Borsa yükselecek diyorlar. Bende diyorum diķkatli olun. Bu bir yatırım tavsiyesi değildir.

  • ALAATTİN CAMGÖZ08 Eylül 2019 18:29

    cemaşa girdim paramı  4 günde % 97 artış yaparak çıktım.bunu hiç bir yerde kazanamazsın.

  • Muhtar 08 Eylül 2019 15:37

    Altını olanın anası ağlamaz, altından kazandığın %40 borsada 2 günde elinden alırlar. Sen sen ol paranın tamamını borsaya yatırma!

  • KILIÇ 08 Eylül 2019 15:57

    Muhtar kardeş borsa kuruldugu tarihten beri ilgim var riskiz bir şey yok gerçek şuki hayatım borsa, döviz ve altın yada daire alım satımı ile geçmektedir kurt degil azılı kurt olmaya çalışan bir borsacıyım.Yalan dolanı sevmem bu yılkı gibi kazançlı yıl geçirmedim allah herkesede bol kazanç versin kazandıgım hisselerin ismini yazmıyorum.kusura bakma.

  • KILIÇ08 Eylül 2019 13:19

    ALTI AY ÖNCE ATIN ALMIŞTIM YÜZDE 40 KIRK KAZANDIM ALTINI SATIP BORSAYA GİRDİM HEDEF 120 BİN DEDİKODULARA KULAK ASMAM EN BÜYÜK KAZANCIM SABIRLI OLMAM DÜŞÜŞLER BENİM İÇİN FIRSAT BİR MİKTAR NAKİTTİM VAR SONUNA KADAR BORSADA FIRSAT KOLLAYACAGIM.DÖVİZDEN HİÇ ÜMİDİM YOK ALTIN DÜŞÜŞÜ HIZLANIR ÇÜNKÜ ZİRVE YAPMIŞDIR.

  • OTORİTE08 Eylül 2019 12:03

    HERKES KORKARKEN SEN CESARETLİ OL BORSA 100500-105900-114000 HEDEFLERİ AMA BENCE ÖNEMLİ  OLAN DOĞRU ZAMANDA, DOĞRU HİSSE ALMAK VE SATMAKTIR ÇÖP HİSSELERİ BIRAK SAĞLAM HİSSELERE BAK DÜŞSEDE TOPARLAR

  • in08 Eylül 2019 16:00

    bizim milletin sorunu da o zaten. herkes aç gözlü olduğu için dolandırıcıların cirit attığı sahte kârların uçuştuğu kimsenin bilmediği hisselerden aliyorlar. bir zeki sizsiniz dimi. onlara yuzde 50-70 arası kâr yetmez onlar yuzde 500-600 kazanacaklar. acımıyorum onların kaybettiği paraya