E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFon yöneticilerinin yeni gözdesi özel sermaye---

Fon yöneticilerinin yeni gözdesi özel sermaye

Fon yöneticilerinin yeni gözdesi özel sermaye
20 Mayıs 2021 - 11:26 borsagundem.com

Viking ve Maverick bağımsız özel sermaye fonlarına yönelirken, milyarder yatırımcı Anthony Scaramucci fintek şirketi Klarna’yı destekliyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Hedge fon şirketleri Wall Street’in yeni gözdesi özel sermaye şirketlerine yöneliyor. Viking Global Investors LP, Maverick Capital Ltd., Lone Pine Capital LLC ve diğer fon yöneticileri yakın zamanda özel şirketlerdeki yatırımlarını artırmak için hamleler yaptı. Özel sağlık ve biyoteknoloji şirketlerinde büyük yatırımları bulunan Viking, ilk özel sermaye fonu için yatırımcılardan 1 milyon dolar sağlamayı hedefliyor. Yeni fonun ise 1 Ekim’de kapanacağı söyleniyor.

Bazı hedge fonlar paralarının bir kısmını yıllardır özel şirketlere yatırıyor. Şirketler bu yolla kar fırsatlarını kaçırmadıklarını söylüyor. Ancak hedge fonların özel şirketlere olan ilgisi son dönemde karların artması ve şirketlerin oldukça hızlı halka arza gitmesi nedeniyle artış gösterdi. Dealogic verilerine göre son bir yılda ABD’de 312 milyar doların üzerinde sermaye halka arzlara, özel amaçlı satın alım şirketlerine (SPAC) aktı. Bu rakam ise ABD’de son on yıldır görülen ortalama 290 milyar doların üzerinde.

Schulte Roth & Zabel ortaklarından Jason Kaplan, “devasa bir talep var” dedi. Kaplan, “fonlar hem kar etmek hem de halka açık olan şirketlerin risklerinden kaçınmak istiyor” ifadesini kullandı. Ancak yatırımcıların teknoloji hisselerine ve yeni halka arzlara olan ilgisinin devam edeceğinin bir garantisinin olmadığını söyleyen uzmanlar bu stratejiye endişeyle yaklaşıyor. Son dönemde SPAC şirketlerinin aktiviteleri yavaşladı ve yeni halka arz olan birçok şirketin hisse fiyatları, halka arz fiyatlarının altında seyrediyor.

Buna ek olarak hedge fon müşterileri, yatırımların likiditesi konusunda endişeli. 2007-2008 finansal krizinde birçok müşteri, yatırımlarının bulunduğu fonlarda likiditeye çevrilemeyen yatırım miktarı konusunda şaşkınlık içinde kalmış ve paralarını geri alamamıştı. 8 milyar dolarlık hedge fon yatırımcısı Corbin Capital Partners’dan Craig Bergstrom hedge fonların özel şirketlere yaptığı yatırımların “iyi bir fikir olmadığını” söyledi.

Özel şirketlerden getiri sağlamayı hedefleyen fon yöneticileri arasında, Güney Kore’nin e-ticaret devi Coupang’a 10 yıldır yaptığı yatırım sonucunda devasa kar elde eden Maverick de var. Şirketten yapılan açıklamada, yeni bir büyüme fonunun başlatılmasının planlandığı söylendi. Lone Pine da hedge fonlarının özel şirketlere yapabileceği yatırım miktarını %5’ten %15’e yükseltiyor. Özel şirketlere verilen ağırlığın ise yatırımcıların seçimi olduğu söylendi.

borsagundem.com'un yaptığı derlemeye göre, Jay Kahn tarafından kurulan San Francisco merkezli Flight Deck Capital ise 250 milyon dolarlık varlıklarının dörtte birini özel sermaye yatırımlarına yönlendirecek. Özel sermaye yatırımları önde gelen hedge fonların yatırımlarıyla birlikte popülerlik kazandı. Bu şirketlerin elde ettiği getirilerin miktarı da sektörde dikkat çekti. Özel sermaye şirketlerine 2003’te yatırım yapmaya başlayan Tiger Global Management ve D1 Capital Partners bu yolla getirilerinde zirve yaşadı.

Fon yöneticileri hangi şirketleri destekleyecekleri konusunda oldukça seçici olduklarını söylüyor. Aynı zamanda ikincil piyasalarda likiditenin de son yıllarda artış gösterdiğine dikkat çekiliyor. Yöneticiler ve danışmanları aynı zamanda 2008 yılına giden sürece kıyasla, bugünün koşullarının oldukça farklı olduğunu söylüyor. Yöneticiler genellikle likiditasyonu zor olan yatırımlar konusunda yatırımcılara detaylı bilgi veriyor. Son dönemde fonlar özel sermaye yatırımlarından çıkışın alacağı zamanı göz önünde bulundurarak fon yapılarında yeni düzenlemelere gitti.

Bazı fon yöneticileri için ise özel sermaye yatırımları aynı zamanda yüksek ücretler alabilmek anlamına geliyor. SkyBridge Capital’dan Anthony Scaramucci zengin bireysel yatırımcılar için hedge fonlara milyarlarca dolar yatırımda bulunuyor. Şirket ise özel sermaye şirketlerine yönelik yatırımlar için özel amaçlı araçlar geliştirdi. Son dönemde duyurulan bir uygulamada SkyBridge potansiyel müşterilerine İsveçli ödeme şirketi Klarna’da hisse önerdi. Bunun karşılğında ise %7,5’lik uygulama ve %20’lik performans ücreti istendi.

Şirketin diğer fonlarında ise genellikle fon yönetimi ücreti %1,5 ve performans ücreti %10 olarak belirleniyor. Wall Street Journal’ın haberine göre, şirkete yakın bir kaynak bu yatırımlar için istenen fon yönetimi ücretlerinin, zengin müşterilere sunulan fırsatların karşılığı olduğunu söyledi.

Borsa ve dolar nasıl hareket edecek?

 

Belirsizlikler artıyor riskli varlıklardan kaçış var

 

Global risk iştahında zayıflama var

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)