E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıFiyatlamalarda toparlanma çabası görülüyor---

Fiyatlamalarda toparlanma çabası görülüyor

Fiyatlamalarda toparlanma çabası görülüyor
29 Eylül 2020 - 09:00 borsagundem.com

Deniz Yatırım tarafından hazırlanan analizde küresel piyasalar mercek altına alınıyor

Son dönem risk algılamasındaki negatif yönlü değişimin ardından Eylül ayı işlemleri tamamlanmadan önce fiyatlamaların kısmen de olsa toparlanma çabası içerisinde olduğu görülüyor. Haftanın ilk işlem gününde Amerikan doları G10 para birimlerinin tamamı karşısında değer kaybı sergilerken, en ciddi hareketlilik %1'ye yakın performans ile NOK ve SEK çaprazlarında gerçekleşti. Öte yandan Brexit sürecine dair negatif düşüncelerin artış gösterdiği GBP fiyatlamasında ise görüşmelerin sanılan ölçekte kötü olmayabileceği fikrinin bir kez daha belirmesi %0.69 yükselişe imkan tanıdı. DXY endeksi 94.00 bölgesi üzerindeki eğilimini korurken, EURUSD paritesi ise 1.17'ye yaklaştı.

Gelişmiş ülke para birimlerinin USD karşısındaki performansları olumlu yönde gerçekleşirken, EMFX açısından aynı kararlılıktan bahsetmek maalesef mümkün değil. ZAR %0.44 ile değer kazancında ilk sırada yer alırken, kısmen Doğu Avrupa üyelerinin de sürece katılım sağlama isteği içerisinde olduğu görüldü. Öte yandan ağırlıklı eğilim ise TRY, BRL, RUB gibi önemli üyeler önderliğinde zayıflama şeklinde gerçekleşti.

Türk lirası Amerikan doları karşısında (RUB çaprazındaki yaklaşım ile paralel, jeopolitik haber akışı kaynaklı) %1.82 değer kaybı sergilerken, BİST 100 endeksi kapanışı -%0.27 ile 1121 puan seviyesinden gerçekleşti. 10y vadeli gösterge tahvilde faizin son düzeyi 40bp artışla %13.34 olurken, 5y vadeli ülke risk primi ise 548bp seviyesinden takip edildi. Bugün yapılacak olan YEP sunumu piyasalar tarafından yakından izlenecek.

EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışlarının tamamı pozitif yönde gerçekleşmeye işaret ederken, işlem hacimlerinde ise son 1 aylık ortalamalarına kıyasla %20-30'lu rakamlara ulaşan düzeylerde artış yaşandı. Euro Stoxx 50 %2.75, FTSE 100 %1.46, DAX %3.22 ve Rusya (RTS,
USD) varlıkları ise günü %0.19 düzeyinde performanslar ile tamamladı.

Amerika kıtası işlemlerinde genel olarak Avrupa seansından devralınan iyimser yaklaşım korunurken, aynı yorumu işlem hacimleri için yapmak mümkün değil. Majör ABD endekslerinde kapanışlar %1.5-1.8 aralığında yükselişlerle olurken, işlem hacimleri ise son 1 aylık ortalamalarına kıyasla azalış gösterdi. Kıtada yer alan gelişmekte olan ülke varlıkları Bovespa'nın -%2.41'lik negatif seyri hariç yükselişe katılırken, Merval %0.08 ile yatay-pozitif seyretti.

Asya'da yeni gün işlemleri iyimserliğin devamına işaret ediyor. ABD'de başkanlık seçiminin adayları ilk kez münazaraya çıkmaya hazırlanırken Çin varlıkları yatay, Güney Kore grubu ise %1'e yakın yükseliş gösteriyor. PBOC tarafından fixing kur ayarlaması ise 6.8171 ile yuanda kısmi değerlenme şeklinde.

Bankacılık hisseleri öncülüğündeki negatif ayrışma

Küresel piyasalarda tepki yükselişleri etkili

Yurtiçi piyasalarda gözler Yeni Ekonomik Program'da

Mali sektör de teknoloji şirketlerine ayak uydurdu

Yurt içi piyasalar YEP'i bekliyor

Kurlardaki seyir ve jeopolitik gelişmeler fiyatlamalarda etkili

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)