E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıFiyatlamalar olumlu seyrediyor---

Fiyatlamalar olumlu seyrediyor

Fiyatlamalar olumlu seyrediyor
10 Nisan 2020 - 09:15 borsagundem.com

Deniz Yatırım tarafından hazırlanan analizde BİST 100 işlemlerinde uzun vadeli eğilim açısından dip arayışının sürdüğü belirtiliyor

9 Nisan fiyatlamaları global ve yerel varlıklar nezdinde bir kez daha risk iştahı açısından bardağın dolu tarafının görüldüğü işlemlere tanıklık etmemize imkan tanıdı.

Makro anlamda hiçbir veride düzelme emareleri almaktan uzak duruş devam ederken, ekonomilerin erken açılabileceğine dair umutlar yatırımcı nezdinde sanılandan daha az tahribatla çıkış süreci olabileceği düşüncesini canlı tutuyor.

Risk iştahı açısından önemli bir katalizör olarak gördüğümüz diğer başlıkta ise OPEC+ toplantısından tam olarak net bir anlaşmanın çıktığını söylemek güç. Meksika’nın kendisi için ayrılan kotada kesintiye talep edilen miktarda gidemeyeceğini öne sürerek anlaşma metnini imzalamaktan vazgeçmesi
sonrasında petrol fiyatlarında zaten öncesi ile başlayan düşüş ivmesi hızlandı.

Borsa İstanbul'da hedef 100 bin seviyesi

Yeni günde Asya fiyatlamaları Brent ve WTI cinsi kontratların %5-10 aralığında değer kaybına işaret ederken, 8.5 milyon varilin gelecek 2 aylık dönemde, devam eden 2 ayda ise 10 milyon varillik kısıntının olabileceği düşüncesi ise yatırımcıları tatmin edebilmiş değil. Özetle, risk iştahı canlı kalmasına rağmen son dönemde güç kazanmasına neden olan iki başlıkta somut pozitif gelişmeler olmuyor. 

Geride kalan günün en önemli oyun değiştirici faktörü ise Fed’den gelen açıklamalar oldu. 2.3 trilyon dolar büyüklüğündeki yeni kredi & fonlama programı ile belediye/yerel yönetimler tarafından ihraç edilen kağıtlar, yatırım yapılabilir olmayan “junk” statüdeki kıymetler gibi farklı enstrümanların satın alımı gerçekleştirilecek. Açıklama ile birlikte söz konusu kağıtların primlerinde ciddi artışlar söz konusu olurken, Amerikan doları tüm çaprazlarda zayıfladı, ons altın değer kazandı. Bahse konu gelişmeler GOÜ para birimleri ve varlıkları nezdinde de geçerli oldu. Avrupa’da maliye bakanlarının 540 milyar EUR tutarında kurtarma paketi ve 240 milyar euroluk ESM mekanizmasında hemfikir olmaları
yeni günün EUR pozitif gelişmeleri arasında yer almakta.

Kapanışa doğru satışlar görülebilir

Yerel varlıkların gelişimi ise hisse senetleri nezdinde zaten bir süredir emsalleri eşliğinde olurken, FX ve tahvil faizlerinde CDS yükselişi kaynaklı negatif ayrışma söz konusu olmaktaydı. Dün, gün başlangıcında CDS’in aşağı yönlü eğilim içerisinde olması ve gün içerisinde Fed’den gelen açıklamalarla 600bp düzeyini aşağı yönde geçmesi iyimserliğin boyutunda genişlemeye neden oldu. IMF Başkanı’na sorulan Türkiye sorusuna cevaben “birlikte çalışıldığı ve devam edileceği” minvalinde yanıt ise yabancı para fonlamasına yönelik tartışmalar nedeniyle yatırımcı davranışlarında ekstra iyimserlik yarattı. USDTRY paritesi 6.65 bölgesine çekilme gösterirken, kritik gördüğümüz iki ana destek seviyelerinin sırasıyla 6.60 ve 6.40 olduğunu bir kez daha belirtmek isteriz.

Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %1.51 değer kazancı gösterirken, BİST 100 endeksi
kapanışı %2.8 yükselişle 95834 puan seviyesinden gerçekleşti. 10 yıllık gösterge tahvilde faizin son
düzeyi kapanışta %13.43 düzeyine gerileme gösterirken, 5 yıllık ülke CDS’i ise 547bp’dam işlem
gördü.

TL ve BIST’te değer kazançları devam edebilir

EMEA bölgesi endekslerinde kapanışlar İsveç varlıkları hariç genele yayılır şekilde değer kazançlarına
işaret etti. Euro Stox 50 %1.46, FTSE 100 %2.90, DAX %2.24 ve Rusya (RTS, USD) varlıkları %3.67 ile fiyatlandı.

Amerika kıtası işlemlerinde kısa haftanın son işlem gününde değer kazançları Avrupa seansına paralel gerçekleşti. Majör ABD endekslerinde kapanışlar %1’li seviyelerde primlenmeyi ifade ederken, benzer eğilim kıtada yer alan gelişmekte olan ülke varlıkları nezdinde de gözlendi. Bovespa’nın %-1.20 ile olumsu tarafta ayrıştığı günde Merval yükselişi %4.95 oldu.

Paskalya tatili öncesinde Asya’nın bir kesimi, Avrupa ve ABD’nin ise çoğunluğunda yeni gün içerisinde
fiyatlamalar gerçekleşmeyecek. Açık olan piyasalarda ise TSİ 08.41/ NKY 225 %0.50, CSI 300 %-0.52
KOSPI %1 ile işlem görmekte. CNH-CNY spreadi 65 pips seviyesinde oluşurken, PBOC tarafından fixing kur ayarlaması ise 7.0354 ile yuanda değer kazancına işaret etmekte.

Satış baskısının artmasına karşı dikkatli olunmalı

BİST 100 işlemlerinde uzun vadeli eğilim açısından 83500 bölgesini dip arayışı açısından önemli
gördüğümüzü bir süredir belirtiyoruz. Yukarı yön açısından kritik gördüğümüz iki noktadan 93200
seviyesi üzerinde kapanış olurken, 96600 bölgesi ise bir sonraki hedef olarak belirmekte. Üzerinde kapanış olması durumunda 99200 seviyesini izleyeceğiz. Dış fiyatlama koşullarındaki eğilim
ekstra ülke ayrışmamız söz konusu olmadıkça etkili olmaya devam edecektir. 93200-88000 destekleri
kritik önemde bulunuyor.

USDTRY paritesi işlemlerinde 6.61-6.40 bölgesi haftalık bazda destek, 6.84 ise direnç olarak
izlenebilir. Teknik açıdan 6.60/61 bölgesinin üzerinde yer alan fiyatlamalarda lira aleyhine
baskılanmanın devam edebileceğini değerlendiriyoruz. CDS gelişmeleri gün içerisinde lira
fiyatlamalarında etkili oluyor.

EURUSD paritesi fiyatlamalarında global Amerikan doları yaklaşımı ana etken konumunda.
1.0860 civarını önemli destek seviyesi olarak görüp 1.06 potansiyeli açısından yakından izlerken,
1.0950-1.1020 bölgesi ise direnç olarak takip edilebilir.

Teşvik paketleri endeksleri desteklemeye devam ediyor

Ekonomi teşviklerinin etkisiyle borsalarda pozitif seyir

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)