E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıFiyatlama anomalisi devam ediyor---

Fiyatlama anomalisi devam ediyor

Fiyatlama anomalisi devam ediyor
19 Mart 2020 - 09:20 borsagundem.com

Deniz Yatırım tarafından hazırlanan analizde negatif fiyatlama yaklaşımlarının Avrupa ve yerel piyasa açılışlarına sirayet etmesi, satışların sürmesi bekleniyor.

Küresel piyasalarda Mart ayı başlangıcından bu yana devam eden ve giderek şiddetini artıran “fiyatlama anomalisi” durumunda değişiklik söz konusu değil.

18 Mart işlemlerinde oynaklık artışı korunurken, Amerikan dolarındaki değerlenme bu kez momentum artışını Avrupa bono-tahvil piyasalarındaki sert satışlardan aldığı güçle gerçekleştirdi. Almanya dahil bölgede yer alan tüm ülkelerin kıymetlerinden çıkış yaşanan günde, Almanya-İtalya 10 yıllık tahvil
spreadi 300bp üzerini test etti. Gün içerisinde ECB’nin İtalya’daki tahvil faizleri yükselişi sonrasında müdahale gerçekleştirdiği haberiyle etkileşim göstererek toparlanma çabasında olan piyasanın girişimleri uzun soluklu olmadı. Özetle, tahvil piyasalarındaki çalkantı değerli metaller ve petrol kontratlarındaki satışın tetikleyici unsurları olurken, özellikle petrol kontratlarındaki %20’nin üzerindeki
satış ihracatçı konumda olan Brezilya, Meksika ve Kolombiya gibi ülkelerin gerek para gerekse sermaye piyasaları üzerinde satış baskısını artırdı. 

TSİ gece yarısına yaklaşılan dakikalarda Fransa Maliye Bakanı’ndan gelen ECB’nin acilen toplanması ve müdahale etmesi gerektiği çağrıları haber manşeti olarak takip edilirken, ajanslara son dakika olarak ECB’nin acil konferans geçekleştirdiği düştü. 2-3 saat sonra yapılan açıklama ile, ECB, varlık alım programını kamu+özel kesim nezdinde toplamda 750 milyar euro seviyesine yükseltirken, zamanlama aralığını ise değiştirmeyerek yıl sonuna kadar tutma yönlendirmesini değiştirmedi. Öte yandan, paketin içerisine Fed vari CP (Commercial Paper-ticari kağıtlar) alımı aksiyonu da eklenirken, Yunanistan kıymetleri de dahil edildi. 

Ayrıca, kıymetlerin satın alındığı operasyonlarda standartlar da kolaylaştırılacak. ECB’den gelen son dakika açıklamaları %20’den fazla değer kaybeden petrol kontratlarına Asya seansı esnasında %10-12 aralığında primlenme yaratırken –ki bu oynaklık artışının ne denli yüksek olduğunun bir diğer önemli teyidi konumunda- zamana yayılma olarak ivmesi ise bir kez daha cılız kaldı. Yeni günde
gerçekleşen son işlemlere baktığımızda, Brent tipi petrolde %2.5, WTI işlemlerinde ise %8.5 (TSİ 07.55) değer kazançları görmekteyiz. Hisse senetleri cephesindeki zemin kayganlığı durumunda değişiklik olmazken, Asya’da %7lere varan değer kayıpları, vadeli ABD endekslerinde ise bir kez daha %4’lü seviyelerde geri çekilmeler ile karşılaşmaktayız.

Covid-19 salgınında vaka ve hayatını kaybeden insanların sayısı artmaya devam ediyor. Toplamda 215000 enfekte olan insan söz konusu iken, hayatını kaybeden kişiler ise 8700 düzeyine ulaştı. ABD’de kamunun gerektiğinde ciddi önlemler almasına imkan tanıyan yasal süreç başlatılırken, Kanada ile sınırlar kapatıldı. Bu sabah itibarıyla Avustralya’da RBA tarafından politika faizi bir kez daha indirilerek %0.25 seviyesine çekilirken, Brezilya da 50bp indirime gitti. Fed ise 2008-09 döneminde devreye alınan ve para piyasası fonlarına likidite sağlamayı amaçlayan programı yeniden yürürlüğe koyduğunu açıkladı ki bu bekleniyordu.

Yurt içinde dünyanın geri kalanına benzer şekilde mali destek programı açıklandı. GSYH oranla %2’nin hafif üzerinde yer alan paketin büyüklüğü 100 milyar lira düzeyinde bulunuyor. Negatif fiyatlama yaklaşımlarının Avrupa ve yerel piyasa açılışlarına sirayet etmesini, satışların sürmesini bekliyoruz. 

Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %-1.30 ile kapatırken, BİST 100 endeksi performansı %-1.38 ile 85576 puan seviyesinden gerçekleşti. 10 yıllık tahvilde faizin son düzeyi %12.83 olurken, 5 yıl vadeli ülke CDS'i ise kapanışı +10bp ile 578bp ile yaptı.

EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışlarının tamamı değer kayıplarına işaret etti. Rusya varlıklarında kayıpların %10'u aştığı günde, DAX %-5.56, FTSE 100 %-4.05, ve Euro Stox 50 %-5.72 düzeyinde performans sergiledi.

Amerika kıtası işlemlerinde satış baskısının ivmesini genişlettiği görüldü. Majör ABD endekslerinde kayıplar bir kez daha %5-6 aralığında olurken, bölgede yer alan gelişmekte olan ülke varlıklarından
Brezilya, Şili, Kolombiya ve Arjantin'de düşüşler %10 seviyesini aştı.

Bovespa endeksi yıl başlangıcından bu yana performansını Amerikan doları bazında %-54'e, Kolombiya ise %-57'ye genişletti.

Asya seansında yeni gün işlemleri dünden herhangi bir farklılık göstermiyor. Devralınan olumsuz resim korunurken, NKY 225 özelinde zayıflayan Japon yeni kaynaklı kayıpların sınırlandığı, finansallar önderliğinde tutunma çabası olduğunu söylemek mümkün. TSİ 08.25/ NKY 225 %-1.54 ile işlem görürken, KOSPI %-7.46, CSI 300 ise %-3.24 ile karşımıza çıkmakta. CNH-CNY spreadi 416 pips seviyesine ulaşırken, PBOC tarafından fixing kur ayarlaması 7.0522 ile yuanda değer kaybına işaret etmekte.

BİST 100 işlemlerinde 83500 bölgesi destek, 93200 bölgesi ise direnç olarak izlenebilir.

USDTRY paritesi işlemlerinde 6.42-6.39 seviyeleri haftalık bazda destek, 6.57 ise direnç olarak
izlenebilir.

EURUSD paritesi fiyatlamalarında global Amerikan doları yaklaşımı ana etken konumunda.
1.0860-1.08 destek, 1.10-1.1120 direnç noktaları. Henüz kalıcı euro değerlenmesi beklentisinde
değiliz.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)