E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemFitili Lavrov ateşlemişti: İsrail ve Rusya arasında yeni kriz!---

Fitili Lavrov ateşlemişti: İsrail ve Rusya arasında yeni kriz!

Fitili Lavrov ateşlemişti: İsrail ve Rusya arasında yeni kriz!
07 Temmuz 2022 - 14:15 borsagundem.com

Rusya'da "Yahudi Ajansı"na (Jewish Agency) ülke içindeki tüm faaliyetlerini durdurması talimatını veren hükümet, hafta başında Rusya Adalet Bakanlığı tarafından gönderilen bir mektupla tebliğ edildi.


Dünyanın en büyük kar amacı gütmeyen Yahudi kuruluşu olan Yahu Ajansı, Rus hükümetinin talimatıyla ilgili yorum yapılamayacağını zira örgüt yetkililerinin mektubu İsrail Başbakanlığı ve İsrail Dışişleri Bakanlığı ile değerlendirme halinde olduğunu aktardı.

Yahudi Ajansı, dünya genelindeki Yahudilerin kendi aralarındaki iletişimi ve İsrail'le bağlantı kurmasının yanı sıra Yahudi kimliğini güçlendirilmesi üzerine faaliyetler yürütüyor. Ayrıca dünya genelindeki Yahudilerin İsrail'e göç etmesinde (Aliyah) etkin rol üstleniyor.

Jerusalem Post gazetesine bir açıklama gönderen kuruluş, "Yahudi Ajansı'nın Rusya'daki delegasyonunun çalışmaları kapsamında, yetkililerin talebi doğrultusunda zaman zaman bazı ayarlamalar yapılması gerekiyor. Yetkili organlar tarafından belirlenen kurallara uygun olarak faaliyetlerimizi sürdürmek amacıyla yetkililerle sürekli olarak temas halindeyiz. Bugünlerde de bile böyle bir diyalog gerçekleşiyor" ifadelerine yer verdi.

Üst düzey bir İsrailli diplomatik yetkili, "Rusya, Yahudi Ajansı'nın Rus vatandaşları hakkında yasa dışı olarak bilgi topladığını belirtiyor... Meseleyi (Rus yetkililerle) gündeme getireceğiz. Konu, büyükelçilik düzeyinde ele alınacak. Yahudi Ajansı'nın Rusya'daki faaliyetlerinin durdurulması talebinin gerekçesini tam olarak anlamış değiliz" değerlendirmesinde bulundu.

İSRAİL-RUSYA KRİZİ

Euronews Türkçe'deki habere göre; karar, İsrail'in Ukrayna'daki savaşa yönelik tutumu ve Devlet Başkanı Vladimir Zelenski'nin yanında yer alma politikası nedeniyle İsrail'le Rusya arasında artan gerilimin yaşandığı bir sürecin ardından alındı. Keza bu hafta başında bir açıklama yapan Rusya Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Suriye'deki saldırılarını kabul edilemez olarak nitelendirmiş ve saldırıların koşulsuz olarak durdurulmasını talep etmişti. İsrail medyası, talimatın İsrail'e göç etmek isteyen Rus Yahudilerin işini baltalayabileceğini aktarıyor. Haberlere göre binlerce Rus Yahudi, evrak işlerini tamamlamış bir şekilde İsrail'e uçuşların başlamasını bekliyor. Ancak İsrailli yetkililere göre, Rusya'ya uygulanan yaptırımlar çoğu uluslararası havayolu şirketinin ülkeye seferlerini durdurmasına yol açtı ve bu nedenle İsrail'e gelecek kişiler Rusya'da 'sıkışıp kaldılar'.

FİTİLİ 'LAVROV' ATEŞLEMİŞTİ

Mayıs ayında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un "Hitlerin Yahudi asıllı olduğu" şeklindeki ifadeleri nedeniyle İsrail Başbakanı Naftali Bennett'ten özür diledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)