E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiFitch'ten Türkiye ekonomisi görüşü---

Fitch'ten Türkiye ekonomisi görüşü

Fitch'ten Türkiye ekonomisi görüşü
20 Ocak 2021 - 13:47 borsagundem.com

Fitch, Türkiye'de enflasyonu 2021 sonunda %10,5 tahmin ediyor

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'de enflasyonu 2021 sonunda %10,5 tahmin ediyor.

Fitch Ratings Direktörü Douglas Winslow tarafından kaleme alınan değerlendirmede, Türkiye'de yeni ekonomi ekibinin attığı adımların olumlu görülmesine karşın kredibilitenin yeniden inşasının zaman alacağı kaydedildi.

Değerlendirmede, Türkiye'de Yeni Ekonomi programında yer alan 2021-23 dönemi ortalama büyüme için %5,3 hedefi ve %4,9 enflasyon öngörüsü ile cari açığın 2023'te dengeye geleceği tahminlerinin kredibiliteden yoksun olduğu iddia edildi. "Otoritelerin aynı zamanda hem büyümeyi artırma hem de iç ve dış dengesizlikleri azaltma arasındaki çelişkileri nasıl gidereceği net değil" denildi. Bu süreç içinde aynı zamanda politika kredibilitesinin de artırılmasının hedeflendiği hatırlatıldı.

Raporda, Fitch'in de Türkiye'nin dış finansman durumunda stabilizasyon öngördüğü ancak yakın vadede döviz rezervinde keskin bir gelişme yaşanmasının beklemediği kaydedildi.

Winslow, Türkiye'de bankaların offshore swaplarını sınırlayan regülasyonlarda yalnızca çok kademeli ilerleme beklediklerini aktardı.

Analist, Fitch'in Türkiye'de enflasyonunu TCMB hedefinin epey üzerinde beklediğinin altını çizerken, "2021 sonu beklentisi %10,5, 2022 sonu beklentisi %9,5 düzeyinde bulunuyor" hatırlatması yaptı.

Aynı dönemler için faiz tahminleri ise sırasıyla %13 ve %12 belirtildi.

Merkez sürpriz yapıp faiz artırabilir

Ekonomistler Merkez Bankası’ndan ne bekliyor?

Taşkesenlioğlu: Halka arzda üç denge birlikte sağlanmalı

2020'de enflasyon yüzde 14.6 oldu

Merkez Bankası enflasyonda nelere dikkat çekti?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kaçkar KAPLANI21 Ocak 2021 09:50

    Düşük faizle düşük enflasyon güçlü ekonomilerde olur. Bizim gidi defansif oynayan ülke ekonomileri ancak kontratak fırsatı bulabilirse o zaman golu bulur. Yanı yüksek faiz düşük enflasyon... tutarsa!

  • keşke20 Ocak 2021 14:51

    keşke inse oralara keşke

  • mehmet20 Ocak 2021 14:21

    sera aş kuruluyordu hani.. gıda daki enflasyon düşsün yeter bize. garibanların maruz kaldığı enflasyon: gıda enflasyonudur. ha bi de elk ve dgaz

  • Bika20 Ocak 2021 14:06

    Faizler yükseltildiğinden enflasyonda düşme bekleniyor, enflasyonu düşürmek için faizleri indirince döviz ve enflasyonun uçtuğunu gördü siyasi iktidar. Türkiye ekonomisi deneme yanılmayla bu duruma geldi.