E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaHisse Öneri ListesiFitch'in not indirimi ne anlama geliyor---

Fitch'in not indirimi ne anlama geliyor

Fitch'in not indirimi ne anlama geliyor
25 Haziran 2014 - 09:46 borsagundem.com

Fitch, bankaların kredi notlarını aşağı yönde revize etti

Fitch Ratings, İş Bankası, Garanti Bankası ve Akbank’ın uzun vadeli döviz ve yerel para cinsinden kredi notlarını "BBB"den "BBB-"ye revize ettiğini belirtti. Açıklamada, 3 bankanın uzun vadeli not görünümünün "durağan"da tutulduğu, Yapı Kredi Bankası’nın ise not görünümünün Unicredit SpA’nın değerlendirmesi ile uyumlu olarak "durağan"dan "negatife" revize edildiği ifade edildi. Yapı Kredi Bankası’nın uzun vadeli notu ise "BBB" olarak teyit edildi. Fitch açıklamasında, İş Bankası, Garanti Bankası, Akbank’ın ve Yapı Kredi’nin finansal kapasite reytinginin "BBB"den "BBB-"ye revize edildiği bilgisine de yer verildi. Fitch, not revizyon kararına gerekçe olarak ise kredilerdeki ani artıştan kaynaklanan riskleri ve yüksek dış borç seviyesini gösterdi, finansal ölçütlerde son yıllarda ılımlı bir bozulmanın görüldüğüne işaret etti.

Fitch’in hareketi bizce bankaların kredi notlarını uyumlu hale getiren teknik bir güncelleme ve kurumun bankalar hakkındaki olumsuz görüşlerini yansıttığı anlamına gelmiyor. Not indirimiyle birlikte Fitch’in sınıflandırmasına göre Akbank, Garanti Bankası ve İş Bankası’nın kredi notları yatırım yapılabilir sınıfının en alt basamağına inerken Yapı Kredi’nin notu halen bir basamak üstte bulunuyor. Bizce kurumun görüşleri piyasa beklentileri ile büyük ölçüde benzer karakterde ancak bankalara olası etkileri tarafında farklılıklar gözleniyor. Kredi derecelendirme notlarında aşağı yönlü değişimler bankaların kısa vadeli borçlanmalarında pek etkili olmasa da uzun vadeli borçlanmalarında sınırlı bir miktar maliyet artışına neden olur. Ayrıca bankaların borçlanma kıymetlerini tutan uluslararası yatırımcıların sermaye yükümlülükleri artacağı için pozisyonlarını azaltabilirler.''
İŞ YATIRIM ARAŞTIRMA

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)