E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFitch, Türkiye'ye ilişkin büyüme beklentisini açıkladı---

Fitch, Türkiye'ye ilişkin büyüme beklentisini açıkladı

Fitch, Türkiye'ye ilişkin büyüme beklentisini açıkladı
13 Haziran 2018 - 15:52 borsagundem.com

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye ekonomisinin bu yılın sonunda yüzde 4,5, gelecek yılın sonunda ise yüzde 3,6 seviyesinde büyümesinin beklendiğini açıkladı

Kredi derecelendirme kuruluşunun "Küresel Ekonomik Görünüm" raporunun  Türkiye ekonomisine ilişkin bölümünde, Türkiye’nin 2018 sonunda yüzde 4,5, 2019  sonunda yüzde 3,6, 2020 yılında ise yüzde 4,8 seviyesinde büyüme kaydetmesinin  beklendiği belirtildi.

Raporda, Türkiye’de enflasyonun bu yılın sonunda yüzde 11,8, gelecek  yılın sonunda yüzde 10,0, 2020 yılında ise yüzde 9,0 seviyesinde gerçekleşmesinin  öngörüldüğü kaydedildi.

Fitch raporunda, Türkiye’de ayrıca politika faiz oranının bu yılın  sonunda yüzde 16,75, gelecek yıl yüzde 14,0, 2020 yılında ise yüzde 12,00  seviyesinde olmasının beklendiği belirtildi.

Türkiye’de son dönemde döviz kurunda görülen baskının ve faiz  artışlarının iç talep üzerinde olumsuz etki oluşturabileceği belirtilen raporda,  “Yüksek yerel ve dış finansman maliyetleri ve zayıf para birimi, seçim sonrasında  teşviklerin geri çekilmesi ile zaten yavaşlama ihtimali olan büyümeyi  etkileyecek." değerlendirmesine yer verildi.

Küresel ekonomi gücünü koruyor

Fitch raporunda,  küresel ekonomide politik ve ticari  risklerin yükselmesine rağmen halen küresel ekonominin gücünü koruduğu  bildirildi.

Raporda, artan özel yatırımların, sıkılaşan istihdam piyasasının ve  ABD’deki döngüsel mali gevşemeyi destekleyen para politikasının, gelişmiş  ekonomilerin trendin üzerinde büyüme göstermesine katkıda bulunduğu kaydedildi.

Gelişen piyasalara ilişkin olarak da Çin’in halihazırda bu yıl için  beklenenden daha iyi bir ekonomik büyüme kaydettiği belirtilen raporda, Rusya ve  Brezilya’da ise ekonomik iyileşmesinin devam ettiği vurgulandı.

Raporda, emtia fiyatlarındaki artışın gelişen ekonomilerdeki emtia  üreticilerinin gelirlerini olumlu yönde etkilediği belirtilirken, Avro  Bölgesi’nde ise popülist politikaların politik risk oluşturduğu, bunun da bölgede  gerilimi artırarak yatırımları olumsuz yönde etkileyebileceğinin altı çizildi.

Fitch raporunda, Avro Bölgesi’nin bu yıla ilişkin büyüme tahmininin  yüzde 3,9’da yüzde 3,3’e çekildiği kaydedildi.

Küresel ekonomi bu yıl yüzde 3,3 büyüyecek

ABD’de enflasyonun beklenenden daha yüksek bir artış kaydetmesinin,  küresel ekonomik büyüme için kilit önemde risk oluşturduğu belirtilen raporda,  ABD’de işsizlik oranının mayıs ayındaki yüzde 3,8 seviyesinden 2019 yılında son  66 yılın en düşük seviyesi olan yüzde 3,4 seviyesine gerilemesinin beklendiği  belirtildi.

Raporda, küresel ekonomik büyüme tahminin değiştirilmediği, küresel  ekonominin bu yılın sonunda yüzde 3,3, gelecek yılında sonunda ise yüzde 3,2  seviyesinde büyüme kaydetmesinin beklendiği belirtildi.

ABD Merkez Bankası Fed’in bu yılın sonuna kadar toplamda dört kez faiz  artışına gitmiş olmasının beklendiği belirtilen raporda, bankanın gelecek yıl ise  üç kez daha faiz artışına gidebileceği kaydedildi.

Petrol fiyatlarına ilişkin olarak ise raporda, “Petrol fiyatlarının  yüksek seviyelerde seyretmesi beklenmiyor. ABD’de kaya gazı üretiminin mevcut  yüksek fiyatlara agresif bir şekilde yanıt vermesi bekleniyor. OPEC ve Rusya,  İran’ın üretim kaybını telafi etmek konusunda istekli oldukları işaretini verdi.”  ifadelerine yer verildi.

Raporda ayrıca, yakın vadede mevcut jeopolitik riskler nedeniyle 2018  yılında petrolün varil fiyatının 2018 yılında ortalama 70 dolar, 2019 yılında ise  65 dolar seviyesinde seyretmesinin beklendiği kaydedildi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Okie Dokie14 Haziran 2018 09:29

    Ben yerli ve milli bir işadamı olarak geçen sene büyüdüm. Servetime 15milyon TL ekledim. Eğer hala bu büyüyen Türkiye ortamında büyüyemediyseniz biraz da kabahati kendinizde arayınız. İstikrar sürsün Türkiye büyüsün.

  • kaktust14 Haziran 2018 01:13

    1-son büyüme Hane halkı harcaması ile büyüme bu borç demektir hane halkının2-itahalat ile büyüme,şimdi bakın bu yazmıa troller saldırmadan Tuik in rakamları açıklmalrına bakın eger anlıyorsanız

  • yılmaz13 Haziran 2018 23:50

    o rakamlara %2 ekleyin gerçek rakam o,tecrübe ile sabit,bu ne karınsızlık ,bu 3 yahudi kökenli kuruluş bu rakamı bile verirken zorlanıyor,bunlarada yazık ne yapsalar kızıl elma yürüyüşü durdurulamıyor,sırf bunları yeniden kudurtmak ve hatta türkiyeyi yeme umutlarının bittiğini görmek için bile devam

  • Suat Altınbaş13 Haziran 2018 21:14

    Hormonlu aşırı büyüme iyi bir şey değil motoru yakarsın.Böyle iyi her yıl % 4-5