E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiFitch, Türkiye'nin görünümünü negatife düşürdü---

Fitch, Türkiye'nin görünümünü negatife düşürdü

Fitch, Türkiye'nin görünümünü negatife düşürdü
12 Şubat 2022 - 07:49 borsagundem.com

Fitch, Türkiye'nin kredi notunu "BB-"den "B+"ya indirdi. Kredi derecelendirme kuruluşu, Türkiye'nin kredi notu görünümünü de "negatif" olarak belirledi

Fitch, döviz korumalı mevduat, hedeflenen kredi ve sermaye akışı önlemleri de dahil olmak üzere enflasyonu düşürmeye yönelik politika tepkisinin makroekonomik ve finansal istikrar risklerini sürdürülebilir bir şekilde hafifletmesini beklemiyor.

Fitch, Türkiye'nin notları, zayıf politika güvenilirliğini ve öngörülebilirliğini, yüksek enflasyonu, yüksek dış finansman gereksinimlerine ve dolarizasyona göre düşük dış likiditeyi ve jeopolitik riskleri yansıttığını belirtti.

Fitch Ratings, 2 Aralık 2021'de Türkiye'nin kredi notunu "BB-" olarak teyit etmiş, kredi not görünümünü de "durağan"dan "negatif"e çevirmişti.

2021 Aralık ayı ilk günlerinde uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin kredi notunu "B2" olarak teyit etti, not görünümünü "negatif" olarak bırakmıştı.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P) Türkiye'nin döviz cinsinden kredi notunu "B+" ve yerel para birimi cinsinden kredi notunu "BB-" olarak teyit etmişti. Aralık ayı son günlerinde bir değerlendirme yapan S&P, Türkiye'nin kredi notu görünümünü ise "durağan"dan "negatif"e çevirmişti. Kuruluş, Türkiye'nin kredi notu görünümünün düşürülmesine ülkedeki yüksek enflasyonu ve kurlardaki oynaklığı gerekçe göstermişti.

Fitch'ten Türkiye'ye heterodoks politika uyarısı

 

Fitch: Dövizdeki oynaklık, Türk büyükşehir belediyelerini baskı altına alabilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (46)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • azılı solcu13 Şubat 2022 20:58

    fitch,standart and poors,moodys,dunya bankası,unicef,imf gibi kuruluşlar dost örgutlerdir.bu kuruluşlar ulkemizin iyiligi ve kalkınması için varlar.

  • manyak herif13 Şubat 2022 00:14

    çok ta fiçimizdeydi.alsınlarda k.çına soksunlar bu notu.

  • fiçleşmişler yine12 Şubat 2022 21:11

    Bu  heriflerin yastık altındaki 5.000 ton altını toplayacağımızdan haberleri yok herhalde. Bizim aslında çok zengin olduğumuzu bilmiyorlar. Mutlaka kıskanıyorlar.

  • Srf12 Şubat 2022 20:08

    Görünümünü ne ya baya not düşürmüş BB den B ye

  • Hasan12 Şubat 2022 21:17

    Hala takla peşindeler not düşmüş, manşet sadece görünüm değişmiş gibi. Yazdım ama sansürden geçmedi.

  • Hehe12 Şubat 2022 18:10

    Allahtan ekonmiden anlayan yonetim varda yeni bir sistem bulduk yoksa dijjj minnaklar coktan yikmisti akulkeyi

  • ALİ KODUŞ12 Şubat 2022 17:31

    Hiç bir reating kurumu abd nin kölesi olmadığımız sürece ağzımızla kuş tutsakta asla notumuzu yükseltmezler.

  • ARİF12 Şubat 2022 15:01

    uyanın artık. 2002 de geldikleri ve yaptıkları ilk kıyım TEKEL fabrikasını kapatmak oldu. tüm dünyaya tütün satan ege köylüsü bir anda tütün ekemedi. köylüye gidin zeytin ekin dediler. köylünün zeytini tam kıvama gelmişken şimdide köylü zeytini pahalıya satıyor ben yurtdışından zeytin yağı getirteceğim diyip köylüye ikinci kazığı attı. uyanın artık.

  • Ffffff12 Şubat 2022 23:29

    Hiç öyle bir şey yok yalan söyleme.. Benim ailem nerdeyse 100 yıldır tütün yetiştiriyordu. Şirketler tütün ektirecek adam arıyor köylerde. Tekel'den daha iyi şuan, şirketler önceden avans veriyorlar, köylünün cebinden nerdeyse para çıkmadan üretim yapabiliyor. Lakin köylü şehre göçtü, kimse çiftçiye kız vermedi. Kızlar, çiftçilik yapmak istemiyor, sabah erken kalkmak, hayvan pisliği kürümek, sıcak soğuk çalışmak istemiyor. Ailemden tütün eken kalmadı. Hepimiz şehirdeyiz. Tarlalara zeytin diktik. Zeytin yağını 50tlden satıyor köylü. Alacaksan adres ver seneye gönderelim.

  • Hakkı12 Şubat 2022 20:50

    Fetöcü p..h seni...

  • ALİ KODUŞ12 Şubat 2022 17:30

    Fötücü seni.

  • Arifhan12 Şubat 2022 12:43

    Fitch yine picligini göstermiş ayıdan post gavurndan dost olmaz kendi göbeğinizi kendimiz kesip bu piclere itibar etmeyeceğiz ABD'nin Avrupa'nın köpekligini yapanlarda guzli kapaklı büyükelçilerle görüşmelerinde onlardam medet uman aciz ezik siyasetcileride onlardam medet uman akıl fukaraları zavallılar ında bu ülke ve bu millet için 5 kuruşluk değeri yoktur Ülkesini yaşanmaz bulanlar ülkelerini yaşanmaz hale getirenlerin ta kendileridir

  • Misafir 12 Şubat 2022 19:28

    Ülkenin limanlarını kaynaklarını satanlar hariç

  • Hasan12 Şubat 2022 15:44

    Kazara yükseltselerdi reisimin başarı hikayesi diye burada davul çalardın öyle değil mi? Seni gidi köylü kurnazı seni..Senin gibiler yüzünden 80 milyon yanıyor...

  • Vatandaş12 Şubat 2022 15:40

    Küçücük beyninle sen kendi göbeğini ancak öbür dünyada kesersin, akıllı beyinleri önce bu ülkede tutmasını bileceksin, şunlardaki cahil cesaretine hayranım, adam hem kel hemde fodul dünyaya kafa tutarlar akıllarınca...

  • Mucise Reis ;)12 Şubat 2022 12:39

    muasır medeniyet Venezüella ile yarışıyoruz :D ...  Hedef, Afrika kabileleri. Eskiden insanlar magara da karanlıkta yaparmış, dışarı avlanmaya çıkar sonra evine gelirmiş.Sosyal aktivite sıfır...  Bunlar ilk ve zorunlu giderler. Yaşamak için barınma ve zorunlu giderleri karşılamak şart. işin garibi. 30 yıl prim ödeyen 2.500 tl maaş alan günlük,  80 tl kazanan emekli bu ortamda ne yapabilir ?... Aylık 4250 tl iş bulup çalışan, günlük 142 tl  Para kazanan bir ücretli, hanımı ve çocukları ile nasıl bu ülkede yaşar ? . Takvimler ilerledikçe, insanlar mağara çağına dönmeye başladı. Para kazanan bir kişi, kendi zorunlu harcamalarını ödeyemez duruma düştü. üretmeyen, fabrikalarını satan, kapatan, sonra her şeyi dışarıdan alan bir devlet olduk. TL dünyada alım gücü eriyince, gavur icatları, ürünleri çalışsak da alamaz olduk. 1 usd 13 tl 1 euro 15 tl. TL kazanan dünyada fakir. TL değersiz ucuz çünkü. Cennette, cehennem yaşatılıyor.  

  • Ba 13 Şubat 2022 11:32

    Fakir edebiyatı yapıp borsada para götürmenin pesindeler geçirmiyor san burda ne işin var

  • Misafir 12 Şubat 2022 19:30

    %33 olumsuz not vermiş neresi yanlış

  • veli12 Şubat 2022 12:36

    20 yılda ülkenin bütün fabrikalarını satarsan. üstüne de 20-30 yıl borçlanarak köprü havaalanı hastane yol yaptırırsan ve kasandaki 128 milyar doları buhar edersen halk helak olur gider. ama genede destekliyorlar kafayı yicem.

  • Olmayan kafanı nasıl yiyeceksin ??14 Şubat 2022 11:42

    Yaptıklarını yazmasaydın yalanın daha mantıklı olurdu c

  • Mehmet kostek12 Şubat 2022 12:14

    Yorumlar olumlu okuyon 150 kişi en fazla boşuna zahmet edip yazı yazmayın yağmur yagmicak

  • 😂😂12 Şubat 2022 11:51

    Uçeyaaaah kaçeyaaaah yazın o zaman sevilirsiniz.

  • Vatandaş12 Şubat 2022 11:37

    Oysa daha dün gözleri ışıldayan bakan londradan ne umutlarla döndüğünü anlatıyordu herkesi ikna ettim demişti ışıldayan gözleriyle. Kurdukları saçma sapan sistemle TL nin tamamını aslında dolarize ettiler şimdi bunu başarı hikayesi diye anlatıyor zavallı, o gece arka kapıdan 7 milyar dolar satıp, c.başkanı bir konuştu düştü diyebiliyor şark kurnazı, senin kitlen yiyor belki ama yabancı yemiyor, dünyanın söylediğinin tam tersine politikalarla ülkeyi yönetmeye kalkarsan, emirle faizi düşürüp dövizi ve enflasyonu patlatıp halkı açlığa yoksulluğa itip sonrada başarı hikayesi diye anlatmanı senin kitlen bile yemiyor artık, bak yabancılar haftalardır çıkıyorlar ülkeden. Ülkeyi soyup soğana çevirdiler, satılmadık birşey bırakmadılar, 2023 e kadar da zaten soyulacak birşey de bırakmayamacaklar. Şimdi çıkar anlatırlar yine dış güçler masalını.

  • Bir dost12 Şubat 2022 11:25

    Bu karar ihlas i etkilrmez maddesi olsaymis iyiydi

  • Baran12 Şubat 2022 11:01

    Enerji dışarıdan ithal ediliyor. Teknoloji transferi de ithal edilmek zorunda!  Avrupa ya çok az kullanılan cep telefonları oyun konsolları Türkiye de satılıyor.  Kripto para yatırımcıları (ne demekse)  Türkiye de!  Şikayete geldi mi en önde?  Türkiye de gezi kalkışması 15 temmuz darbe girişimi pkk itleri de cabası 2 sene pandemi bahanesi ile yatıp ta dahası Suriye Irak gibi İstikrarsızlığa sürüklenmek istenen bir Türkiye!  Hala angus gibi böğürüp bu itlerin  peşi sıra Sansaryan ın kuyruğuna yapışıp yıkmaktan başka bir halt bilmeyen alçakların peşinden giderseniz Allah ta belanızı verir!  Hiç kuşkunuz olmasın.  Bu Sansaryan hayatı boyunca devlet imkanları ile okumuş  devletin en iyi makamlarında iş başına getirilmiş fakat sadece batırmak ve bitirmekten başka da gayesi olmamış!  Sansaryan ın  ve türevlerinin peşinden giderseniz tekrar söylüyorum Allah belanızı öyle bir verir ki nankörlük yapacak ağzınız bile kalmaz.

  • Baran12 Şubat 2022 20:22

    Gübre Fabrikaları açık!  Türkiye de 8 adet daha gübre şirketi var  yine abuk subuk zırvalama! Sen fetocu zırtlan gününü bekle!  Hayvan herif masal diyor!  Masal dinlemek istiyorsan Sapık Biden abinle Pensilvanya soytarısına git..  Senin kripto robot un Türkiye de çalışmaz.  

  • Mucise Reis ;)12 Şubat 2022 18:08

    Masallar,  masallar,  hikayeler, romanlar... :D Çiftçi traktörüne el koy, sonra Buğday ithal, Gübre fabrikasını kapat , yem ithal. Pancar ektirme, şeker ithal... eee telefon üretemiyorsun ithal. Her gün petrol doğal buluyoruz, onlarında hepsi ithal :D  onu bunu geçtikde ..yılar önce Avrupanın asyanın tahım ambarı olan anadolu, ithal unla milletnini karnını doyuruyor. ne olmul ? istanbulda gezi oldu buğday ekmedik :D  kripto para icat oldu TL enflasyona geçti :D .. yok 15 temmuz yok ayakkabı kutuları yazmışta yazmış... m..ö insanlar tekerlği icat etti , yok yamyam kabilesi tunç devrine girdi, yok dinazorlar gelişirken gök taşı düştü :D hayatın gibi yazılarında roman :D bu millet 7 düvele çanakkelede naşı ile set ördü set.. Böyle billet ile bu 2022 imkanları kullanmıyorsan, seçim sandıklarını bekle ,

  • Cengiz12 Şubat 2022 10:38

    Tr de tek sorun Dokar Tl balonu...o balon icin kullandikllari esek de sirtina 150milyar dolar yuklenen vatnadas ki onlari da satil is sosyal alem sebekleri ile koyun gibi gusuyir hatta koyunu ikna etmek onlari gazlamaktan daha zor😀 Birazcik kafasi basan bu ukkee sahip oldugu hic bi varligi yabanaciya bu deli sacmasi urlrfan safmaZ..biokakis elindeki tuvalet lagitlri gocmefen once gider dunyaniu en ucu sirketlerini secmeyi bikiyorsa borsadan alir yatirinci olur kelepir fiyasttan...dolar tl balonundan oturu geri kalan her sey de sacma salak fiyatlaniyor cunku herkes fiati dolara endkselemsi...ama dolari da uzaya ciakr is..geziden bu yana dolar kasc kata srtti? Bun yabanci defik esek yerine konukan turkmilletine yapotridilar hem de...bugun kur normalde 3-5bandinda olmaliyid o zmaan tr e zamlaei konusurdur ne oc finands cetresinin ayakislerini yapoan raring sirketlerini...bu adamlar sahiopleri ne isterse onu yaonak zorunda olan mafya tetikcisi kopeknsurulerinden ote bi sey defiler cunku

  • Sadi13 Şubat 2022 13:25

    Önce yazmayı öğren sen...

  • 😂12 Şubat 2022 11:28

    Ne diyorsun kendinde anlayamazsın okusan???

  • Kadir12 Şubat 2022 10:08

    Eyyyyyy elektriğimize zam yapan ekmeğimize zam yapan dış güçler. Eyyyyyyyy üyyyyy

  • Necati kurt12 Şubat 2022 10:01

    Tek bildiğiniz şikayet eleştiri başkada marifetiniz yok

  • baran12 Şubat 2022 11:38

    Gördük  ulan  sandıktan çıkardığınız soytarıyı dün balıkçı da bugün  neredeyse artık!  Pkk lı itler bld nin her tarafına doluşmuş iş yok başka her pislik var.  

  • Bekir12 Şubat 2022 10:37

    Marifetimiz sandıkta tokatlamak.

  • Bekir12 Şubat 2022 09:42

    Akp nin notudur bu not. Kasayı boşaltmışlar ve borö batağına girmişler. Halk neden sürünüyor belli.

  • gizliarşiv12 Şubat 2022 11:38

    ikinci atatürkünüzüde gördük sizin işleyen sistemi çökertti. size 3 koyun emanet edilmez

  • Gökhan12 Şubat 2022 09:27

    Dış güçler iş başında deriz yine 🤣🤣🤣

  • baran12 Şubat 2022 20:23

    Sansaryan varken şimdilik gerek yok.

  • Bam Bam12 Şubat 2022 09:26

    Haber başlığını düzeltin utanmayın kredi notumuz Venezuela seviyesine B+ ya indirildi diye yazın

  • Bam Bam12 Şubat 2022 09:24

    Bir gün önce gezimiz muhteşem geçti diyen ekonomi kadrolarına duyurulur. Adamlar şaşkın Türkiye'de ne yapılıyor anlamamışlar. Müşterilerine paranız varsa Türkiye'ye yalnız tatil için gidin cebinizdekinden olmayın demek istemişler. Durmak yok yolmaya devam ekonomisinden daha ne beklenir.Altın paketi bekliyoruz bakalım ne inciler dökülecek.

  • Mg12 Şubat 2022 08:57

    Fitch efendi, siz gidin bu işi önce gözleri ışıldayan arkadaştan öğrenin bu iş öyle okul okumakla eğitim almakla olmaz göz ışıltısı okus pokus vs ile olur…

  • Yorum12 Şubat 2022 08:56

    Tamam ekonomi berbat yönetiliyor hemde hiç bu kadar berbat yönetilemezdi diyeyim politikalarda berbat niye çünkü 500 bin öğretmen yetiştir emek harca ama sonra onları atama yapma onların yerine bekçi kadrosu aç ülkede bitmiş Bi şei yeniden başlat ha bu arada bekçilerde hiç Bi iş yapmıyorlar dördü bir arada geziyor ne zaman mahallede hırsızlık oluyor o zaman onlarında kapıdan geçtiğini görüyorum bişey daha fitchtürkiyeyle uğraşacağına abd nin kredi notuna baksın Rusya AB ve ABD nin façasını alacak yakında haberi var mı

  • Yorum12 Şubat 2022 12:02

    Ayrıca farzedelim atanamayan öğretmenim bir devlet ne kadar öğretmen açığı olduğunu bilmez mi bunun devamında ne kadar öğretmen yetiştireceğini bilmez mi ona göre üniversite de kontenjan açmaz mı sen açarsan o kontenjanın 5 katını olacağı bu madem yerleştiremiyorsun niye okutuyorsun başka bölümlerde kontenjanı arttır oda yok hiç üniversite okutma teknik eğitim ver çırak usta yetiştir daha iyi bizde öyle olmuyor ama eve Bi usta çağırıyorsun ondan sonra o gelen ustanın yapamadığı yanlış yaptığı şeyi düzeltmek için Bi usta daha çağırıyorsun

  • Yorum12 Şubat 2022 11:50

    Zırvalamışsın resmen benim kapımda 40 yıldır bekçi gezmiyordu zaten şimdi niye gezsin madem hırsızlık oluyor onu önlemek için olabilir mi olabilir ama onuda önleyemiyor ee ne yapıyor bu bekçi öğretmen dediğin insanları eğitir öğretir topluma faydalı bir insan yapar bu devlet bir öğretmen yetiştirmek için ne kadar para harcıyor biliyormusun bu da bir milli servettir bekçi dediğin insanın görevini polis yapıyor zaten madem Bi kadro açıp insanlara iş verecen aç Bi teknik okul iki yıl maaşlı okulda eğitim ver sanaiye katkı olsun Almanya benzeri model yarat okurkende bekçiye verdiğin maaş kadarda maaşı yine ver maksat insanımız beyinler heba olmasın her insan da bir milli servettir bunu unutma

  • Zyorum12 Şubat 2022 10:33

    Bundan sonra olay çıkmadan önce bekçilere haber verirsin olayın olmasını beklemeden müdahale ederler. Her kapıda bekçi mi bekliyorsun, ne iş? Tek başına gezsin ondan bundan dayak mı yesin? Atanamayan öğretmensin herhalde, git sende bekçi ol. Adamlar yaz kış, geceleri sokakta. Sen okulda sınıfta sıcacık çalışıp senenin yarısını tatille geçirmek istiyorsan konuşma.

  • Kaçan Grup12 Şubat 2022 08:34

    şimdi olacak iş mi bu? o kadar da propaganda yapılmıştı. kral çıplak demiş fitch. ekonomi berbat yönetiliyor.