E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiFitch Ratings: Türkiye'de dolarizasyon artabilir---

Fitch Ratings: Türkiye'de dolarizasyon artabilir

Fitch Ratings: Türkiye'de dolarizasyon artabilir
15 Eylül 2021 - 19:38 borsagundem.com

Fitch, Türkiye ekonomisine ilişkin, "Bankaların aktif kalitesi güçlü ancak negatif reel mevduat faizi, enflasyon baskısı ve TL'ye olan düşük güven dolarizasyonu artırabilir" değerlendirmesi yaptı.

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, sorunlu kredilerdeki sınıflandırmanın üçüncü çeyrek sonuna uzatılması, yeniden yapılandırmalar ve güçlü kredi tahsilatlarının Türk bankalarının aktif kalitesini desteklemeye devam ettiğine; ancak enflasyonist baskılar ve liraya olan düşük güvenin dolarizasyonu artırabileceğine dikkat çekti.

Fitch’in bugün yayımlanan raporunda takipteki kredi (NPL) oranlarının tarihi düşük seviyede kalmasının da en azından kısa vadede risk maliyetini desteklemeye devam ettiği belirtildi.

Dolarizasyon artabilir uyarısı

Raporda negatif reel mevduat faiz oranları, enflasyonist baskılar ve liraya olan düşük güvenin bankalardaki dolar mevduatlarını ve dolarizasyonu artırabileceğine dikkat çekildi.

Raporda ayrıca, Mart ayında TCMB Başkanının görev değişimi sonrasında gerilimli piyasa şartlarına rağmen, çoğu bankanın Nisan-Mayıs 2021 döneminde sendikasyon kredilerini çevirdikleri veya artırdıkları belirtilerek, “Bu durum bankaların fonlama piyasalarına, 2020 ilk yarıya göre daha yüksek maliyetle olsa da erişme kabiliyetleri olduğunu teyit etti” ifadesi yer aldı.

İdealist Danışmanlık'ın bülten adı değişiyor

Borsa İstanbul'da bankacılık öncülüğünde düşüş!

Kapalıçarşı'da külçe altın fiyatları 15/09/2021

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • midas16 Eylül 2021 08:16

    ben türkiyede aracı kurum üzerinden hesap açtım, abd temettü hisselerine yatırım yapıyorum. doları mevduatta tutmak karlı değil

  • Mucize Reis : )16 Eylül 2021 07:54

    Türkiyede firmların yabancı para cinsi borçları var. Firmalar TL de durmayacak ve borçları için uygun dövizden alıp stok yapmak zorunda. Türkiye bun biliyor, zorunlu karşılıkları arttırdı, sadece ihtiyacı olan USD ye geçsin. Keyfi almasın hamlesi yaptı. Ama bunlar hiç bişe aslında. TÜrkiye de var olan döviz talebi uzun yıllar borçları bitene kadar sürecek. TL basımı sürüyor. TL bankamızca basıma devam ediyor. Dolaylı vergi yerine basım var. Zaten devalüasyon yaşadık belli. Üzerine bol enflasyon yiyoruz. Şimdi bu durumdan nasıl çıkıcaz? TL a dan z ye TL madde, hammadde ile çıkabiliriz. Öin sadece kendi para birimi ile üretip, usd ile sattı ve rekabet etti. Bİz  tarımda her şeyi TL maliyt edersek, tl üretir, dunyanın en ucuzunu uretiriz. dunyaya satınca yüzde 500 kar eder, usd sokarız. bu mantık lazım. Çıkış formulu bu, ama yasa ile olmaz, yada singapur gibi yazılım ihracatı ile.

  • baturayersin15 Eylül 2021 23:12

    kamu bankalarının dolar açıgı var

  • Ben 15 Eylül 2021 22:50

    Reis açıkladı MB sonda 120 milyar dolar var. Kimse dolardan korkmasın hala masallara inananlar var asıl cehaletten korkun.

  • Kimse16 Eylül 2021 08:14

    Tamda dediğin gibi cehaletten korkmalı…

  • ff16 Eylül 2021 08:00

    benceıl cahil sensin. reis karnını doyursun ozman. adam resmen halkla dalga gecip gündem değiştiriyor. dünya ynasa umrumda değil. onun tek derdi araplar 

  • Mehmet Baydar 15 Eylül 2021 21:09

    Negatif real faiz büyük handikap. İşi terse çevirmek çok kolay. Madem 120 milyar $ a ulaştık, faizleri al enflasyon üzerine bak ondan sonra $ yara bere içinde kalıyor mu kalmıyor mu....rezevr+enflasyon üzeri faiz = pahalılık geriler. BM önerimi yaptım.

  • Agrasif Yatırımcı15 Eylül 2021 20:30

    Taşı taşı doları nereye kadar hadi ordan 

  • Dolar lazım16 Eylül 2021 08:15

    Nereye kadar mesela 3 lira olduğunda alanın eli yanar daaaaaan 8.5 ye kadar yetmedimi ? Şaaak bir 10 milyar daha değilmi? Kazım

  • Adam15 Eylül 2021 20:11

    Evet artar yazdım 15btl alsana..