E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFinans sektörü hisselerindeki düşüş FED’i harekete geçirebilir---

Finans sektörü hisselerindeki düşüş FED’i harekete geçirebilir

Finans sektörü hisselerindeki düşüş FED’i harekete geçirebilir
22 Eylül 2020 - 16:32 borsagundem.com

ABD borsalarında finans sektörü hisselerinde pazartesi günü izlenen keskin düşüşün ivme kazanması FED’i piyasayı kurtamak için yeni hamlelere zorlayabilir

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Teknoloji hisselerinin Wall Street’i yukarı taşıdığı günler geride kaldı. Üstelik ABD endekslerinin pazartesi günkü sert düşüşüne finans sektörü hisseleri de ciddi bir katkı yaptı. S&P 500’ün finans sektörü alt endeksi pazartesi günü %2,5 oranında düştü. Bu oran Fact Set’in verilerine göre 21 Ağustos tarihindeki %3,4 oranındaki düşüşten sonraki en ciddi kaybı gösteriyor.

Marketwatch’un haberine göre borsa araştırmaları firması Wolfe Research’ün Baş Yatırım Stratejisti Chris Senyek pazartesi günü paylaştığı günlük araştırma notunda bankacılık sektörünü kasıp kavuran mali tablolardaki düşüşün ivme kazanması halinde ABD Merkez Bankası’nın (FED) piyasayı istikrara kavuşturma olasılığının artacağını belirtti.

Senyek araştırma notunda, “FED’in harekete geçmesi için kredi marjının ‘patlamaya’ başlaması gerekebilir. Ancak finansal piyasalardaki mevcut düşüş devam ederse daha da fazla likiditenin geleceğine inanıyoruz” görüşlerini bildirdi.

Pazartesi günkü finans sektöründe görülen satış dalgasının sebebi birçok büyük bankanın kara para aklama faaliyeti yürüten müşteriler ve işletmelerle iş yapmaya devam ettiğine dair haberlerin yayılmasıydı.

Buzz Feed önderliğinde ve diğer medya kuruluşlarının da haber yaptığı suçlamalar ABD Hazine Bakanlığı’ndan sızdırılan şüpheli faaliyet raporlarına (SAR) dayandırılıyor. Raporlar ABD Kongresi müfettişleri tarafından ABD Başkanı Donald Trump’ın 2016’daki seçim kampanasını incelemeleri için toplanmıştı. Adı geçen dev bankaların yasa gereği SAR’lar hakkında yorum yapmasına izin verilmiyor. Buna karşın çoğunluğu S&P 500 endeksinde bulunan bankacılık sektörü hisseleri kovid-19 pandemisinin başından bu yana kötü bir performans gösteriyor.

Finans hisseleri rallinin gerisinde kaldı

Banka hisseleri mart ayındaki dip seviyesinin ardından bir miktar yükselişe geçse de diğer sektörlerle karşılaştırıldığında performans aşağıda kalıyor. Dow Jones Market Data verilerine göre finans sektörü %34,26 oranıyla en zayıf performans gösteren dördüncü sektör konumunda. Aynı dönemde en güçlü performansı gösteren ara mallar sektörü %63,41, tüketici harcamaları sektörü %60 ve teknoloji sektörü ise %57 kazanç getirdi.

Pazartesi günü gerçekleşen düşüş finans sektörünü %5,1 oranında eylül ayının en çok kaybeden sektörleri arasında orta bölgelere yerleştirdi. Sektör bu ayki düşüşten %10’dan fazla değer kaybeden teknoloji ve enerji hisselerine göre daha az etkilendi. İletişim hizmetleri ve tüketici tercihleri hisseleri ise bu ay %9 oranında düşüş gerçekleştirdi.

FED'in bu yılın sonlarına doğru yapılacak ikinci tur stres testinin bir parçası olarak büyük bankaların korona virüse bağlı iki durgunluk senaryosuna dayanma becerisini analiz edeceğini söylemesi ise banka yatırımcılarındaki gerginliği arttırıyor. Testler, piyasa düzenleyicilerinin bankaların geri alımlar ve temettüler yoluyla hissedarlara nakit dağıtmasına izin verip vermeyeceği sorusunu da gündeme getiriyor.

Politika faizlerinin %0 ila %0,25 arasında olacağı düşük faiz oranları ortamı en azından iki ya da üç yıl sürecekmiş gibi gözüküyor. Fakat bu süreç özellikle de FED’in etkisiyle bankacılık sektörü için beklenmedik bir şekilde uygun bir ortam olabilir.

Salgın sonrasında hangi sektörler kazandıracak?

 

Ekonomistler faizde değişim beklemiyor

 

Piyasalardaki satışlar kötüye gitmeden düzelmeyecek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)