E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemFETÖ'nün ekonomiye maliyeti 350 milyar dolar---

FETÖ'nün ekonomiye maliyeti 350 milyar dolar

FETÖ'nün ekonomiye maliyeti 350 milyar dolar
14 Temmuz 2020 - 15:42 borsagundem.com

Prof. Dr. Sefer Şener, "15 Temmuz hain FETÖ darbe girişiminin doğrudan kişi başı maliyeti yaklaşık 2 bin dolara tekabül ediyor. Ülke ekonomisine dolaylı maliyeti ise 350 milyar doları bulmuştur." dedi.

İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sefer Şener, 15 Temmuz hain FETÖ darbe teşebbüsünün doğrudan kişi başı maliyetinin yaklaşık 2 bin dolara tekabül ettiğini belirterek, "Ülke ekonomisine dolaylı maliyeti ise 350 milyar doları bulmuştur." dedi.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki hain darbe girişimi sonrası hızla uygulamaya alınan finansal önlemler sayesinde Türk ekonomisi bu şoku kısa sürede atlatsa da darbe girişiminin ekonomiye faturası ağır oldu.

4 yıl önce yaşanan FETÖ'nün hain darbe girişimi sonrası piyasalar bir anda artan risk algısı sebebiyle zorlu bir döneme girmişti. Ülkede yaşanan olağanüstü durum sebebiyle artan riskler, ekonomik göstergeleri negatif yönde etkilemiş, bunun ilk emareleri de döviz kuru üzerinde görülmüştü.

14 Temmuz 2016'da günü 2,8778'den kapatan dolar/TL, 15 Temmuz'daki FETÖ'nün hain darbe girişiminin basına yansıması sonucu yurt dışı piyasalarda satış ağırlıklı bir seyir izleyerek yüzde 5,1'lik artışla 3,0250 seviyesine yükselmişti.

Araya giren hafta sonu sebebiyle uluslararası piyasaların kapalı olması ve darbe girişiminin kısa sürede bastırılması, göstergelerin daha da kötüleşmesini engelleyen unsurlar olmuştu.

Hain FETÖ darbe girişiminin büyük oranda bastırıldığı pazartesi günü, BIST 100 endeksi 15 Temmuz cuma günkü kapanışa göre günü yüzde 7,08 düşüşle 76.957,61 puandan günü tamamlamıştı. Haftanın devamında da düşüş eğilimini sürdüren endeks, haftayı yüzde 13,39'luk değer kaybıyla kapatmıştı.

Darbe girişimi ekonominin her alanını etkiledi
Haziranda 6 aylık bir yükseliş trendinin ardından 107,4 seviyesine yükselen sanayi üretim endeksi, temmuzda 20 puandan fazla gerileyerek 86,9 seviyesine inmişti.

İhracat ve ithalat tarafı da darbe girişiminden olumsuz yönde etkilenmiş, ticari aktivitede önemli bir düşüş gözlemlenmişti. İhracat temmuzda bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 11,5 azalmış, yavaşlayan tüketim harcamalarıyla birlikte ithalat da temmuzda bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 19,4 düşmüştü.

Yılın ilk 2 çeyreğinde sırasıyla yüzde 4,5 ve yüzde 4,7'lik büyüme oranını yakalayan Türk ekonomisi, darbe girişiminin yaşandığı üçüncü çeyrekte mevsimsellikten arındırılmış endekse göre yüzde 0,2 daralmıştı.

15 Temmuz sonrası piyasalarda oluşan tedirginliğin asgari seviyeye indirilmesi için ekonomi yönetimi ve regülatörlerin aldığı birçok önlem sayesinde darbe girişiminin ekonomiye maliyeti minimuma indirilmeye çalışılmıştı.

Alınan önlemler sayesinde ekonominin kısa sürede eski seviyelere ulaşılması sağlanırken, BIST 100 endeksinin darbe öncesi seviyelere yükselmesi 6 ay sürmüştü. Sonrasında bir yıl içinde yaklaşık yüzde 50 yükselen BIST 100 endeksi, Ocak 2018'de 120 bin seviyesini görmüştü.

15 Temmuz'un Türkiye'ye maliyeti 350 milyar dolar
İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sefer Şener, yaptığı açıklamada, 15 Temmuz hain FETÖ darbe girişiminin aynı zamanda Türk ekonomisine karşı da bir darbe olduğunu ifade etti.

Hain FETÖ darbe girişiminin ülke ekonomisine doğrudan maliyetinin yaklaşık 158 milyar dolar olduğuna dikkati çeken Şener, "Darbe girişiminin doğrudan kişi başı maliyeti yaklaşık 2 bin dolara tekabül ediyor. Ülke ekonomisine dolaylı maliyeti ise 350 milyar doları bulmuştur." değerlendirmesinde bulundu.

Şener, darbe girişimiyle birlikte kredi derecelendirme kuruluşlarının hızlıca not indirimine gittiklerini ancak darbe sonrası ekonomide yaşanan hızlı toparlanma sayesinde bu indirimlerin gerekli olmadığını savundu.

Darbe girişimi sebebiyle zarar gören ekonomik dinamiklerin iyileştirilmesi için yoğun çaba sarf eden hükümetin ayrıca çeşitli konularda mücadele etmek zorunda kaldığını belirten Şener, "Darbe girişiminden sonra ekonomiye dönük yurt dışı kaynaklı manipülatif ataklar da durdurulmaya çalışılmıştır. 2018'de yaşanan kur manipülasyonunu da bu bağlamda değerlendirmek doğru bir yaklaşım olacaktır." ifadelerini kullandı.

Şener, darbe girişimi sonrası süreçte yaşananlarla birlikte Türkiye'ye doğrudan yabancı sermaye girişlerinde gözle görülür bir yavaşlama yaşandığını, 2016'da 16 milyar dolar olan bu tutarın 2019'da 8,6 milyar dolara kadar gerilediğine dikkati çekti.

15 Temmuz öncesinde yüzde 8 seviyesinde bulunan politika faizinin darbe girişimiyle birlikte ciddi şekilde yükseldiğini bildiren Şener, "Darbe girişiminin negatif etkileriyle birlikte politika faizi 2018'de yüzde 24'lere kadar çıktı. Hükümetin ve TCMB'nin yoğun çabalarıyla bu oran tekrar tek haneli rakamlara gelse de aradan geçen süre zarfında, Türkiye önemli bir bedel ödemek zorunda kalmıştır." değerlendirmesinde bulundu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Hasadam14 Temmuz 2020 22:45

    Etle tirnak gibilerdi , rant kavgasi bu hale getirdi bunlari pastayi bolusemediler , ama gidicisin recep bey gidici ayasofya mayasofya kurtaramiyacak seni

  • mustafa temiz14 Temmuz 2020 22:31

    tabiki ufak tefek bir maliyeti olmustur ama 350 milyar dolar da nedir butun turkiye deki fabrikalari ciftlikleri madenleri satsan kisacasi satilacak herseyi satsan 350 milyar dolar etmez benim tahminim 2o milyar dolar civari olmustur

  • Musa14 Temmuz 2020 20:46

    Kılıf hazır, işler ters gittimi topu fetoya at

  • Aga14 Temmuz 2020 22:42

    Dis gucler var birde :)

  • Alkış14 Temmuz 2020 20:18

    Peki sonra darbe mi oldu da dolar oldu 7 lira. Herkes kendi menfaatine bakıyor, eskiden çok fedakar bir kişiliğim vardı ülkem, insanım adına artık ailem en önemli varlığım. Hayvan terli kırbaç yiyemiyorum artık. Kimseye güvenim yok hele siyasilere hiç yok.

  • Mucise Reis ;)14 Temmuz 2020 18:56

    Bu millet çocuğunun geleceğini, ailesini, milletini, vatanını düşündü tank tepesine çıktı. konuşan siyasilerin kaç tanesini tank tepesinde gördünüz? kaç millet vekili çocu tank tepesinde bayrak açtı ?... bu feto belasının temelleri, askeriyee sızmaları, ergenekon ve balyo ile zekeriya öz tarafından oldu. bu hainin destekçisi siyasiler hala başımızda. millet kandırılanların hatasını kan dökerek ödedi. maddi kısmını yazmıyorum bile... Sen kanmayacak, kandırılmayacak bir konumdasın. sen kanarsan, millet ağlar, evlatlar toprağa yatar... KANMAYACAKSIN... KANARSAN BEDELİNİ ödersin... millet bedel öderse, bedelini sana ödettirir. Seçimler var Allahdan bu ülkede, yoksa kargaşa olurdu arap devletleri gibi...

  • seçmen14 Temmuz 2020 17:00

    bunları kim bu ülkenin başına bela ettiyse bu maliyetin müsebbibi de onlardır, 20 yıldır bu ülkeyi yönetenler suçu başkasına atarak bu işten sıyrılamaz, yıllardır mağdur edebiyatı yaparak halkı koyun gibi güttüler... işin içinden çıkılamaz hale gelince faturayı fetöye çıkartık aklanacaksınız öyle mi? Yemezler... sizin günahlarınız dağları aşmıştır...

  • Maarif14 Temmuz 2020 16:23

    İtibardan tasarruf yapılsa, atamalarda liyakate önem verilse, makam arabası uçağı alınacağına tasarruf yapılsa idi böyle olmazdı.bunlari FETÖ mü yaptı?

  • bu dünyadan biri14 Temmuz 2020 16:10

    Fetöyü başımıza bela edenler ödesin faturayı.

  • Noname14 Temmuz 2020 15:59

    Faturayı meclise göndermişler mi ?

  • ne14 Temmuz 2020 15:51

    hah dandik ekonomi yönetiminizi fetöye bağlayın şimdi de